Najlepszy gulasz robię w piekarniku. Mięso jest delikatne, kruche i soczyste
Gulasz wieprzowy doskonale sprawdza się w wielu różnych kompozycjach. Świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu lub kaszy. Niektórzy uważają, że najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi. Jednak prawda jest tak, że dobry gulasz w ogóle nie potrzebuje dodatków. Wystarczy pajda świeżego chleba, którą można maczać w doskonałym, esencjonalnym sosie.
Taki gulasz możesz przygotować z różnych partii mięsa, jednak należy pamiętać, że każdy wybór wpłynie na smak potrawy. Łopatka lub karkówka zawierają więcej tłuszczu niż szynka, która w gulaszu może wyjść nieco sucha. Jeśli chcesz zamienić wieprzowinę na wołowinę, dwukrotnie wydłuż czas pieczenia mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Jakie warzywa do gulaszu z piekarnika?
W przypadku wyboru warzyw, przed tobą prawie nieograniczone możliwości. Do gulaszu możesz dodać nawet ziemniaki – wtedy nie musisz już osobno przygotowywać dodatków. Jednak myślę, że najlepiej sprawdzają się warzywa, które smakują dobrze nawet po długim czasie pieczenia, a ich aromaty doskonale podbijają smak mięsa.
Osobiście wybieram marchewkę – dla uzyskania większej słodyczy, paprykę – dla podbicia wyrazistości, papryczkę chili – dla większej ostrości, i pieczarki, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać cukinię, bakłażana, brokuły czy fasolkę szparagową. Jeśli lubisz takie dodatki do mięsa, wszystko powinno się udać. W przypadku bakłażana pamiętaj o tym, aby wcześniej posypać go solą i opłukać, aby usunąć ewentualną goryczkę.
Przepis na gulasz z piekarnika
W tym przepisie kluczową rolę odgrywa wstępne obsmażenie mięsa na patelni. Jeśli masz garnek odpowiedni zarówno do smażenia, jak i pieczenia, możesz przygotować w nim całe danie.
Składniki:
- 800 g karkówki lub łopatki wieprzowej,
- przyprawy do mięsa: sól, pieprz, mielona papryka,
- 1 łyżka mąki,
- olej do smażenia,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 200 g pieczarek,
- 1 czerwona papryka,
- 1 papryczka chili,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 70 g przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- kilka gałązek świeżego lub suszonego tymianku.
Wykonanie:
- Mięso pokrój na mniejsze kawałki, posyp łyżeczką soli, odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczką czerwonej mielonej papryki. Pougniataj mięso rękoma, rozprowadzając dokładnie przyprawy po wszystkich kawałeczkach.
- Następnie obtocz mięso w mące i podsmaż krótko na patelni z rozgrzanym olejem. Tak przygotowane mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Dodaj pokrojone warzywa – cebulę, czosnek, marchewki, pieczarki, paprykę i papryczkę chili.
- W rondelku wymieszaj bulion z koncentratem pomidorowym, łyżką cukru, odrobiną soli i pieprzu. Tym wstępnym sosem zalej mięso i warzywa w brytfannie.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 60 min.
- Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę lub folię, aby odparować część wody i zagęścić sos.