Gdy przyjeżdżaliśmy na Mazury, zawsze stało na stole. To ciasto to smak dzieciństwa

Na Mazurach zajadać się można nie tylko rybami. W roli deseru znakomicie sprawdza się tam brukowiec, proste i przede wszystkim bardzo smaczne ciasto z miodowym akcentem.

Brukowiec mazurski - PysznościBrukowiec mazurski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Region Warmii oraz Mazur kojarzy się przede wszystkim z pięknymi jeziorami. W kuchni znaleźć można mieszankę smaków, które przynieśli ze sobą osiedlający się tam z różnych stron mieszkańcy. Bardzo wyraźne są tam wpływy kresowe, niemieckie oraz staropolskie, więc nie brakuje pysznych potraw bazujących na prostych składnikach. Taki właśnie jest mazurski brukowiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijas nasutowski, czyli genialny przysmak z Lubelszczyzny

Brukowiec mazurki - przepis na proste ciasto

Kiedy przyjeżdżaliśmy na wakacje do cioci z Mazur, na stole czekał na nas pyszny brukowiec. Przypomina nieco piernik, jest jednak lżejszy i bardziej puszysty. W masie pojawia się miód, jednak dawniej, ze względu na dostępność i cenę, sięgano również po syrop buraczany. Znany był już przed wojną, głównie na Ziemi Lubawskiej.

Tradycyjnie gospodynie formowały z ciasta małe kuleczki, a następnie układały je w foremce, tworząc imitację bruku. Stąd też wzięła się nazwa tego specjału. W formie prostokątnego brukowiec podawano na Święta Bożego Narodzenia, a małe, okrągłe brukowce przygotowywano bez specjalnej okazji.

Składniki:

  • 120 g cukru,
  • 100 ml syropu z buraków,
  • 1 łyżka miodu,
  • 50 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • jajko,
  • 100 ml wody,
  • powidła.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść cukier na złoty kolor. Dodaj gorącą wodę i gotuj na małym ogniu, aż karmel zgęstnieje.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj koncentrat z buraków i miód, dokładnie wymieszaj. Jeśli powstaną grudki, rozetrzyj je.
  3. Mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą do piernika. Dodaj karmel, masło, jajko i wodę. Dokładnie wyrabiaj ciasto na podsypanej mąką blacie.
  4. Przykryj i odstaw na godzinę.
  5. Podziel ciasto na 4 części, z każdej zrób wałek i pokrój na kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułóż jedną kulkę i dolep wokół niej 6-7 kulek tak, by ciasto kształtem przypominało kwiatek.
  7. Do solidnej łyżki powideł dodaj 4 łyżki wody i posmaruj wierzch ciasta. Do każdej kulki dodatkowo włóż po pół łyżeczki.
  8. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Brukowiec mazurski jest już gotowy. Możesz dodatkowo polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟