Teściowa pokazała mi, jak gotować jajka. Trik z dwoma plasterkami jest rewelacyjny

Gotowanie jajek to zdawałoby się banalna czynność, a potrafi napsuć krwi jak żadna inna. Jesteśmy na zawsze skazani na pękające w wodzie skorupki czy trudno obierające się jajka? Problemów tych łatwo uniknąć. Sprawdź trik mojej teściowej.

Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka?Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Jajka źle się obierają? Wymienić można kilka przyczyn stojących za tym zjawiskiem, jednak najczęściej uwarunkowane jest to świeżością jajka - im starsze, tym skorupka staje się mniej przylepna do białka, więc lepiej je obrać. Czy to oznacza, że nie powinno się gotować świeżych jajek? Skąd! Wystarczy poznać patent, który raz na zawsze pozwoli uporać się z problematyczną skorupką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Co zrobić, żeby skorupka łatwo odchodziła od jajka?

Nie ma nic bardziej irytującego od obierania jajek ze skorupki, która usilnie nie chce się oderwać od białka. Nawet najbardziej cierpliwym może to napsuć krwi. W sieci znajdziemy mnóstwo patentów na usunięcie upartej osłonki, w tym słynne "wydmuchiwanie" jajka (które w przypadku problemów z obieraniem nie sprawdza się ani trochę). Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu raz na zawsze pożegnasz się z trudną do usunięcia skorupką.

Teściowa podpowiedziała mi, że sama gotuje jajka w wodzie z dwoma plasterkami cytryny. Dzięki temu skorupka łatwo odchodzi od białka przy obieraniu. Ponadto dodatek cytryny (lub soku, możesz użyć też octu) sprawia, że skorupka nie pęknie podczas gotowania. Nie bez znaczenia jest to, którą stronę jajka obieramy jako pierwszą. Łatwiej będzie zdjąć skorupkę, zaczynając od "płaskiego" końca jajka, ponieważ tam znajduje się pęcherzyk powietrza.

Jak gotować jajka, by dobrze się obierały?
Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? © Pixabay

Przydatne triki podczas gotowania jajek

O czym jeszcze warto pamiętać? Chcąc uniknąć pękania skorupki podczas gotowania, nie powinno się wkładać zimnych, wyjętych prosto z lodówki jajek do wrzątku. To główna przyczyna stojąca za popękanymi osłonkami. Do wody warto dodać też odrobinę soli. Przyprawa ta zmienia gęstość cieczy, sprawiając, że nawet jeśli skorupka pęknie podczas gotowania, to środek jajka nie wypłynie.

Pękaniu skorupki zapobiec może również trik z pinezką. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je z szerszej strony. Po co? Uwolnione w ten sposób powietrze nie będzie naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. To zaś pomoże uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości