Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Planujesz już wielkanocne menu? Jeśli tak, koniecznie dodaj do listy zakupowej składniki na genialną sałatkę chrzanową z ananasem. To będzie prawdziwy hit na świątecznym stole.

Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnieObok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Wielkanoc już tuż, tuż. I jeśli nadal zastanawiasz się, jaką sałatkę przygotować w tym roku, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Nie dość, że jest to mega szybki i prosty przepis, to jeszcze fajnie się prezentujegenialnie smakuje. To po prostu prawdziwy strzał w 10!

Bazą genialnej kombinacji smakowej są oczywiście jajka, kukurydza oraz majonez. Oprócz nich znajdziesz tu również ważny akcent świąteczny, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy. Oczywiście chodzi tu o chrzan, który nada mieszance wyjątkowej wyrazistości. Co więcej, ciekawym i dość nietypowym dodatkiem będzie ananas, który jak się okazuje, świetnie czuje się w towarzystwie wyżej wymienionych produktów. To będzie naprawdę coś wyjątkowego, dlatego też nie zwlekaj i jak najszybciej zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że z pewnością nie pożałujesz

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!

Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka chrzanowa z ananasem musi znaleźć się w wielkanocnym menu. Ma w sobie to "coś"

Składniki:

  • 340 g ananasa,
  • 280 g kukurydzy,
  • 5 jajek,
  • 120 g żółtego sera,
  • 200 ml majonezu,
  • 60 g tartego chrzanu,
  • sok z 1/2 limonki,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • dekoracja: rzodkiewka, kiełki, zielona pietruszka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajek, które najpierw gotuję na twardo we wrzącej i osolonej wodzie. Następnie obieram je ze skorupek i ścieram na tarce na dużych oczkach. Na tarce ścieram też żółty ser.

Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce
Jajka ugotowane na twardo ścieram na tarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do miski z majonezem dodaję tary chrzan oraz sok z limonki. Nie zapominam również o przyprawach. W tym przypadku stawiam na klasykę, czyli sólpieprz. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły.  

Następnie przygotowuję majonezową mieszankę
Następnie przygotowuję majonezową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą odsączoną kukurydzę z puszki oraz drobno pokrojonego ananasa

W sałatce pojawi się m.in. kukurydza i ananas
W sałatce pojawi się m.in. kukurydza i ananas © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po chwili do miski dodaję również wcześniej przygotowane jajka oraz żółty ser. Na koniec przelewam do środka mieszankę na bazie majonezu, po czym dokładnie mieszam zawartość miski, aby zgromadzone w środku składniki stworzyły idealną kombinację smakową. 

Na koniec mieszam ze sobą wszystkie składniki
Na koniec mieszam ze sobą wszystkie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotową sałatkę przekładam na półmisek i dekoruję przy pomocy kiełków, rzodkiewki oraz natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Cała rodzina będzie się nią zachwycać
Cała rodzina będzie się nią zachwycać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste