Przepis dostałam od cioci z Mazur. Na tę rybę skusiła się nawet wybredna teściowa

W mim domu ryby goszczą często pod różnymi postaciami, a ostatnim faworytem moich bliskich jest pyszna ryba po mazursku. Przepisem podzieliła się ze mną moja ciocia, która jest mistrzynią łączenia smaków. Tym razem w sosie znalazły się nie tylko warzywa, ale również owoce, które świetnie przełamują całość.

Ryba po mazurskuRyba po mazursku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
Ewa Malinowska

Mazury słyną z pięknych jezior, a tym samym również smacznych ryb, które przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Od lat mieszkam tam moja ciocia Karolina, która od swojej teściowej zaczerpnęła przepis na pyszną rybę z marynowaną papryką oraz brzoskwiniami z puszki. Chociaż połączenie wydaje się być dość ekscentryczne, to wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Ryba po mazursku

Słodycz brzoskwiń równoważy kwaśność papryki, a całość tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję, która idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Dodanie ryżu dopełnia potrawę i sprawia, że jest ona sycąca i pełnowartościowa. Przydomek "po mazursku" wziął się u nas z miejsca zamieszkania cioci i przyjęło się ogólnie w całej rodzinie.

Ryba po mazursku - Pyszności
Ryba po mazursku - Pyszności © Canva | eakmoto271

Wybierz gatunek ryby o delikatnym smaku, na przykład dorsz, mintaj lub sandacz. Jeśli sos jest dla ciebie zbyt rzadki, możesz delikatnie zagęścić go mąką pszenną rozrobioną w wodzie. Najlepiej sprawdzi się ketchup łagodny, ale jeśli nie masz go w domu, śmiało wybierz pikantny lub passatę pomidorową.

Składniki:

  • 1,5 kg filetów białej ryby,
  • 4 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • słoik marynowanej papryki,
  • 25 g ketchupu łagodnego,
  • puszka brzoskwiń,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące i smażę na złoty kolor.
  2. Umyte, osuszone pieczarki i cebulkę drobno kroję.
  3. Pieczarki podsmażam na patelni, a następnie dodaję cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duszę do miękkości.
  4. Brzoskwinie kroję w kostkę.
  5. W garnku mieszam podsmażone pieczarki z cebulką, brzoskwinie i odrobinę zalewy z papryki.
  6. Całość duszę przez kilka minut.
  7. Doprawiam solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
  8. Gorącym sosem z pieczarek i brzoskwiń zalewam usmażoną rybę i podaję.

Gotowe danie serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Sprawdzi się też kasza lub ziemniaki. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku