Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Mało kto zna sposób z mlekiem
Bakłażany fantastycznie współgrają z takim warzywami jak pomidory, cukinia, czy papryka. Niestety, niekiedy ich gorzki smak może popsuć niejedną potrawę. W takim razie jak skutecznie usunąć gorycz z warzyw? Bakłażan możesz uratować na kilka sposobów!
12.07.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:46
Gorzki bakłażan
Niekiedy bakłażan wyróżnia się wyjątkowo gorzkim smakiem. Okazuje się, że jest to związane z dużą zawartością toksycznego alkaloidu, solaniny. Występuje on głównie w przejrzałych warzywach. Poza tym często na zawartość tej substancji w warzywie ma wpływ również:
- czas, w którym zbierane były warzywa
- pogoda jaka panowała w trakcie uprawy bakłażana
- częstotliwość podlewania
- odmiana bakłażana
Nie zaleca się spożywać gorzkiego bakłażana. Wynika to nie tylko z tego, że jest on nieprzyjemny w smaku. Okazuje się, że jedzenie takiego warzywa może spowodować również zatrucie pokarmowe. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo przygotować bakłażana.
Jak usunąć gorzki posmak warzywa?
- Moczenie w zimnej wodzie
Jest to prosty sposób na usunięcie goryczy z bakłażana. W dużej misce zmieszaj jeden litr zimnej wody z jedną łyżką soli. Następnie wrzuć do płynu pokrojone warzywa. Całość przykryj talerzem - możesz postawić na nim coś ciężkiego, aby przyciskał warzywa do dna. W ten sposób bakłażan będzie cały zanurzony w wodzie. Następnie odstaw wszystko na około jedną godzinę. Po tym czasie opłucz warzywa pod bieżącą wodą i później je osusz.
- Moczenie w mleku
Oprócz wody i soli, równie dobrze sprawdzi się zimne mleko. Pokrojone warzywo wystarczy zanurzyć w płynie. Po upływie 30 minut opłucz warzywo pod bieżącą wodą. Następnie osusz papierowym ręcznikiem. Nie będzie śladu po gorzkim smaku!
- Sól
Sól świetnie sprawdzi się w usunięciu goryczy z bakłażana. Pokrojone warzywo wystarczy hojnie posypać grubą solą. Po około 15 - 30 minutach należy opłukać warzywo pod bieżącą wodą. Na końcu osusz je papierowym ręcznikiem.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tartę z bakłażanem, pomidorem i cukinią krok po kroku. To fantastyczne danie na obiad, czy kolację.