Powinieneś częściej jeść tę rybę. Świetnie smakuje i obniża cholesterol

Jak wskazują najnowsze wyniki badań, w łososiu obecne są związki, które mogą obniżać poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Włączenie go do swojej diety może być nie tylko pysznym, ale i niezwykle skutecznym sposobem na wsparcie zdrowia układu krążenia.

ŁosośŁosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wyniki badań opublikowane na łamach "The Journal of Nutrition" wskazują, że łosoś zawiera unikalne związki, a także nawet mnóstwo kwasów omega-3, powiązane z poprawą poziomu cholesterolu i innych markerów zdrowia serca. Eksperci postrzegają wyniki najnowszych badań jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Najnowsze badania dotyczące łososia. Zdrowszy niż dotąd sądzono

W omawianym badaniu korzyści zdrowotne łososia przeanalizowano w kontekście diety śródziemnomorskiej, a więc uwzględniającej duże ilości warzyw, owoców i zdrowych tłuszczów. Wyniki wskazują, że łosoś zawiera 508 związków specyficznych dla żywności (FSC - food-specific compounds), w tym takich, których nie można znaleźć w innych produktach spożywczych oraz 237 metabolitów (substancji powstających podczas trawienia lub innych procesów chemicznych zachodzących w organizmie) charakterystycznych dla łososia.

Badania wykazują, że łosoś spożywany w ramach diety śródziemnomorskiej dostarcza do organizmu co najmniej 48 z tych związków oraz 30 metabolitów. Cztery z tych metabolitów są powiązane ze znaczną poprawą wskaźników zdrowia kardiometabolicznego. Korzyści obejmowały zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein o małej gęstości, trójglicerydów i apolipoproteiny B, która jest wskaźnikiem chorób serca.

Eksperci, tacy jak dietetyczka Michelle Routhenstein, postrzegają te badania jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.

Łosoś
Łosoś © Pixabay

Jakiego łososia kupować?

Podczas wyboru łososia niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na miejsce, z którego pochodzi. Najbardziej odpowiednią taktyką jest unikanie łososi hodowlanych, które pochodzą z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. W tych rejonach często nie przestrzega się norm hodowlanych, co może wpływać na jakość ryby. Alternatywą mogą być łososie hodowlane ze Szkocji i Norwegii, gdzie zasady dotyczące hodowli są bardziej rygorystyczne. Niemniej jednak nawet w przypadku łososia pochodzącego ze Skandynawii konieczne jest zachowanie ostrożności. Rozwój przemysłu spożywczego, rosnące zapotrzebowanie na mięso łososia oraz stan gospodarki mają znaczący wpływ na jakość tej ryby.

W Polsce od kilku lat prowadzona jest unikalna hodowla łososia jurajskiego. Ryby te żyją w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. System ten pozwala na skuteczne filtrowanie i usuwanie odpadów i zanieczyszczeń, eliminując potrzebę stosowania antybiotyków i pestycydów. Dodatkowo system ten uniemożliwia ucieczkę ryb. Producent łososia jurajskiego posiada certyfikat ASC, co oznacza, że prowadzi zrównoważoną hodowlę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej