Powinieneś częściej jeść tę rybę. Świetnie smakuje i obniża cholesterol
08.02.2024 13:11, aktual.: 08.02.2024 14:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak wskazują najnowsze wyniki badań, w łososiu obecne są związki, które mogą obniżać poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Włączenie go do swojej diety może być nie tylko pysznym, ale i niezwykle skutecznym sposobem na wsparcie zdrowia układu krążenia.
Wyniki badań opublikowane na łamach "The Journal of Nutrition" wskazują, że łosoś zawiera unikalne związki, a także nawet mnóstwo kwasów omega-3, powiązane z poprawą poziomu cholesterolu i innych markerów zdrowia serca. Eksperci postrzegają wyniki najnowszych badań jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najnowsze badania dotyczące łososia. Zdrowszy niż dotąd sądzono
W omawianym badaniu korzyści zdrowotne łososia przeanalizowano w kontekście diety śródziemnomorskiej, a więc uwzględniającej duże ilości warzyw, owoców i zdrowych tłuszczów. Wyniki wskazują, że łosoś zawiera 508 związków specyficznych dla żywności (FSC - food-specific compounds), w tym takich, których nie można znaleźć w innych produktach spożywczych oraz 237 metabolitów (substancji powstających podczas trawienia lub innych procesów chemicznych zachodzących w organizmie) charakterystycznych dla łososia.
Badania wykazują, że łosoś spożywany w ramach diety śródziemnomorskiej dostarcza do organizmu co najmniej 48 z tych związków oraz 30 metabolitów. Cztery z tych metabolitów są powiązane ze znaczną poprawą wskaźników zdrowia kardiometabolicznego. Korzyści obejmowały zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein o małej gęstości, trójglicerydów i apolipoproteiny B, która jest wskaźnikiem chorób serca.
Eksperci, tacy jak dietetyczka Michelle Routhenstein, postrzegają te badania jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.
Jakiego łososia kupować?
Podczas wyboru łososia niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na miejsce, z którego pochodzi. Najbardziej odpowiednią taktyką jest unikanie łososi hodowlanych, które pochodzą z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. W tych rejonach często nie przestrzega się norm hodowlanych, co może wpływać na jakość ryby. Alternatywą mogą być łososie hodowlane ze Szkocji i Norwegii, gdzie zasady dotyczące hodowli są bardziej rygorystyczne. Niemniej jednak nawet w przypadku łososia pochodzącego ze Skandynawii konieczne jest zachowanie ostrożności. Rozwój przemysłu spożywczego, rosnące zapotrzebowanie na mięso łososia oraz stan gospodarki mają znaczący wpływ na jakość tej ryby.
Zobacz także
W Polsce od kilku lat prowadzona jest unikalna hodowla łososia jurajskiego. Ryby te żyją w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. System ten pozwala na skuteczne filtrowanie i usuwanie odpadów i zanieczyszczeń, eliminując potrzebę stosowania antybiotyków i pestycydów. Dodatkowo system ten uniemożliwia ucieczkę ryb. Producent łososia jurajskiego posiada certyfikat ASC, co oznacza, że prowadzi zrównoważoną hodowlę.