PoradyPij do kolacji. Pozbędziesz się złogów z jelit, a kilogramy polecą w dół

Pij do kolacji. Pozbędziesz się złogów z jelit, a kilogramy polecą w dół

Kefir warto włączyć do diety - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Kefir warto włączyć do diety - Pyszności; Fot. Adobe Stock
24.07.2023 15:08, aktualizacja: 24.07.2023 16:26

Kefir to kremowy i lekko musujący sfermentowany napój mleczny. Zalicza się go do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych. Ponadto jest naturalnym probiotykiem, posiada również właściwości oczyszczające organizm. Warto włączyć go do diety, również tej odchudzającej. Spożywany wieczorem może przynieść wiele korzyści. 

Kefir to napój mleczny, który powstaje w wyniku fermentacji mleka przez specjalne kultury bakterii i drożdży. Ma on długą historię i uznawany jest za produkt probiotyczny. Bakterie probiotyczne oraz drożdże pomagają w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego. Mikrobiom jest zbiorem mikroorganizmów żyjących w naszych jelitach, które odgrywają kluczową rolę w procesach trawiennych, metabolizmie i funkcjonowaniu układu odpornościowego. Co jeszcze warto wiedzieć o kefirze? 

Czyści jelita i wspomaga odporność. Właściwości kefiru

Regularne spożywanie kefiru może wspierać odporność organizmu. Probiotyki działają w układzie pokarmowym, pomagając w eliminacji niekorzystnych mikroorganizmów i wzmacniając odpowiedź immunologiczną na infekcje. Ponadto kefir dostarcza organizmowi różnorodnych witamin (takich jak witamina K, B12, D) oraz minerałów (w tym wapń i magnez), a także może korzystnie wpływać na poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co przyczynia się do wspierania zdrowia serca.

Regularne spożywanie kefiru wspomaga naturalne procesy detoksykacji organizmu, pomagając usuwać szkodliwe substancje i toksyny z organizmu. Dzięki obecności zdrowych bakterii probiotycznych napój ten korzystnie wpływa na zdrowie jelit.

Kefir - Pyszności; Foto Canva.com
Kefir - Pyszności; Foto Canva.com

Warto również wiedzieć, że kefir wzmaga wydzielanie soków trawiennych oraz żółci. Przyczynia się więc do przyspieszenia przemiany materii, a co za tym idzie, do szybszego spalania spożywanych kalorii. Co więcej, należy do produktów niskokalorycznych. Świetnie sprawdza się jako zaspokajająca na długo głód przekąska lub dodatek do głównego posiłku podczas diety odchudzającej.

Kiedy pić kefir? Rano, po obiedzie czy przed snem?

Osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub cierpią na zaparcia, powinny spożywać kefir przed snem (wystarczy jedna szklanka). Po napój ten warto sięgać wieczorem również ze względu na to, że jest polecany na problemy z zasypianiem. Natomiast kobietom w ciąży, w okresie menopauzy lub osobom, które potrzebują oczyszczenia organizmu, zaleca się wypijanie szklanki kefiru po przebudzeniu. 

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także