Najlepszy gulasz robię w piekarniku. Mięso jest delikatne, kruche i soczyste

Gulasz wieprzowy doskonale sprawdza się w wielu różnych kompozycjach. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Niektórzy uważają, że najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi. Jednak prawda jest tak, że dobry gulasz w ogóle nie potrzebuje dodatków. Wystarczy pajda świeżego chleba, którą można maczać w doskonałym, esencjonalnym sosie.

Gulasz wieprzowy świetnie pasuje do placków ziemniaczanychGulasz wieprzowy świetnie pasuje do placków ziemniaczanych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Taki gulasz możesz przygotować z różnych partii mięsa, jednak należy pamiętać, że każdy wybór wpłynie na smak potrawy. Łopatka lub karkówka zawierają więcej tłuszczu niż szynka, która w gulaszu może wyjść nieco sucha. Jeśli chcesz zamienić wieprzowinę na wołowinę, dwukrotnie wydłuż czas pieczenia mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jakie warzywa do gulaszu z piekarnika?

W przypadku wyboru warzyw, przed tobą prawie nieograniczone możliwości. Do gulaszu możesz dodać nawet ziemniaki – wtedy nie musisz już osobno przygotowywać dodatków. Jednak myślę, że najlepiej sprawdzają się warzywa, które smakują dobrze nawet po długim czasie pieczenia, a ich aromaty doskonale podbijają smak mięsa.

Osobiście wybieram marchewkę – dla uzyskania większej słodyczy, paprykę – dla podbicia wyrazistości, papryczkę chili – dla większej ostrości, i pieczarki, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać cukinię, bakłażana, brokuły czy fasolkę szparagową. Jeśli lubisz takie dodatki do mięsa, wszystko powinno się udać. W przypadku bakłażana pamiętaj o tym, aby wcześniej posypać go solą i opłukać, aby usunąć ewentualną goryczkę.

Przepis na gulasz z piekarnika

W tym przepisie kluczową rolę odgrywa wstępne obsmażenie mięsa na patelni. Jeśli masz garnek odpowiedni zarówno do smażenia, jak i pieczenia, możesz przygotować w nim całe danie.

Składniki:

  • 800 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
  • przyprawy do mięsa: sól, pieprz, mielona papryka,
  • 1 łyżka mąki,
  • olej do smażenia,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 200 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 papryczka chili,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 70 g przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, posyp łyżeczką soli, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczką czerwonej mielonej papryki. Pougniataj mięso rękoma, rozprowadzając dokładnie przyprawy po wszystkich kawałeczkach.
  2. Następnie obtocz mięso w mące i podsmaż krótko na patelni z rozgrzanym olejem. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
  3. Dodaj pokrojone warzywa – cebulę, czosnek, marchewki, pieczarki, paprykę i papryczkę chili.
  4. W rondelku wymieszaj bulion z koncentratem pomidorowym, łyżką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Tym wstępnym sosem zalej mięso i warzywa w brytfannie.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 min.
  6. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby odparować część wody i zagęścić sos.

Wybrane dla Ciebie

To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Zwarzona zupa to prawdziwa zmora. Sprytny sposób sprawił, że już nie mam tego problemu
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Jajka po szkocku smażę na obiad. Tak szybko znikają z talerzy, że nie nadążam nakładać
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych