PrzepisJajka po turecku to nowy hit. Są lepsze od jajecznicy i bardzo zdrowe

Jajka po turecku to nowy hit. Są lepsze od jajecznicy i bardzo zdrowe

Warto od czasu do czasu zjeść na śniadanie jajka po turecku zamiast jajecznicy/źródło: PhotoEnduro/pixabay, Nickola_Che/Adobe Stock
Warto od czasu do czasu zjeść na śniadanie jajka po turecku zamiast jajecznicy/źródło: PhotoEnduro/pixabay, Nickola_Che/Adobe Stock
Marzena Pęcak
29.07.2023 19:01, aktualizacja: 29.07.2023 22:54

Lubisz jajka i często serwujesz je swoim bliskim? Jeśli tak, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za moment dowiesz się, jak podawać ulubiony dodatek w najlepszej i najzdrowszej formie. Jajka po turecku podbijają serca na całym świecie, ty też musisz je przetestować!

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że nie cierpię nudy w kuchni. Ciągle więc wyszukuje nowych trendów kulinarnych, które mogę przetestować w swojej kuchni. I tak właśnie trafiłam na kolejną perełkę kulinarną, którą muszę się z tobą podzielić. Po prostu nie ma inne opcji!

Dziś zabieram cię w kulinarną podróż. Już za moment poznasz bliżej niesamowity pomysł na podanie jajek. Jajka po turecku, bo to o nich mowa, to prawdziwy hit. Co więcej, danie to jest bardzo zdrowe. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Jajka po turecku — co to takiego?

Omawiane dzisiaj danie śniadaniowe to genialna kombinacja smaków, które przygotujesz w mgnieniu oka. Bazą całego przepisu są oczywiście jajka. W tym przepisie przygotowuje się je w tzw. koszulkach. Oprócz nich w przepisie można znaleźć smaczny i pożywny jogurt grecki z pysznymi dodatkami. Są one dobrze znane w naszej rodzimej kuchni, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, abyś jeszcze dziś przetestował to smaczne danie w swojej kuchni.

Warto w tym miejscu dodać, że jajka po turecku serwuje się z pieczywem z oliwą. I to właśnie przy pomocy chrupiącego dodatku konsumuje się całe danie. Sztućce są zupełnie zbędne.

Hitowe danie dobre dla zdrowia

Nie dość, że jajka po turecku świetnie smakują, to ich przygotowanie to prawdziwa bułka z masłem. Ale to oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Otóż ten genialny przepis niesie ze sobą wiele korzyści prozdrowotnych.

Zacząć w tym miejscu należy od jajek, które są bardzo cennych źródłem wielu witamin i wartości odżywczych. Wymienić można tu, chociażby: kwas foliowy, selen, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli zaś chodzi o witaminy, to jajka są bogate w witaminy: A, D, E oraz K. Można znaleźć tu również witaminy z grupy B.

Ze względu na wartości prozdrowotne warto wprowadzać jajka do codziennego menu/źródło: sidrahsana/Canva
Ze względu na wartości prozdrowotne warto wprowadzać jajka do codziennego menu/źródło: sidrahsana/Canva

Kolejnym kluczowym składnikiem dzisiejszego przepisu jest jogurt grecki. On również korzystnie wpływa na nasz organizm. W jaki sposób? Otóż dostarcza ważne pokłady fosforu, wapnia, selenu oraz potasu. Jest on jednocześnie bogaty w witaminy z grupy B.

Jak sam widzisz, szybkie śniadanie prosto z kuchni orientalnej jest bardzo cenne pod względem zdrowotnym. Warto więc od czasu do czasu zastąpić nim m.in. tradycyjną jajecznicę.

Jak zrobić jajka po turecku krok po kroku

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w tym miejscu zostawiła cię bez sprawdzonego przepisu na to pyszne danie. Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje, dzięki którym wyczarujesz w swojej kuchni prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 90 g jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • mała szczypta soli,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szczypta papryczki chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania jajek w koszulce. W tym celu ustaw na palniku garnek z wodą i octem, po czym zagotuj mieszankę.
  2. Następnie wbij do niej po jednym jajku i gotuj ok. 3 minut. Na koniec wyjmij jajko przy pomocy łyżki z cedzakiem. Jak poznać czy jajko jest już gotowe? To bardzo proste! Białko powinno być ścięte, zaś żółtko płynne.
  3. W międzyczasie przygotuj mieszankę na bazie jogurtu greckiego. W tym celu obierz i przeciśnij przez praskę ząbek czosnku. Wyciśnij również sok z cytryny.
  4. Następnie w małej misce wymieszaj ze sobą jogurt grecki, sok z cytryny, szczyptę soli oraz wcześniej przygotowany ząbek czosnku.
  5. No i na koniec ostatni element śniadania — masło z patelni z pikantnym dodatkiem. Na patelni rozpuść masło i połącz je z papryczką chilli.
  6. Teraz zostało już tylko złożyć całe danie. Na talerzu umieść mieszankę jogurtową, dodaj jajka w koszulce i polej całość masłem z patelni.
  7. I to wszystko. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka w twojej kuchni powstał prawdziwy przysmak kuchni orientalnej. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni taką niespodzianką!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także