Z wołowiny robię szybki obiad. Mięso jest mięciutkie i delikatne

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na obiad w zabiegany dzień. Nieraz trudno jest się spotkać całą rodziną przy wspólny posiłku. Wtedy zostawiam duży garnek z gulaszem na kuchence – każdy może podejść i nałożyć sobie porcję pysznego gulaszu. Wielokrotne podgrzewanie tylko działa na jego korzyść.

Zrób pyszne danie jednogarnkowe z wołowinąZrób pyszne danie jednogarnkowe z wołowiną
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W przygotowaniu potraw z wołowiną kluczowe jest wstępne obsmażenie mięsa. Krótka obróbka w wysokiej temperaturze sprawnie zamyka włókna, zatrzymując w środku soki. Dzięki temu mięso wychodzi kruche i soczyste w środku. Niektóre partie, takie jak pręga czy łata wołowa, ze względu na większą zawartość kolagenu, wymagają dłuższego duszenia pod przykryciem. Łopatka lub udziec pokrojone na mniejsze kawałki powinny zmięknąć o wiele szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Przepis na gulasz wołowy z młodymi ziemniakami i marchewką

Na gulasz wybierz dobrej jakości mięso, najlepiej z łopatki lub udźca. Młodych ziemniaków nie musisz obierać – wystarczy, że dokładnie je umyjesz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 litr bulionu wołowego,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 0,5 kg młodych ziemniaków,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy do gulaszu: 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej, pół łyżeczki papryki mielonej ostrej, 1 liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój wołowinę w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso partiami, aż się zarumieni. Po usmażeniu przełóż do większego rondla. Zalej bulionem wołowym i duś pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  2. Na patelni po smażeniu mięsa zeszklij pokrojoną w pióra cebulę i drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i przekrojone na połówki młode ziemniaki. Smaż przez 5-8 minut.
  3. Podsmażone warzywa przełóż do rondla z mięsem, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez kolejne 15-20 minut.
  4. Na koniec dopraw gulasz solą i pieprzem według własnego smaku.

Wybrane dla Ciebie

Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato