Robisz jajko na miękko? Musi spełniać 1 ważny warunek, by nie popękało

Jajko na miękko to smaczny i zdrowy pomysł na śniadanie. Niestety nie raz zdarzyło się, że gotowaliśmy je za długo. W konsekwencji zamiast na miękko wyszło na twardo. Jak w takim razie ugotować idealne jajko na miękko?

ObrazekPerfekcyjne jajko na miękko - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

O czym warto pamiętać podczas gotowania jajka?

Obrazek
Jajka- Pyszności; Foto: Pixabay.com

Idealne jajko na miękko ma ścięte białko i płynne żółtko. Jeśli chcemy się nim delektować, warto wiedzieć jak je prawidłowo przygotować. Przed rozpoczęciem gotowania jajka, ważne jest, aby miało ono temperaturę pokojową. W związku z tym warto wyjąć  je z lodówki odpowiednio wcześniej przed obróbką termiczną. W przeciwnym razie przy styczności z wrzątkiem jajko może popękać. Poza tym nie ugotuje się prawidłowo, a do środka może dostać się woda i zniszczyć smak.

Niekiedy zdarza się, że zapominamy bądź nie mamy wystarczająco czasu, aby wyjąć wcześniej jajko z lodówki. W takiej sytuacji możemy je szybko ogrzać, zanurzając je na kilka minut w ciepłej wodzie.

Jak ugotować idealne jajko na miękko?

Obrazek
Jajko w garnku - Pyszności; Foto: Canva.com

Jajko może odznaczać się różną wielkością. W zależności od jego rozmiaru gotujemy je dłużej bądź krócej. Należy również pamiętać, aby podczas obróbki termicznej, woda przykrywała jajka w całości.

Na początku jajko delikatnie wkładamy do zagotowanej wody. Od tego momentu również zaczynamy odliczać czas obróbki termicznej. Poniżej przedstawiamy ile minut należy gotować jajko w zależności od jego wielkości:

  • S - 3,5 min
  • M - 4 min
  • L - 5,5 min

Kiedy upłynie określony czas, wyjmujemy jajko z garnka i zalewamy je zimną wodą. Dzięki temu zatrzymamy proces gotowania. Podczas wkładania oraz wyjmowania jajka z garnka polecamy użyć łyżki kuchennej.

Jakie jajka możemy wybrać?

Pochodzenie jajek jest bardzo istotne. Coraz częściej zwracamy uwagę na to, jak traktowane były zwierzęta i czym żywione. Na opakowaniu jajek zawsze podana jest informacja dotycząca chowu kur. Warto zwracać na nią uwagę. Poniżej przedstawiamy jak ją interpretować:

  • 0 - chów ekologiczny
  • 1 - wolnowybiegowy
  • 2 - ściółkowy
  • 3 - klatkowy

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tosty francuskie z jajkiem krok po kroku. Wspaniały pomysł na śniadanie!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę