Zauważyłeś siną obwódkę wokół żółtka? Większość nie wie, co ona oznacza

Z pewnością nieraz po obraniu jajka twoim oczom ukazała się sina obwódka wokół żółtka. Co to oznacza i czy takie jajko jest bezpieczne do spożycia?

Sina obwódka wokół żółtka - co oznacza?
Sina obwódka wokół żółtka - co oznacza?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 15:20

Nieestetyczna, budząca zapewne wiele wątpliwości sina obwódka wokół ugotowanego żółtka nie jest niczym niebezpiecznym. Oznacza jedynie tyle, że niepoprawnie ugotowaliśmy jajka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co oznacza sina obwódka w jajku?

Czy zdarzyło ci się zauważyć nieatrakcyjną, siną obwódkę wokół ugotowanego żółtka? Przyczyna jej powstania jest prosta i wynika z nadmiernego czasu gotowania jajek. Powyżej 10 minut dochodzi do procesu chemicznego, w wyniku którego z żółtka wytrącają się dwa pierwiastki: siarka i żelazo. Te dwa elementy łączą się, tworząc związek chemiczny o nazwie siarczek żelaza, który jest odpowiedzialny za ten nieestetyczny, niebieski kolor.

Nie musisz się jednak martwić - jajko z siną obwódką jest całkowicie bezpieczne do spożycia. Zmiana koloru to jedynie defekt estetyczny, który może wpływać na wrażenia wizualne, ale nie ma żadnego wpływu na smak jajka ani na jego bezpieczeństwo dla zdrowia.

Co oznacza żółtko z siną obwódką?
Co oznacza żółtko z siną obwódką? © Pixabay

Jak gotować jajka na twardo?

Warto mieć na uwadze, że długie gotowanie, poza niechcianą zmianą koloru żółtka, ma jeszcze jeden negatywny skutek - prowadzi do utraty cennych wartości odżywczych zawartych w jajkach. Jeżeli jednak nie przepadasz za jajkami na miękko lub półmiękko, nie ma przeciwwskazań, abyś kontynuował dotychczasowy sposób ich przygotowywania. Jajka na twardo powinny być gotowane przez około 7-8 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Dzięki temu żółtko zachowa swoją piękną, słoneczną barwę. Po ugotowaniu jajka zalej je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.

Do garnka, w którym gotujesz jajka, możesz dodać 2-3 łyżki soli lub kilka plasterków cytryny. Ten prosty trik ułatwi ci później obieranie skorupki. Podobnie działa soda oczyszczona dodana do wody. Po ugotowaniu delikatnie obij jajka o brzeg garnka lub blat kuchenny, aby skorupka nieco popękała. Gdy jajka ostygną, możesz zabrać się za obieranie.

Wybrane dla Ciebie