PrzepisCiastaTeściowa co roku piecze na imieniny. Inne ciasta nie mają szans

Teściowa co roku piecze na imieniny. Inne ciasta nie mają szans

Kora dębu smakuje każdemu
Kora dębu smakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.06.2024 14:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to już niemalże legenda. Od innych podobnych różni się przede wszystkim biszkoptem - w tej wersji zachwyca bogactwem dodatków. Nazwa wszak nie wzięła się znikąd. To wprawdzie dość pracochłonne do wykonania ciasto, ale czego się nie robi, by ugościć bliskich spektakularnym deserem. Teściowa piecze korę dębu co roku na imieniny i za każdym razem zbiera oklaski.

Niech nie zraża cię długa lista składników i sprawiający pozór skomplikowanego przepis. W rzeczywistości ciasto kora dębu nie wymaga znajomości tajników cukiernictwa, jednak prawdą jest, że potrzebuje czasu i cierpliwości. Mimo to gra jest warta świeczki, bo deser ten zmiata inne z planszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto kora dębu - niezapomniany przysmak i specjalność teściowej

Od kiedy pamiętam, ciasto kora dębu pojawiało się na stole w ramach mniej lub bardziej hucznych uroczystości. Urodziny, imieniny, przyjęcie komunijne, a nawet wesela - bez kory dębu na paterze to nie to samo. Zapewne każdy zna osobę, która na piętrowym stojaku poszukuje nie sernika, a "tego dobrego ciasta z orzechami".

Kora dębu zwana jest też korą orzechową, a to ze względu na istotny orzechowy dodatek, który skrywają puszyste biszkopty. W poniższym przepisie uwzględnione są włoskie i laskowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować innych orzechów. Podobnie rzecz się ma w przypadku bakalii - zamiast żurawiny możesz użyć skórki pomarańczowej, rodzynek, suszonych śliwek czy moreli (najlepiej posiekanych).

Ciasto kora dębu z delicjami. Przepis

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 100 g orzechów laskowych drobno posiekanych,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8 białek,
  • 3 żółtka.

KREM

  • 2 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 180 ml wody,
  • 1 łyżeczka mąki tortowej,
  • syrop z brzoskwiń w puszce,
  • 100 g masła.

DODATKOWO

  • 1 opakowanie delicji,
  • brzoskwinie z puszki,
  • 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej..

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier.
  2. Ubite białka delikatnie wymieszaj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia.
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki: wiórki kokosowe, żurawinę, orzechy i wymieszaj całość.
  4. Gotową masę rozłóż na dwie blachy i piecz w 180 st. C przez 40-50 minut.
  5. Zagotuj syrop z brzoskwiń. W międzyczasie wymieszaj wodę z budyniem, mąką oraz żółtkami i wlej do gotującego się syropu. Mieszaj całość, aż zgęstnieje i zgotuje się. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia (przykryj budyń folią tak, by stykała się z jego powierzchnią).
  6. Następnie schłodzony budyń wymieszaj z miękkim masłem i cukrem na krem. Gotowy podziel na trzy części.
  7. Galaretkę brzoskwiniową przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotową odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż do lodówki, by lekko stężała.
  8. Przekładanie ciasta kora dębu: na pierwszą warstwę ciasta z bakaliami wyłóż jedną część kremu, następnie ułóż delicje namoczone w kawie rozpuszczalnej, następnie wyłóż drugą część kremu i drugą warstwę ciasta z bakaliami. Na to wyłóż ostatnią część kremu, pokrojone brzoskwinie z puszki oraz tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  9. Ciasto kora dębu włóż do lodówki na całą noc, by stężało.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl