Najzdrowszy sposób przygotowania jajek. Nie każdy potrafi je przyrządzić

Na miękko czy jednak na twardo? Może w formie jajecznicy? Zobacz, jak przygotować jajka, żeby czerpać garściami z ich z dobrodziejstw. Metoda zapewniająca najwięcej korzyści nie należy do najłatwiejszych.

Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe? Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka to pokarm bogaty w składniki odżywcze, pełen białka, witamin i minerałów, które wspierają ogólny stan zdrowia. Zawartość cholesterolu w nich była w przeszłości źródłem kontrowersji, dzisiaj jednak jesteśmy świadomi, że oferują wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych, jeśli są zawarte w dobrze zbilansowanej diecie. Mogą chronić przed infekcjami, działać jako środek hipotensyjny (obniżający ciśnienie krwi) i odgrywać rolę w kontrolowaniu masy ciała. Warto mieć na uwadze, że sposób przygotowania jajek może zmieniać ich profil odżywczy. Jak zatem przygotować jajka, żeby były zdrowe?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami robię co tydzień. Moja rodzina ciągle się o nie dopomina

Jak przyrządzić jajko, aby skorzystać z jak największej ilości składników odżywczych?

Specjaliści od żywienia podkreślają, że proces gotowania umożliwia lepsze przyswajanie związków zawartych w jajkach. Białko jest tu doskonałym przykładem - po podgrzewaniu staje się bardziej strawne dla naszego organizmu. Podobnie jest z biotyną, znaną również jako witamina B7. W wyniku podgrzewania dochodzi do zmian strukturalnych białka, co ułatwia przyswajanie tej witaminy.

Niemniej gotowanie może również negatywnie wpływać na niektóre składniki odżywcze zawarte w jajkach, zwłaszcza jeśli poddajemy je długotrwałej obróbce termicznej. Dotyczy to przede wszystkim przeciwutleniaczy. Badania naukowe wykazały, że podgrzewanie jaj może zmniejszyć ilość niektórych antyoksydantów nawet o 18 procent.

Dlatego dietetycy zalecają, aby jajka gotować przez krótki czas. Nawet jeśli gotujemy je w wysokiej temperaturze, jajka zachowują więcej składników odżywczych, jeśli czas gotowania jest krótszy. Wysoka temperatura może bowiem prowadzić do utleniania się cholesterolu, co z kolei może skutkować powstaniem oksysteroli. Te ostatnie mogą zwiększać ryzyko wystąpienia chorób serca. Dlatego ważne jest, aby kontrolować czas gotowania jajek, aby zminimalizować potencjalne negatywne skutki.

Agresywna obróbka termiczna może powodować utlenianie się cholesterolu
Agresywna obróbka termiczna może powodować utlenianie się cholesterolu © Pixabay

Jak przygotować jajka, żeby były zdrowe?

Najwięcej wartości odżywczych znajdziemy w tzw. jajku poszetowym. Jajka w koszulkach są poddawane działaniu niskiej temperatury przez krótki czas, dzięki czemu żółtka pozostają nienaruszone, a lecytyna, zapobiegająca przyswajaniu cholesterolu, nie zostaje uszkodzona. Białko natomiast, dzięki temu, że zostało podgrzane, staje się łatwiej strawne. Zobacz TUTAJ, jak przygotować jajka w koszulce.

Podobnie jest w przypadku jajek gotowanych na miękko, chociaż kontakt z gorącą wodą jest w tym przypadku nieco dłuższy w porównaniu do jajek poszetowych. Niemniej to nadal jedna z najzdrowszych metod przyrządzania jajek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą