PrzepisDania głównePrzepis dostałam od cioci z Mazur. Na tę rybę skusiła się nawet wybredna teściowa

Przepis dostałam od cioci z Mazur. Na tę rybę skusiła się nawet wybredna teściowa

Ryba po mazursku
Ryba po mazursku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdziak Marcin
09.02.2024 10:47, aktualizacja: 09.02.2024 11:37

W mim domu ryby goszczą często pod różnymi postaciami, a ostatnim faworytem moich bliskich jest pyszna ryba po mazursku. Przepisem podzieliła się ze mną moja ciocia, która jest mistrzynią łączenia smaków. Tym razem w sosie znalazły się nie tylko warzywa, ale również owoce, które świetnie przełamują całość.

Mazury słyną z pięknych jezior, a tym samym również smacznych ryb, które przygotowuje się na wiele różnych sposobów. Od lat mieszkam tam moja ciocia Karolina, która od swojej teściowej zaczerpnęła przepis na pyszną rybę z marynowaną papryką oraz brzoskwiniami z puszki. Chociaż połączenie wydaje się być dość ekscentryczne, to wszyscy pokochali je od pierwszego kęsa.

Ryba po mazursku

Słodycz brzoskwiń równoważy kwaśność papryki, a całość tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję, która idealnie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. Dodanie ryżu dopełnia potrawę i sprawia, że jest ona sycąca i pełnowartościowa. Przydomek "po mazursku" wziął się u nas z miejsca zamieszkania cioci i przyjęło się ogólnie w całej rodzinie.

Ryba po mazursku - Pyszności
Ryba po mazursku - Pyszności© Canva | eakmoto271

Wybierz gatunek ryby o delikatnym smaku, na przykład dorsz, mintaj lub sandacz. Jeśli sos jest dla ciebie zbyt rzadki, możesz delikatnie zagęścić go mąką pszenną rozrobioną w wodzie. Najlepiej sprawdzi się ketchup łagodny, ale jeśli nie masz go w domu, śmiało wybierz pikantny lub passatę pomidorową.

Składniki:

  • 1,5 kg filetów białej ryby,
  • 4 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • słoik marynowanej papryki,
  • 25 g ketchupu łagodnego,
  • puszka brzoskwiń,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Rybę doprawiam solą oraz pieprzem, obtaczam w mące i smażę na złoty kolor.
  2. Umyte, osuszone pieczarki i cebulkę drobno kroję.
  3. Pieczarki podsmażam na patelni, a następnie dodaję cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i duszę do miękkości.
  4. Brzoskwinie kroję w kostkę.
  5. W garnku mieszam podsmażone pieczarki z cebulką, brzoskwinie i odrobinę zalewy z papryki.
  6. Całość duszę przez kilka minut.
  7. Doprawiam solą, pieprzem oraz suszoną bazylią.
  8. Gorącym sosem z pieczarek i brzoskwiń zalewam usmażoną rybę i podaję.

Gotowe danie serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Sprawdzi się też kasza lub ziemniaki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także