Na Białorusi placki ziemniaczane robią inaczej. Dodają składnik, o którym nie pomyślałby żaden Polak

Takich placków ziemniaczanych prawdopodobnie jeszcze nie jadłeś. Czym są białoruskie draniki i dlaczego byłyby dla nas tak bardzo zaskakujące w smaku? Wyjaśniamy.

Białoruskie draniki - niezwykłe placki ziemniaczaneBiałoruskie draniki - niezwykłe placki ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Canva | freeskyline

Placki ziemniaczane to potrawa, która w polskich domach odgrywa ważną rolę. Stanowi pyszną przekąskę (albo i pełnoprawne drugie danie), uwielbiają ją i dorośli, i najmłodsi. Oczywiście tego rodzaju placuszki nie występują jedynie w księgach nadwiślańskiej kuchni. Podobne potrawy można spotkać w Hiszpanii (tortilla de patatas), Francji (pomme de terre darphin) czy Białorusi. To właśnie na tym ostatnim przykładzie skupimy się dzisiaj. I nie zrobimy tego bez powodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na śniadanie genialnie miseczki z niespodzianką, a twoi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę

Białoruskie draniki to klasyka kuchni narodowej naszego sąsiada, która zawiera pewien — dla nas, Polaków, bardzo nieoczywisty — składnik mięsny. Białorusini dodają bowiem do masy ziemniaczanej mięso mielone. Oczywiście to zaledwie jedna z form, które przybierają draniki, bo bywają one także podawane z twarogiem i grzybami. W tym miejscu warto zaznaczyć, że inni nasi sąsiedzi — Czesi — serwują placki ziemniaczane z boczkiem. Czy tylko my jesteśmy tacy nad wyraz "bezmięsni"? Może czas to nadrobić?

Poniżej prezentujemy przykładową recepturę, bo uznajemy, że draniki są warte wypróbowania. Daj nam znać, jak ci posmakowały!

Białoruskie placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki:

Białorusini przygotowują placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Białorusini przygotowują placki ziemniaczane z mięsem mielonym © Canva | Azurita

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na dużych oczkach tarki.
  2. Cebulę drobno posiekaj, a następnie podsmaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Kiedy się zeszkli, dodaj do niej mięso mielone. Całość smaż przez kilka chwil, nie za długo, żeby mięso nie stało się zbyt sypkie.
  3. Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką i przyprawami.
  4. Czas na smażenie. Białoruskie placki ziemniaczane przygotowuje się w taki sposób: najpierw na rozgrzaną patelnię wylej trochę masy ziemniaczanej. Na nią wyłóż mięso mielone, a na wierzch z powrotem masę z ziemniaków.
  5. Smaż z każdej strony na złoto. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej