Jedz codziennie na śniadanie. Tłuszcz nie będzie się odkładał na brzuchu

Jak skomponować sycące śniadanie, zapewniające zastrzyk energii, ale niewywołujące wzdęć i pozwalające czuć się lekko? Istnieje kilka zasad, które warto wcielić w życie razem ze zdrowymi nawykami żywieniowymi. Zapomnij o słodkich bułeczkach i tłustych kajzerkach z fastfoodowych restauracji. Jeśli nie chcesz mieć problemów z tłuszczem gromadzącym się na brzuchu, zapamiętaj te reguły komponowania śniadań. 

ObrazekCo jeść na śniadanie, by zachować płaski brzuch - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Pixabay

Płaski brzuch zależy przede wszystkim od ogólnej diety, aktywności fizycznej oraz czynników zdrowotnych. Oczywiście nie ma jednej magicznej metody czy produktu, który sprawi, że tłuszcz z brzucha zniknie, a pojawi się "sześciopak". Można jednak trzymać się kilku zasad żywieniowych, by uniknąć tworzenia się tzw. oponki. Zobacz, jak skomponować śniadanie, chcąc utrzymać zdrową dietę i poprawić swoją sylwetkę.

Zdrowy początek dnia. Jak komponować śniadania?

Po pierwsze, pamiętaj o białku. Wprowadzając jajka, chude mięso, jogurt naturalny czy twaróg do śniadania, uczucie sytości utrzyma się na dłużej. Produkty z dużą ilością białka wspomagają też pracę układu pokarmowego. Najskuteczniej działają w połączeniu z błonnikiem pokarmowym. Potwierdzają to wyniki badań opublikowane w "European Journal of Clinical Nutrition". Jak w nich czytamy, menu obfitujące w błonnik i białko pomaga zachować płaski brzuch i przyspiesza metabolizm.

Wspominany błonnik pokarmowy działa niczym miotełka i pomaga usunąć złogi z jelit, a także reguluje przemianę materii i trawienie. Dobrym źródłem błonnika są owoce i warzywa, a także orzechy lub pełnoziarniste produkty zbożowe. Komponując śniadanie, warto też pamiętać o nienasyconych tłuszczach, które również są korzystne dla zdrowia. Znajdziemy je w awokado, orzechach, nasionach czy oliwie z oliwek.

Staraj się unikać produktów bogatych w cukry i tłuszcze nasycone, ponieważ sprzyjają gromadzeniu się tłuszczu w okolicach brzucha. Pamiętaj również, że pominięcie śniadania może spowolnić metabolizm, co utrudni utrzymanie wagi i zmniejszy energię. Nieodzownym elementem zdrowej diety jest też picie odpowiedniej ilości wody. Regularna aktywność fizyczna, higieniczny tryb życia, zdrowy sen również są niezwykle ważne w kontekście utrzymania zdrowej sylwetki.

Obrazek
Smażenie jajecznicy z bobem będzie dobrą opcją na śniadanie - Pyszności; Foto Canva.com

Co jeść na śniadanie na płaski brzuch?

Jajka to doskonałe źródło białka i świetny wybór na śniadanie. Jajecznica, omlet, sadzone czy na miękko - jedz takie, jakie lubisz, pamiętając o tym, by nie przesadzać z kalorycznymi dodatkami, np. masłem czy serem. Do jajek dodaj produkty bogate w błonnik - świeże warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. Jogurt grecki to kolejny produkt bogaty w białko, pozwalające na dłużej utrzymać uczucie sytości.

Jeśli interesuje cię wyłącznie śniadanie na słodko, połącz jogurt z owocami, miodem i orzechami. W ten sposób stworzysz szybki i syty posiłek. Chcąc dostarczyć organizmowi zastrzyku energii, jogurt połącz z płatkami owsianymi. Słynna owsianka jest źródłem błonnika (przez co unikniesz wzdęć) i węglowodanów, które są długo uwalniane w organizmie i nie powodują wahań poziomu cukru we krwi.

Osoby, dla których idealne śniadanie to te z dodatkiem mięsa, mogą sięgać po kiełbaski drobiowe. Mają wysoką zawartość białka i mniej tłuszczu niż np. wyroby wieprzowe. Kiełbaski warto podać w towarzystwie solidnej porcji świeżych warzyw. Menu śniadaniowe na płaski brzuch powinno uwzględnić też bogate w białko koktajle proteinowe. Komponuj je z owocami i warzywami bogatymi w błonnik.

Źródło: zywienie.medonet.pl

Wybrane dla Ciebie
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇