Zrobiłam strogonowa w lżejszej wersji. Domownicy już proszą o powtórkę

W czasach PRL-u strogonow był ulubionym daniem imprezowym. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by jeść go znacznie częściej. Na co dzień lepiej sprawdzi w lżejszej wersji. U mnie nie obyło się bez dokładek.

Strogonow jest pyszny i pożywnyStrogonow jest pyszny i pożywny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Strogonow to popularne danie jednogarnkowe. Można je traktować jako gęstą zupę lub gulasz. Pasuje do niego wiele dodatków: od ziemniaków, po ryż czy makaron. Pysznie smakuje też z kromką świeżego chleba. W tej potrawie jest to, co chętnie jemy na obiad, czyli mięso, warzywa i grzyby, a wszystko w aromatycznym sosie z pomidorowym posmakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka zanurz w kokosie i podaj z nietypowym sosem. O zwykłych stripsach wszyscy zapomną

Jakiego mięsa użyć do strogonowa?

Według oryginalnego przepisu do strogonowa stosuje się polędwicę wołową. Nie jest to tanie mięso i już w PRL-u zastępowano ją ligawą czy nawet wieprzowiną. Postanowiłam pójść o krok dalej i przygotować tę potrawę na bazie drobiu. Wykorzystałam filet z kurczaka. Nie zmieniałam zaś klasycznych dodatków, takich jak ogórki kiszone czy pieczarki.

Z czasem smak się pogłębia

Strogonow drobiowy jest na pewno lżejszy, ale nasycony wieloma aromatami. Do zagęszczenia nie trzeba używać śmietany. Takie danie przygotowałam na obiad, jednak nadaje się też na ciepłą kolację, bo nie jest ciężkostrawne. Warto ugotować je dzień wcześniej, bo wtedy nabiera jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Samo przygotowanie potrawy zabiera mniej czasu niż przy klasycznej recepturze.

Strogonow w lżejszej wersji

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 marchewki,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • papryka słodka do smaku,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • oliwa lub masło do podsmażania.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i pokrój w paseczki. Przypraw je sproszkowaną papryką, solą oraz pieprzem.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Oczyść i drobno pokrój pieczarki. Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a paprykę w słupki.
  3. Zacznij od obsmażania cebuli, potem dodaj pieczarki. Gdy woda odparuje, dodaj mięso.
  4. Po podsmażeniu kurczaka dodaj paprykę, marchewkę, a na końcu ogórki.
  5. Gdy całość się podsmaży, wlej bulion i wymieszaj.
  6. Dołóż ziele angielskie oraz liście laurowe; duś całość około kwadransa.
  7. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj jeszcze pół godziny.
  8. Mąkę wymieszaj z zimną wodę i dodaj do strogonowa. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż potrawa się zagęści.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki