Przepis dostałam od cioci z Mazur. Na tę rybę skusiła się nawet wybredna teściowa
W mim domu ryby goszczą często pod różnymi postaciami, a ostatnim faworytem moich bliskich jest pyszna ryba po mazursku. Przepisem podzieliła się ze mną moja ciocia, która jest mistrzynią łączenia smaków. Tym razem w sosie znalazły się nie tylko warzywa, ale również owoce, które świetnie przełamują całość.
09.02.2024 | aktual.: 09.02.2024 11:37
Mazury słyną z pięknych jezior, a tym samym również smacznych ryb, które przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Od lat mieszkam tam moja ciocia Karolina, która od swojej teściowej zaczerpnęła przepis na pyszną rybę z marynowaną papryką oraz brzoskwiniami z puszki. Chociaż połączenie wydaje się być dość ekscentryczne, to wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa.
Ryba po mazursku
Słodycz brzoskwiń równoważy kwaśność papryki, a całość tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję, która idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Dodanie ryżu dopełnia potrawę i sprawia, że jest ona sycąca i pełnowartościowa. Przydomek "po mazursku" wziął się u nas z miejsca zamieszkania cioci i przyjęło się ogólnie w całej rodzinie.
Wybierz gatunek ryby o delikatnym smaku, na przykład dorsz, mintaj lub sandacz. Jeśli sos jest dla ciebie zbyt rzadki, możesz delikatnie zagęścić go mąką pszenną rozrobioną w wodzie. Najlepiej sprawdzi się ketchup łagodny, ale jeśli nie masz go w domu, śmiało wybierz pikantny lub passatę pomidorową.
Składniki:
- 1,5 kg filetów białej ryby,
- 4 cebule,
- 300 g pieczarek,
- słoik marynowanej papryki,
- 25 g ketchupu łagodnego,
- puszka brzoskwiń,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz, bazylia.
Sposób przygotowania:
- Rybę doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące i smażę na złoty kolor.
- Umyte, osuszone pieczarki i cebulkę drobno kroję.
- Pieczarki podsmażam na patelni, a następnie dodaję cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duszę do miękkości.
- Brzoskwinie kroję w kostkę.
- W garnku mieszam podsmażone pieczarki z cebulką, brzoskwinie i odrobinę zalewy z papryki.
- Całość duszę przez kilka minut.
- Doprawiam solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
- Gorącym sosem z pieczarek i brzoskwiń zalewam usmażoną rybę i podaję.
Gotowe danie serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Sprawdzi się też kasza lub ziemniaki. Smacznego!