Draniki z mięsem to białoruskie danie. Spora konkurencja dla naszych placków ziemniaczanych

Nawet jeśli mnóstwo razy jadłeś placki ziemniaczane w różnym wydaniu, te mogą cię zaskoczyć. Choć główny składnik jest ten sam, smakują zupełnie inaczej. Gdzie tkwi sekret białoruskich draników?

Draniki z mięsem smakują wybornieDraniki z mięsem smakują wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Elen Zemskovich
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest dobrze znana od pokoleń. Placki mogą być pyszną przekąską albo i drugim daniem. Znamy też mnóstwo sposobów na ich podawanie. Choć są tak lubiane w polskiej kuchni, nie mamy na nie wyłączności. Podobne potrawy można spotkać w Hiszpanii, Francji czy Białorusi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Co wyróżnia draniki?

Białoruskie draniki to klasyka kuchni narodowej naszego sąsiada, która zawiera pewien składnik, który bardzo różni je od naszych placków ziemniaczanych. Białorusini dodają bowiem do masy ziemniaczanej mięso mielone. Kolejna różnica? Do naszego rodzimego specjału używa się mąki, a w dranikach jej nie ma. Niektórzy pomijają też jajka, bo według nich potrawa jest wtedy bardziej chrupiąca. Draniki to przede wszystkim dwa główne składniki, tarte ziemniaki i mielone mięso. Smakują najlepiej od razu po usmażeniu, kiedy są ciepłe i chrupiące.

Draniki z mięsem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz ziemniaki oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Dopraw warzywa solą, pieprzem i połącz z jajkiem.
  3. Dodaj mięso i wyrób dokładnie masę.
  4. Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju.
  5. Formuj placuszki nakładając ciasto łyżką i smaż je z obu stron na złocisty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem