Prosty trik na jajko w koszulce. Nawet dziecko sobie poradzi
Jajko w koszulce (zwane także poszetowym) przygotowuje się na wodzie bez skorupki. Stanowi doskonałe urozmaicenie śniadań - nie tylko smakowe, ale też wizualne. To pozornie bardzo trudne w wykonaniu danie zrobisz bez problemu w domu. Wystarczy, że zastosujesz jeden genialny patent.
02.08.2023 08:09
Nazwa jajko poszetowe pochodzi z języka francuskiego - słowo poche oznacza kieszeń lub kieszonkę. Co ciekawe, ze staropolszczyzny pochodzą takie nazwy, jak jajka zgubione lub perduty. Teraz rzadko się ich używa, zdecydowanie częściej nazywamy je jajkami w koszulce. Idealnie przygotowane muszą charakteryzować się dwoma cechami - ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Jak się za to zabrać? Koniecznie wypróbuj ten genialny trik.
Jajko w koszulce, które zawsze się udaje
Jajko w koszulce przygotowuje się na wodzie bez skorupki. Dla początkujących nie jest to łatwe zadanie, ale wystarczy odrobina wprawy i wyczucia, by jajka poszetowe wychodziły jak ze zdjęć. Ważna jest również znajomość kilku zasad, ułatwiających przyrządzenie tego specjału. Po pierwsze, wybieraj świeże jaja. Te starsze mają bardziej płynne białko, przez co trudnej będzie zachować kształt kieszonki. Do tego powinny być w temperaturze pokojowej (odpowiednio wcześniej należy wyjąć je z lodówki).
Ten patent na przygotowanie idealnych jajek poszetowych cieszy się gigantyczną popularnością i jest powtarzany przez wielu internautów. Polega na wykorzystaniu... chochelki. Takie jajko w koszulce zawsze się udaje - wystarczy, że wbijesz jajko do chochli (wcześniej warto ją natłuścić od wewnątrz), a tę zanurzysz w gotującej się w garnku wodzie. Uważaj, by woda nie dostała się do łyżki.
Jak podawać jajka poszetowe?
Po ok. trzech minutach jajko w koszulce powinno być gotowe. Tak przygotowane świetnie sprawdzi się zarówno na grzankach czy tostach, jak i na świeżym pieczywie. Podaj je w towarzystwie awokado i łososia wędzonego z dodatkiem sosu musztardowego, jogurtowego, koperkowego czy chrzanowego. Natomiast polane sosem holenderskim utworzy popularne danie - jajka po benedyktyńsku.
Czy jajka w koszulce są zdrowe?
Jajko jest źródłem wielu witamin: A, E, D, K oraz mikroelementów, m.in. fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu. Przede wszystkim jednak dostarcza wzorcowego białka, zawierającego wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Przygotowane w sposób wskazany wyżej dostarcza ok. 140 kalorii. Co ważne, jajko poszetowe przyrządza się bez dodatku tłuszczu, warto więc uwzględnić je w swojej diecie.