Zrobiłam strogonowa w lżejszej wersji. Domownicy już proszą o powtórkę
W czasach PRL-u strogonow był ulubionym daniem imprezowym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by jeść go znacznie częściej. Na co dzień lepiej sprawdzi w lżejszej wersji. U mnie nie obyło się bez dokładek.
Strogonow to popularne danie jednogarnkowe. Można je traktować jako gęstą zupę lub gulasz. Pasuje do niego wiele dodatków: od ziemniaków, po ryż czy makaron. Pysznie smakuje też z kromką świeżego chleba. W tej potrawie jest to, co chętnie jemy na obiad, czyli mięso, warzywa i grzyby, a wszystko w aromatycznym sosie z pomidorowym posmakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną
Jakiego mięsa użyć do strogonowa?
Według oryginalnego przepisu do strogonowa stosuje się polędwicę wołową. Nie jest to tanie mięso i już w PRL-u zastępowano ją ligawą czy nawet wieprzowiną. Postanowiłam pójść o krok dalej i przygotować tę potrawę na bazie drobiu. Wykorzystałam filet z kurczaka. Nie zmieniałam zaś klasycznych dodatków, takich jak ogórki kiszone czy pieczarki.
Z czasem smak się pogłębia
Strogonow drobiowy jest na pewno lżejszy, ale nasycony wieloma aromatami. Do zagęszczenia nie trzeba używać śmietany. Takie danie przygotowałam na obiad, jednak nadaje się też na ciepłą kolację, bo nie jest ciężkostrawne. Warto ugotować je dzień wcześniej, bo wtedy nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Samo przygotowanie potrawy zabiera mniej czasu niż przy klasycznej recepturze.
Strogonow w lżejszej wersji
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 300 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 papryka czerwona,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 marchewki,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- papryka słodka do smaku,
- kilka liści laurowych,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- sól i pieprz,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- oliwa lub masło do podsmażania.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Przypraw je sproszkowaną papryką, solą oraz pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczyść i drobno pokrój pieczarki. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a paprykę w słupki.
- Zacznij od obsmażania cebuli, potem dodaj pieczarki. Gdy woda odparuje, dodaj mięso.
- Po podsmażeniu kurczaka dodaj paprykę, marchewkę, a na końcu ogórki.
- Gdy całość się podsmaży, wlej bulion i wymieszaj.
- Dołóż ziele angielskie oraz liście laurowe; duś całość około kwadransa.
- Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze pół godziny.
- Mąkę wymieszaj z zimną wodę i dodaj do strogonowa. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż potrawa się zagęści.