Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku

Pieczeń wołowa nieczęsto pojawia się na naszych stołach. Wiele osób obawia się, że nie podoła odpowiedniemu pieczeniu, inni zrazili się po nieudanej próbie. Jeśli jednak zastosujesz się do kilku rad, zachwycisz wszystkich idealnym mięsem.

Pieczeń wołowa wyjdzie idealnie soczystaPieczeń wołowa wyjdzie idealnie soczysta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jim Bowie
Ewa Malinowska

Perfekcyjnie upieczona wołowina, z soczystym, różowym wnętrzem i chrupiącą, aromatyczną skórką, to danie godne świąt, rocznic czy ważnych spotkań rodzinnych. Robi wrażenie na gościach, zastępując drób i wieprzowinę. Poza odpowiednią marynatą i czasem pieczeni warto zadbać także o to, by pokroić pieczeń wołową w odpowiednim momencie.

Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika

Jak zrobić pieczeń wołową?

Chociaż wołowina bywa droższa niż wieprzowina czy drób, na specjalne okazje warto postawić na to eleganckie i pyszne danie. Wielu domowych kucharzy obawia się jednak, że zepsuje drogi kawałek mięsa. Kilka prostych kroków wystarczy jednak, by wyczarować mięso idealne.

Zanim zabierzesz się do przygotowania, wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę lub najlepiej dwie godziny przed planowanym pieczeniem. Zapobiegnie to szokowi termicznemu i zapewni równomierne pieczenie. Mięso przeznaczone do pieczenia nie wymaga długiego marynowania. Kluczem jest solidne natarcie.

Mięso będzie idealnie soczyste
Mięso będzie idealnie soczyste © Adobe Stock

Najważniejszą przyprawą jest sól. Najlepiej użyć gruboziarnistej soli morskiej i natrzeć nią wołowinę, a następnie odstawić. Sól wyciągnie soki, a następnie wciągnie je z powrotem, zatrzymując wilgoć wewnątrz mięsa. Do smaku możesz dodać także pieprz, musztardę dijon, suszony lub świeży tymianek oraz rozmaryn.

Ile piec pieczeń z wołowiny?

Aby uzyskać idealną, chrupiącą i dobrze wypieczoną skórkę, zacznij od wysokiej temperatury - ok. 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160-180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wagi i pożądanego stopnia wysmażenia. Co jakiś czas podlewaj mięso wytapiającym się sosem. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa pieczemy ok. 1-1,5 godziny.

Najlepiej wspomóc się termometrem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń medium rare ma ok. 55-58 stopni Celsjusza, a ta dobrze wypieczona ponad 71 stopni.

Daj mięsu odpocząć

Po wyjęciu wołowiny z piekarnika, wielu ludzi popełnia błąd, nie mogąc się doczekać, by od razu pokroić pachnącą pieczeń. To jest moment, który decyduje o soczystości mięsa.

Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, przełóż pieczeń na deskę i luźno przykryj folią aluminiową. Daj jej odpocząć przez minimum 15-20 minut, a w przypadku dużych kawałków nawet 30 minut. Podczas pieczenia włókna mięśniowe kurczą się, wypychając soki do centrum mięsa. Jeśli pokroisz je od razu, te soki natychmiast wypłyną na deskę, a mięso stanie się suche i twarde. Dzięki cierpliwości otrzymasz soczystą, miękką wołowinę, która utrzyma wilgoć i smak nawet po pokrojeniu.

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥