Gdy przyjeżdżaliśmy na Mazury, zawsze stało na stole. To ciasto to smak dzieciństwa

Na Mazurach zajadać się można nie tylko rybami. W roli deseru znakomicie sprawdza się tam brukowiec, proste i przede wszystkim bardzo smaczne ciasto z miodowym akcentem.

Brukowiec mazurski - PysznościBrukowiec mazurski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Region Warmii oraz Mazur kojarzy się przede wszystkim z pięknymi jeziorami. W kuchni znaleźć można mieszankę smaków, które przynieśli ze sobą osiedlający się tam z różnych stron mieszkańcy. Bardzo wyraźne są tam wpływy kresowe, niemieckie oraz staropolskie, więc nie brakuje pysznych potraw bazujących na prostych składnikach. Taki właśnie jest mazurski brukowiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Brukowiec mazurki - przepis na proste ciasto

Kiedy przyjeżdżaliśmy na wakacje do cioci z Mazur, na stole czekał na nas pyszny brukowiec. Przypomina nieco piernik, jest jednak lżejszy i bardziej puszysty. W masie pojawia się miód, jednak dawniej, ze względu na dostępność i cenę, sięgano również po syrop buraczany. Znany był już przed wojną, głównie na Ziemi Lubawskiej.

Tradycyjnie gospodynie formowały z ciasta małe kuleczki, a następnie układały je w foremce, tworząc imitację bruku. Stąd też wzięła się nazwa tego specjału. W formie prostokątnego brukowiec podawano na Święta Bożego Narodzenia, a małe, okrągłe brukowce przygotowywano bez specjalnej okazji.

Składniki:

  • 120 g cukru,
  • 100 ml syropu z buraków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • jajko,
  • 100 ml wody,
  • powidła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść cukier na złoty kolor. Dodaj gorącą wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj koncentrat z buraków i miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, rozetrzyj je.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą do piernika. Dodaj karmel, masło, jajko i wodę. Dokładnie wyrabiaj ciasto na podsypanej mąką blacie.
  4. Przykryj i odstaw na godzinę.
  5. Podziel ciasto na 4 części, z każdej zrób wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż jedną kulkę i dolep wokół niej 6-7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało kwiatek.
  7. Do solidnej łyżki powideł dodaj 4 łyżki wody i posmaruj wierzch ciasta. Do każdej kulki dodatkowo włóż po pół łyżeczki.
  8. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Brukowiec mazurski jest już gotowy. Możesz dodatkowo polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów