Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Pieczeń wołowa nieczęsto pojawia się na naszych stołach. Wiele osób obawia się, że nie podoła odpowiedniemu pieczeniu, inni zrazili się po nieudanej próbie. Jeśli jednak zastosujesz się do kilku rad, zachwycisz wszystkich idealnym mięsem.
Perfekcyjnie upieczona wołowina, z soczystym, różowym wnętrzem i chrupiącą, aromatyczną skórką, to danie godne świąt, rocznic czy ważnych spotkań rodzinnych. Robi wrażenie na gościach, zastępując drób i wieprzowinę. Poza odpowiednią marynatą i czasem pieczeni warto zadbać także o to, by pokroić pieczeń wołową w odpowiednim momencie.
Tortillowe szaszłyki z wołowiną. Pomysł na ciepłą przekąskę z piekarnika
Jak zrobić pieczeń wołową?
Chociaż wołowina bywa droższa niż wieprzowina czy drób, na specjalne okazje warto postawić na to eleganckie i pyszne danie. Wielu domowych kucharzy obawia się jednak, że zepsuje drogi kawałek mięsa. Kilka prostych kroków wystarczy jednak, by wyczarować mięso idealne.
Zanim zabierzesz się do przygotowania, wyjmij mięso z lodówki co najmniej godzinę lub najlepiej dwie godziny przed planowanym pieczeniem. Zapobiegnie to szokowi termicznemu i zapewni równomierne pieczenie. Mięso przeznaczone do pieczenia nie wymaga długiego marynowania. Kluczem jest solidne natarcie.
Najważniejszą przyprawą jest sól. Najlepiej użyć gruboziarnistej soli morskiej i natrzeć nią wołowinę, a następnie odstawić. Sól wyciągnie soki, a następnie wciągnie je z powrotem, zatrzymując wilgoć wewnątrz mięsa. Do smaku możesz dodać także pieprz, musztardę dijon, suszony lub świeży tymianek oraz rozmaryn.
Ile piec pieczeń z wołowiny?
Aby uzyskać idealną, chrupiącą i dobrze wypieczoną skórkę, zacznij od wysokiej temperatury - ok. 220 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 160-180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia zależy od wagi i pożądanego stopnia wysmażenia. Co jakiś czas podlewaj mięso wytapiającym się sosem. Przyjmuje się, że każdy kilogram mięsa pieczemy ok. 1-1,5 godziny.
Najlepiej wspomóc się termometrem. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń medium rare ma ok. 55-58 stopni Celsjusza, a ta dobrze wypieczona ponad 71 stopni.
Daj mięsu odpocząć
Po wyjęciu wołowiny z piekarnika, wielu ludzi popełnia błąd, nie mogąc się doczekać, by od razu pokroić pachnącą pieczeń. To jest moment, który decyduje o soczystości mięsa.
Natychmiast po wyjęciu z piekarnika, przełóż pieczeń na deskę i luźno przykryj folią aluminiową. Daj jej odpocząć przez minimum 15-20 minut, a w przypadku dużych kawałków nawet 30 minut. Podczas pieczenia włókna mięśniowe kurczą się, wypychając soki do centrum mięsa. Jeśli pokroisz je od razu, te soki natychmiast wypłyną na deskę, a mięso stanie się suche i twarde. Dzięki cierpliwości otrzymasz soczystą, miękką wołowinę, która utrzyma wilgoć i smak nawet po pokrojeniu.