PrzepisCiastaCiasto szpinakowe robię na dużą blachę. Z dodatkiem truskawek smakuje jak niebo

Ciasto szpinakowe robię na dużą blachę. Z dodatkiem truskawek smakuje jak niebo

Leśny mech prezentuje się nieziemsko
Leśny mech prezentuje się nieziemsko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.06.2024 17:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym byłyby słoneczne popołudnia bez leśnego mchu? To ciasto klasyk, dzięki któremu zagorzali przeciwnicy szpinaku zajadają się nim bez opamiętania. Ja ciasto szpinakowe robię tylko na dużą blachę, mała znika zdecydowanie za szybko.

To jedno z najefektowniejszych ciast, a nie potrzeba wiele - żadnych żmudnych zdobień, wysokich konstrukcji czy drogich produktów. Efekt "wow" zapewniają przede wszystkim kolory, a konkretniej intensywna zieleń szpinaku i czerwień truskawek. Jeśli leśny mech jeszcze nie pojawił się na twoim stole, jak najszybciej musisz naprawić ten błąd.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśny mech - ciasto szpinakowe na każdą okazję

Ciasto leśny mech z dużej (25x35) pokochają i młodsi, i starsi. Szpinak jest w nim niemalże niewyczuwalny, ale oddaje całą swoją zieleń, wspaniale dekorując warstwy. Galaretka z truskawkami pasuje tutaj i kolorystycznie i smakowo, a śmietanowa pianka to idealne zwieńczenie dzieła.

Mimo że ciasto szpinakowe leśny mech wydaje się trudne do przygotowania, w rzeczywistości polega na upieczeniu biszkopta, przygotowaniu galaretki i ubiciu śmietany. To wszystko. Przepis na ten świetny deser zaczerpnęłam z youtubowego kanału "smaki katriny".

Leśny mech z truskawkami i budyniem. Przepis

Składniki:

CIASTO SZPINAKOWE

  • 250 g świeżego szpinaku +5 łyżek,
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250 ml oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru.

TRUSKAWKI

  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 350 g truskawek,
  • 700 ml wrzątku.

BITA ŚMIETANA

  • 750 ml śmietanki 30 lub 36 proc.,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 125 ml wrzątku.

Przygotowanie:

  1. Umyty i osuszony szpinak zblenduj z dodatkiem 5 łyżek oleju na gładką masę.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  3. Cały czas mieszając, do jajek z cukrem dodaj szklankę oleju.
  4. Następnie dodaj mąkę pszenną i krupczatkę oraz proszek do pieczenia, a także zblendowany szpinak. Całość wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
  5. Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. przez 45 minut (góra-dół bez termoobiegu).
  6. Gotowe ciasto odstaw do ostudzenia, a następnie odkrój z niego górę i pokrusz.
  7. Truskawki dobrze umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałeczki.
  8. Galaretkę wymieszaj z wrzątkiem. Galaretkę ostudź, a następnie dodaj do niej pokrojone truskawki. Odstaw całość do lodówki, by galaretka zaczęła tężeć.
  9. Tężejącą galaretkę wyłóż na spód szpinakowego ciasta, a następnie odstaw całość do lodówki, by galaretka stężała.
  10. Następnie przygotuj śmietanę: gorącą wodę wymieszaj z żelatyną. Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dodaj ostudzoną żelatynę. Wymieszaj całość i wyłóż na galaretkę z truskawkami (kiedy już stężeje).
  11. Całość pokryj okruchami ze ściętego ciasta z góry. Ciasto szpinakowe wstaw do lodówki na całą noc.
  12. Leśny mech jest gotowy, kiedy wszystkie warstwy stężeją.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także