Draniki z mięsem to białoruskie danie. Spora konkurencja dla naszych placków ziemniaczanych

Nawet jeśli mnóstwo razy jadłeś placki ziemniaczane w różnym wydaniu, te mogą cię zaskoczyć. Choć główny składnik jest ten sam, smakują zupełnie inaczej. Gdzie tkwi sekret białoruskich draników?

Draniki z mięsem smakują wybornieDraniki z mięsem smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elen Zemskovich
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest dobrze znana od pokoleń. Placki mogą być pyszną przekąską albo i drugim daniem. Znamy też mnóstwo sposobów na ich podawanie. Choć są tak lubiane w polskiej kuchni, nie mamy na nie wyłączności. Podobne potrawy można spotkać w Hiszpanii, Francji czy Białorusi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Co wyróżnia draniki?

Białoruskie draniki to klasyka kuchni narodowej naszego sąsiada, która zawiera pewien składnik, który bardzo różni je od naszych placków ziemniaczanych. Białorusini dodają bowiem do masy ziemniaczanej mięso mielone. Kolejna różnica? Do naszego rodzimego specjału używa się mąki, a w dranikach jej nie ma. Niektórzy pomijają też jajka, bo według nich potrawa jest wtedy bardziej chrupiąca. Draniki to przede wszystkim dwa główne składniki, tarte ziemniaki i mielone mięso. Smakują najlepiej od razu po usmażeniu, kiedy są ciepłe i chrupiące.

Draniki z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz ziemniaki oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dopraw warzywa solą, pieprzem i połącz z jajkiem.
  3. Dodaj mięso i wyrób dokładnie masę.
  4. Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju.
  5. Formuj placuszki nakładając ciasto łyżką i smaż je z obu stron na złocisty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji