Czy pieczarki trzeba obierać? Większość kieruje się nawykiem, zamiast kulinarną zasadą i grzyby tracą smak

Pieczarki to zdecydowanie najpopularniejsze grzyby na świecie. Wykorzystujemy je także do dań kuchni polskiej. Jednak mimo tego, że sięgamy po nie często i dodajemy do wielu potraw, to nie zawsze dobrze je przygotowujemy. Tracą wtedy sporo smaku.

Często doprowadzamy do tego, że pieczarki tracą mnóstwo smakuCzęsto doprowadzamy do tego, że pieczarki tracą mnóstwo smaku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pieczarki to popularne na całym świecie grzyby hodowlane. Zdarza ci się porównywać je z grzybami leśnymi? Smak mają zupełnie inny. Jednak jeśli chodzi o sposób przygotowania ich przed dodaniem do potraw, obowiązują podobne zasady. Łatwo popełnić błędy, które sprawią, że pieczarki stracą sporo smaku i aromatu. Będą też przesiąknięte woda.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Tylko nie moczenie

W jaki sposób przygotowywać pieczarki? Trzeba je umyć i obrać. Tak często odpowiadamy na to pytanie. Tymczasem eksperci uważają, że na te dwie czynności trzeba bardzo uważać. Przede wszystkim pieczarki są grzybami hodowlanymi, więc z reguły są mniej zanieczyszczone niż te leśne. Hodowcy pieczarek muszą dostosować się do wielu zasad bezpieczeństwa i higieny. Dlatego moczenie tych grzybów nie jest potrzebne. Pieczarki nasiąkają łatwo wodą i tracą smak. Najlepiej przetrzeć je papierowym ręcznikiem lub krótko przepłukać pod bieżącą wodą.

Obieranie? To zależy

A co z obieraniem? Tutaj ma znaczenie do jakiej potrawy pieczarki będą wykorzystane. Jeśli w planach jest dalsza obróbka, czyli gotowanie, pieczenie czy smażenie, nie trzeba ich obierać. Wystarczy je szybko przepłukać. Obieranie potrzebne jest tylko wtedy, gdy chcesz użyć pieczarek na surowo, na przykład do sałatek czy na kanapki. Warto pamiętać, żeby pieczarek nie obierać "na sucho", tylko zawsze po przepłukaniu. Wtedy zanieczyszczeń jest znacznie mniej.

Cenna witamina

Pieczarki są dostępne przez cały rok. Warto je jeść nie tylko ze względu na walory smakowe. Są bogate w błonnik, białko oraz witaminy z grupy B, stanowią więc cenny dodatek do diety. Pieczarki zawierają także polisacharydy, które mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz wspierać zdrowie układu krążenia. Te grzyby są też źródłem witaminy D, której często zimą nam brakuje.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis