Robisz jajko na miękko? Musi spełniać 1 ważny warunek, by nie popękało
Jajko na miękko to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Niestety nie raz zdarzyło się, że gotowaliśmy je za długo. W konsekwencji zamiast na miękko wyszło na twardo. Jak w takim razie ugotować idealne jajko na miękko?
05.07.2022 | aktual.: 15.09.2023 14:30
O czym warto pamiętać podczas gotowania jajka?
Idealne jajko na miękko ma ścięte białko i płynne żółtko. Jeśli chcemy się nim delektować, warto wiedzieć jak je prawidłowo przygotować. Przed rozpoczęciem gotowania jajka, ważne jest, aby miało ono temperaturę pokojową. W związku z tym warto wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej przed obróbką termiczną. W przeciwnym razie przy styczności z wrzątkiem jajko może popękać. Poza tym nie ugotuje się prawidłowo, a do środka może dostać się woda i zniszczyć smak.
Niekiedy zdarza się, że zapominamy bądź nie mamy wystarczająco czasu, aby wyjąć wcześniej jajko z lodówki. W takiej sytuacji możemy je szybko ogrzać, zanurzając je na kilka minut w ciepłej wodzie.
Jak ugotować idealne jajko na miękko?
Jajko może odznaczać się różną wielkością. W zależności od jego rozmiaru gotujemy je dłużej bądź krócej. Należy również pamiętać, aby podczas obróbki termicznej, woda przykrywała jajka w całości.
Na początku jajko delikatnie wkładamy do zagotowanej wody. Od tego momentu również zaczynamy odliczać czas obróbki termicznej. Poniżej przedstawiamy ile minut należy gotować jajko w zależności od jego wielkości:
- S - 3,5 min
- M - 4 min
- L - 5,5 min
Kiedy upłynie określony czas, wyjmujemy jajko z garnka i zalewamy je zimną wodą. Dzięki temu zatrzymamy proces gotowania. Podczas wkładania oraz wyjmowania jajka z garnka polecamy użyć łyżki kuchennej.
Jakie jajka możemy wybrać?
Pochodzenie jajek jest bardzo istotne. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, jak traktowane były zwierzęta i czym żywione. Na opakowaniu jajek zawsze podana jest informacja dotycząca chowu kur. Warto zwracać na nią uwagę. Poniżej przedstawiamy jak ją interpretować:
- 0 - chów ekologiczny
- 1 - wolnowybiegowy
- 2 - ściółkowy
- 3 - klatkowy
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty francuskie z jajkiem krok po kroku. Wspaniały pomysł na śniadanie!