Babcia zawsze tak przygotowywała grzyby na wigilię. Zajadaliśmy do barszczu, aż nam się uszy trzęsły
Moja babcia już na etapie suszenia grzybów myślała o tej wigilijnej potrawie. Potrzebne są do niej spore kapelusze, najlepiej prawdziwków lub podgrzybków. Suszone grzyby to niezwykle ważny składnik wigilijnych dań. Według wierzeń ludowych, dary lasu miały zapewnić trzeźwość umysłu i siły witalne.
Grzyby suszone mają intensywny aromat i bogaty smak. Są niezastąpione w wielu świątecznych potrawach, zaczynając od zupy, poprzez uszka i na farszu do pierogów kończąc. Moja babcia przygotowywała na ich bazie prostą przystawkę, którą podawała też do barszczu. Grzyby w cieście są idealne dla wszystkich miłośników intensywnych, leśnych smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiednio przygotuj grzyby
Przygotowanie grzybów suszonych w cieście naleśnikowym nie jest skomplikowane i nie zajmuje dużo czasu. Przygotowanie dań z grzybów suszonych zawsze zaczyna się od tego samego procesu. Suszone kapelusze należy namoczyć w wodzie. Najlepiej użyć do tego letniej, przegotowanej. Po około 30 minutach, gdy grzyby nabiorą miękkości, trzeba je obgotować. Do wody można dołożyć włoszczyznę, sprawdzi się marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula oraz przyprawy takie jak liście laurowe czy czarny pieprz. Dzięki tym dodatkom smak grzybów będzie jeszcze bogatszy.
Na złocisty kolor
Następnie wystarczy odsączyć obgotowane kapelusze i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Ostatni krok w przygotowaniu tej potrawy to obtaczanie grzybów w cieście naleśnikowym i smażenie na złocisty kolor. Takie proste grzybowe placuszki są idealne jako dodatek do czerwonego barszczu. Smakują też jako samodzielna przekąska. Moja babcia twierdziła, że można zjeść je nawet na zimno.
Suszone grzyby w cieście
Składniki:
- 12 kapeluszy grzybów wcześniej namoczonych i obgotowanych.
Na ciasto naleśnikowe:
- niepełna szklanka mleka,
- 4 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku,
- masło klarowane lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Grzyby posól i popieprz do smaku.
- Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Wystarczy je dokładnie wymieszać.
- Grzyby zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Po usmażeniu odsączaj je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.