Sałatka chrzanowa z ananasem znika jako pierwsza z wielkanocnego stołu. Taka jest dobra!
Planujesz już wielkanocne menu? Jeśli tak, koniecznie dodaj do listy zakupowej składniki na genialną sałatkę chrzanową z ananasem. To będzie prawdziwy hit na świątecznym stole.
26.03.2024 10:35
Wielkanoc już tuż, tuż. I jeśli nadal zastanawiasz się, jaką sałatkę przygotować w tym roku, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Nie dość, że jest to mega szybki i prosty przepis, to jeszcze fajnie się prezentuje i genialnie smakuje. To po prostu prawdziwy strzał w 10!
Bazą genialnej kombinacji smakowej są oczywiście jajka, kukurydza oraz majonez. Oprócz nich znajdziesz tu również ważny akcent świąteczny, bez którego nie sposób wyobrazić sobie Wielkanocy. Oczywiście chodzi tu o chrzan, który nada mieszance wyjątkowej wyrazistości. Co więcej, ciekawym i dość nietypowym dodatkiem będzie ananas, który jak się okazuje, świetnie czuje się w towarzystwie wyżej wymienionych produktów. To będzie naprawdę coś wyjątkowego, dlatego też nie zwlekaj i jak najszybciej zapoznaj się z całą recepturą. Gwarantuję, że z pewnością nie pożałujesz.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka chrzanowa z ananasem musi znaleźć się w wielkanocnym menu. Ma w sobie to "coś"
Składniki:
- 340 g ananasa,
- 280 g kukurydzy,
- 5 jajek,
- 120 g żółtego sera,
- 200 ml majonezu,
- 60 g tartego chrzanu,
- sok z 1/2 limonki,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- dekoracja: rzodkiewka, kiełki, zielona pietruszka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jajek, które najpierw gotuję na twardo we wrzącej i osolonej wodzie. Następnie obieram je ze skorupek i ścieram na tarce na dużych oczkach. Na tarce ścieram też żółty ser.
Krok 2. Do miski z majonezem dodaję tary chrzan oraz sok z limonki. Nie zapominam również o przyprawach. W tym przypadku stawiam na klasykę, czyli sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły.
Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą odsączoną kukurydzę z puszki oraz drobno pokrojonego ananasa.
Krok 4. Po chwili do miski dodaję również wcześniej przygotowane jajka oraz żółty ser. Na koniec przelewam do środka mieszankę na bazie majonezu, po czym dokładnie mieszam zawartość miski, aby zgromadzone w środku składniki stworzyły idealną kombinację smakową.
Krok 5. Gotową sałatkę przekładam na półmisek i dekoruję przy pomocy kiełków, rzodkiewki oraz natki pietruszki. I to wszystko, smacznego!