Przepis dostałam od cioci z Mazur. Na tę rybę skusiła się nawet wybredna teściowa

W mim domu ryby goszczą często pod różnymi postaciami, a ostatnim faworytem moich bliskich jest pyszna ryba po mazursku. Przepisem podzieliła się ze mną moja ciocia, która jest mistrzynią łączenia smaków. Tym razem w sosie znalazły się nie tylko warzywa, ale również owoce, które świetnie przełamują całość.

Ryba po mazurskuRyba po mazursku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Mazury słyną z pięknych jezior, a tym samym również smacznych ryb, które przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Od lat mieszkam tam moja ciocia Karolina, która od swojej teściowej zaczerpnęła przepis na pyszną rybę z marynowaną papryką oraz brzoskwiniami z puszki. Chociaż połączenie wydaje się być dość ekscentryczne, to wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Ryba po mazursku

Słodycz brzoskwiń równoważy kwaśność papryki, a całość tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję, która idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Dodanie ryżu dopełnia potrawę i sprawia, że jest ona sycąca i pełnowartościowa. Przydomek "po mazursku" wziął się u nas z miejsca zamieszkania cioci i przyjęło się ogólnie w całej rodzinie.

Ryba po mazursku - Pyszności
Ryba po mazursku - Pyszności © Canva | eakmoto271

Wybierz gatunek ryby o delikatnym smaku, na przykład dorsz, mintaj lub sandacz. Jeśli sos jest dla ciebie zbyt rzadki, możesz delikatnie zagęścić go mąką pszenną rozrobioną w wodzie. Najlepiej sprawdzi się ketchup łagodny, ale jeśli nie masz go w domu, śmiało wybierz pikantny lub passatę pomidorową.

Składniki:

  • 1,5 kg filetów białej ryby,
  • 4 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • słoik marynowanej papryki,
  • 25 g ketchupu łagodnego,
  • puszka brzoskwiń,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące i smażę na złoty kolor.
  2. Umyte, osuszone pieczarki i cebulkę drobno kroję.
  3. Pieczarki podsmażam na patelni, a następnie dodaję cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duszę do miękkości.
  4. Brzoskwinie kroję w kostkę.
  5. W garnku mieszam podsmażone pieczarki z cebulką, brzoskwinie i odrobinę zalewy z papryki.
  6. Całość duszę przez kilka minut.
  7. Doprawiam solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
  8. Gorącym sosem z pieczarek i brzoskwiń zalewam usmażoną rybę i podaję.

Gotowe danie serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Sprawdzi się też kasza lub ziemniaki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki