Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Planujesz już wielkanocne menu? Jeśli tak, koniecznie dodaj do listy zakupowej składniki na genialną sałatkę chrzanową z ananasem. To będzie prawdziwy hit na świątecznym stole.

Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnieObok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wielkanoc już tuż, tuż. I jeśli nadal zastanawiasz się, jaką sałatkę przygotować w tym roku, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Nie dość, że jest to mega szybki i prosty przepis, to jeszcze fajnie się prezentujegenialnie smakuje. To po prostu prawdziwy strzał w 10!

Bazą genialnej kombinacji smakowej są oczywiście jajka, kukurydza oraz majonez. Oprócz nich znajdziesz tu również ważny akcent świąteczny, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy. Oczywiście chodzi tu o chrzan, który nada mieszance wyjątkowej wyrazistości. Co więcej, ciekawym i dość nietypowym dodatkiem będzie ananas, który jak się okazuje, świetnie czuje się w towarzystwie wyżej wymienionych produktów. To będzie naprawdę coś wyjątkowego, dlatego też nie zwlekaj i jak najszybciej zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że z pewnością nie pożałujesz

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka chrzanowa z ananasem musi znaleźć się w wielkanocnym menu. Ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 340 g ananasa,
  • 280 g kukurydzy,
  • 5 jajek,
  • 120 g żółtego sera,
  • 200 ml majonezu,
  • 60 g tartego chrzanu,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • dekoracja: rzodkiewka, kiełki, zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajek, które najpierw gotuję na twardo we wrzącej i osolonej wodzie. Następnie obieram je ze skorupek i ścieram na tarce na dużych oczkach. Na tarce ścieram też żółty ser.

Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce
Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski z majonezem dodaję tary chrzan oraz sok z limonki. Nie zapominam również o przyprawach. W tym przypadku stawiam na klasykę, czyli sólpieprz. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły.  

Następnie przygotowuję majonezową mieszankę
Następnie przygotowuję majonezową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą odsączoną kukurydzę z puszki oraz drobno pokrojonego ananasa

W sałatce pojawi się m.in. kukurydza i ananas
W sałatce pojawi się m.in. kukurydza i ananas © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po chwili do miski dodaję również wcześniej przygotowane jajka oraz żółty ser. Na koniec przelewam do środka mieszankę na bazie majonezu, po czym dokładnie mieszam zawartość miski, aby zgromadzone w środku składniki stworzyły idealną kombinację smakową. 

Na koniec mieszam ze sobą wszystkie składniki
Na koniec mieszam ze sobą wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową sałatkę przekładam na półmisek i dekoruję przy pomocy kiełków, rzodkiewki oraz natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Cała rodzina będzie się nią zachwycać
Cała rodzina będzie się nią zachwycać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej