Teściowa pokazała mi, jak gotować jajka. Trik z dwoma plasterkami jest rewelacyjny

Gotowanie jajek to zdawałoby się banalna czynność, a potrafi napsuć krwi jak żadna inna. Jesteśmy na zawsze skazani na pękające w wodzie skorupki czy trudno obierające się jajka? Problemów tych łatwo uniknąć. Sprawdź trik mojej teściowej.

Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka?Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka źle się obierają? Wymienić można kilka przyczyn stojących za tym zjawiskiem, jednak najczęściej uwarunkowane jest to świeżością jajka - im starsze, tym skorupka staje się mniej przylepna do białka, więc lepiej je obrać. Czy to oznacza, że nie powinno się gotować świeżych jajek? Skąd! Wystarczy poznać patent, który raz na zawsze pozwoli uporać się z problematyczną skorupką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczano-cukiniowa zapiekanka. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad dla całej rodziny

Co zrobić, żeby skorupka łatwo odchodziła od jajka?

Nie ma nic bardziej irytującego od obierania jajek ze skorupki, która usilnie nie chce się oderwać od białka. Nawet najbardziej cierpliwym może to napsuć krwi. W sieci znajdziemy mnóstwo patentów na usunięcie upartej osłonki, w tym słynne "wydmuchiwanie" jajka (które w przypadku problemów z obieraniem nie sprawdza się ani trochę). Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu raz na zawsze pożegnasz się z trudną do usunięcia skorupką.

Teściowa podpowiedziała mi, że sama gotuje jajka w wodzie z dwoma plasterkami cytryny. Dzięki temu skorupka łatwo odchodzi od białka przy obieraniu. Ponadto dodatek cytryny (lub soku, możesz użyć też octu) sprawia, że skorupka nie pęknie podczas gotowania. Nie bez znaczenia jest to, którą stronę jajka obieramy jako pierwszą. Łatwiej będzie zdjąć skorupkę, zaczynając od "płaskiego" końca jajka, ponieważ tam znajduje się pęcherzyk powietrza.

Jak gotować jajka, by dobrze się obierały?
Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? © Pixabay

Przydatne triki podczas gotowania jajek

O czym jeszcze warto pamiętać? Chcąc uniknąć pękania skorupki podczas gotowania, nie powinno się wkładać zimnych, wyjętych prosto z lodówki jajek do wrzątku. To główna przyczyna stojąca za popękanymi osłonkami. Do wody warto dodać też odrobinę soli. Przyprawa ta zmienia gęstość cieczy, sprawiając, że nawet jeśli skorupka pęknie podczas gotowania, to środek jajka nie wypłynie.

Pękaniu skorupki zapobiec może również trik z pinezką. Przed włożeniem jajka do garnka, nakłuj je z szerszej strony. Po co? Uwolnione w ten sposób powietrze nie będzie naciskać od wewnątrz z dużą siłą na skorupkę jajka. To zaś pomoże uniknąć pękania skorupki podczas gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą