Draniki z mięsem to białoruskie danie. Spora konkurencja dla naszych placków ziemniaczanych
Nawet jeśli mnóstwo razy jadłeś placki ziemniaczane w różnym wydaniu, te mogą cię zaskoczyć. Choć główny składnik jest ten sam, smakują zupełnie inaczej. Gdzie tkwi sekret białoruskich draników?
11.11.2024 20:30
Placki ziemniaczane to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest dobrze znana od pokoleń. Placki mogą być pyszną przekąską albo i drugim daniem. Znamy też mnóstwo sposobów na ich podawanie. Choć są tak lubiane w polskiej kuchni, nie mamy na nie wyłączności. Podobne potrawy można spotkać w Hiszpanii, Francji czy Białorusi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co wyróżnia draniki?
Białoruskie draniki to klasyka kuchni narodowej naszego sąsiada, która zawiera pewien składnik, który bardzo różni je od naszych placków ziemniaczanych. Białorusini dodają bowiem do masy ziemniaczanej mięso mielone. Kolejna różnica? Do naszego rodzimego specjału używa się mąki, a w dranikach jej nie ma. Niektórzy pomijają też jajka, bo według nich potrawa jest wtedy bardziej chrupiąca. Draniki to przede wszystkim dwa główne składniki, tarte ziemniaki i mielone mięso. Smakują najlepiej od razu po usmażeniu, kiedy są ciepłe i chrupiące.
Draniki z mięsem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowywania:
- Obierz ziemniaki oraz cebulę, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Dopraw warzywa solą, pieprzem i połącz z jajkiem.
- Dodaj mięso i wyrób dokładnie masę.
- Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju.
- Formuj placuszki nakładając ciasto łyżką i smaż je z obu stron na złocisty kolor.