Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Mało kto zna sposób z mlekiem

Bakłażany fantastycznie współgrają z takim warzywami jak pomidory, cukinia, czy papryka. Niestety, niekiedy ich gorzki smak może popsuć niejedną potrawę. W takim razie jak skutecznie usunąć gorycz z warzyw? Bakłażan możesz uratować na kilka sposobów!

ObrazekCo zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Gorzki bakłażan

Obrazek
Bakłażan - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Niekiedy bakłażan wyróżnia się wyjątkowo gorzkim smakiem. Okazuje się, że jest to związane z dużą zawartością toksycznego alkaloidu, solaniny. Występuje on głównie w przejrzałych warzywach. Poza tym często na zawartość tej substancji w warzywie ma wpływ również:

      
  • czas, w którym zbierane były warzywa
  • pogoda jaka panowała w trakcie uprawy bakłażana
  • częstotliwość podlewania
  • odmiana bakłażana

Nie zaleca się spożywać gorzkiego bakłażana. Wynika to nie tylko z tego, że jest on nieprzyjemny w smaku. Okazuje się, że jedzenie takiego warzywa może spowodować również zatrucie pokarmowe. W związku z tym warto wiedzieć jak prawidłowo przygotować bakłażana.

Jak usunąć gorzki posmak warzywa?

Obrazek
Bakłażany - Pyszności; Foto: Canva.com
  • Moczenie w zimnej wodzie

Jest to prosty sposób na usunięcie goryczy z bakłażana. W dużej misce zmieszaj jeden litr zimnej wody z jedną łyżką soli. Następnie wrzuć do płynu pokrojone warzywa. Całość przykryj talerzem - możesz postawić na nim coś ciężkiego, aby przyciskał warzywa do dna. W ten sposób bakłażan będzie cały zanurzony w wodzie. Następnie odstaw wszystko na około jedną godzinę. Po tym czasie opłucz warzywa pod bieżącą wodą i później je osusz.

  • Moczenie w mleku

Oprócz wody i soli, równie dobrze sprawdzi się zimne mleko. Pokrojone warzywo wystarczy zanurzyć w płynie. Po upływie 30 minut opłucz warzywo pod bieżącą wodą. Następnie osusz papierowym ręcznikiem. Nie będzie śladu po gorzkim smaku!

  • Sól

Sól świetnie sprawdzi się w usunięciu goryczy z bakłażana. Pokrojone warzywo wystarczy hojnie posypać grubą solą. Po około 15 - 30 minutach należy opłukać warzywo pod bieżącą wodą. Na końcu osusz je papierowym ręcznikiem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować tartę z bakłażanem, pomidorem i cukinią krok po kroku. To fantastyczne danie na obiad, czy kolację.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa