Teściowa co roku piecze na imieniny. Inne ciasta nie mają szans

Ciasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to już niemalże legenda. Od innych podobnych różni się przede wszystkim biszkoptem - w tej wersji zachwyca bogactwem dodatków. Nazwa wszak nie wzięła się znikąd. To wprawdzie dość pracochłonne do wykonania ciasto, ale czego się nie robi, by ugościć bliskich spektakularnym deserem. Teściowa piecze korę dębu co roku na imieniny i za każdym razem zbiera oklaski.

Kora dębu smakuje każdemu Kora dębu smakuje każdemu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Niech nie zraża cię długa lista składników i sprawiający pozór skomplikowanego przepis. W rzeczywistości ciasto kora dębu nie wymaga znajomości tajników cukiernictwa, jednak prawdą jest, że potrzebuje czasu i cierpliwości. Mimo to gra jest warta świeczki, bo deser ten zmiata inne z planszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Ciasto kora dębu - niezapomniany przysmak i specjalność teściowej

Od kiedy pamiętam, ciasto kora dębu pojawiało się na stole w ramach mniej lub bardziej hucznych uroczystości. Urodziny, imieniny, przyjęcie komunijne, a nawet wesela - bez kory dębu na paterze to nie to samo. Zapewne każdy zna osobę, która na piętrowym stojaku poszukuje nie sernika, a "tego dobrego ciasta z orzechami".

Kora dębu zwana jest też korą orzechową, a to ze względu na istotny orzechowy dodatek, który skrywają puszyste biszkopty. W poniższym przepisie uwzględnione są włoskie i laskowe, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować innych orzechów. Podobnie rzecz się ma w przypadku bakalii - zamiast żurawiny możesz użyć skórki pomarańczowej, rodzynek, suszonych śliwek czy moreli (najlepiej posiekanych).

Ciasto kora dębu z delicjami. Przepis

Składniki:

  • 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 100 g orzechów laskowych drobno posiekanych,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 8 białek,
  • 3 żółtka.

KREM

  • 2 łyżki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 180 ml wody,
  • 1 łyżeczka mąki tortowej,
  • syrop z brzoskwiń w puszce,
  • 100 g masła.

DODATKOWO

  • 1 opakowanie delicji,
  • brzoskwinie z puszki,
  • 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej,
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej..

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodaj stopniowo cukier.
  2. Ubite białka delikatnie wymieszaj z żółtkami, dodaj przesianą mąkę z proszkiem pieczenia.
  3. Następnie dodaj pozostałe składniki: wiórki kokosowe, żurawinę, orzechy i wymieszaj całość.
  4. Gotową masę rozłóż na dwie blachy i piecz w 180 st. C przez 40-50 minut.
  5. Zagotuj syrop z brzoskwiń. W międzyczasie wymieszaj wodę z budyniem, mąką oraz żółtkami i wlej do gotującego się syropu. Mieszaj całość, aż zgęstnieje i zgotuje się. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia (przykryj budyń folią tak, by stykała się z jego powierzchnią).
  6. Następnie schłodzony budyń wymieszaj z miękkim masłem i cukrem na krem. Gotowy podziel na trzy części.
  7. Galaretkę brzoskwiniową przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotową odstaw do ostudzenia, a następnie przełóż do lodówki, by lekko stężała.
  8. Przekładanie ciasta kora dębu: na pierwszą warstwę ciasta z bakaliami wyłóż jedną część kremu, następnie ułóż delicje namoczone w kawie rozpuszczalnej, następnie wyłóż drugą część kremu i drugą warstwę ciasta z bakaliami. Na to wyłóż ostatnią część kremu, pokrojone brzoskwinie z puszki oraz tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
  9. Ciasto kora dębu włóż do lodówki na całą noc, by stężało.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości