Powinieneś częściej jeść tę rybę. Świetnie smakuje i obniża cholesterol

Jak wskazują najnowsze wyniki badań, w łososiu obecne są związki, które mogą obniżać poziom cholesterolu i ryzyko chorób serca. Włączenie go do swojej diety może być nie tylko pysznym, ale i niezwykle skutecznym sposobem na wsparcie zdrowia układu krążenia.

ŁosośŁosoś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wyniki badań opublikowane na łamach "The Journal of Nutrition" wskazują, że łosoś zawiera unikalne związki, a także nawet mnóstwo kwasów omega-3, powiązane z poprawą poziomu cholesterolu i innych markerów zdrowia serca. Eksperci postrzegają wyniki najnowszych badań jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad z piekarnika, czyli aromatyczny kurczak z pysznymi dodatkami

Najnowsze badania dotyczące łososia. Zdrowszy niż dotąd sądzono

W omawianym badaniu korzyści zdrowotne łososia przeanalizowano w kontekście diety śródziemnomorskiej, a więc uwzględniającej duże ilości warzyw, owoców i zdrowych tłuszczów. Wyniki wskazują, że łosoś zawiera 508 związków specyficznych dla żywności (FSC - food-specific compounds), w tym takich, których nie można znaleźć w innych produktach spożywczych oraz 237 metabolitów (substancji powstających podczas trawienia lub innych procesów chemicznych zachodzących w organizmie) charakterystycznych dla łososia.

Badania wykazują, że łosoś spożywany w ramach diety śródziemnomorskiej dostarcza do organizmu co najmniej 48 z tych związków oraz 30 metabolitów. Cztery z tych metabolitów są powiązane ze znaczną poprawą wskaźników zdrowia kardiometabolicznego. Korzyści obejmowały zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein o małej gęstości, trójglicerydów i apolipoproteiny B, która jest wskaźnikiem chorób serca.

Eksperci, tacy jak dietetyczka Michelle Routhenstein, postrzegają te badania jako krok w kierunku wskazania jeszcze bardziej konkretnych, skutecznych składników żywności.

Łosoś
Łosoś © Pixabay

Jakiego łososia kupować?

Podczas wyboru łososia niezwykle istotne jest zwrócenie uwagi na miejsce, z którego pochodzi. Najbardziej odpowiednią taktyką jest unikanie łososi hodowlanych, które pochodzą z obszarów Ameryki Południowej i Środkowej. W tych rejonach często nie przestrzega się norm hodowlanych, co może wpływać na jakość ryby. Alternatywą mogą być łososie hodowlane ze Szkocji i Norwegii, gdzie zasady dotyczące hodowli są bardziej rygorystyczne. Niemniej jednak nawet w przypadku łososia pochodzącego ze Skandynawii konieczne jest zachowanie ostrożności. Rozwój przemysłu spożywczego, rosnące zapotrzebowanie na mięso łososia oraz stan gospodarki mają znaczący wpływ na jakość tej ryby.

W Polsce od kilku lat prowadzona jest unikalna hodowla łososia jurajskiego. Ryby te żyją w wodzie geotermalnej, w zamkniętym obiegu wody. System ten pozwala na skuteczne filtrowanie i usuwanie odpadów i zanieczyszczeń, eliminując potrzebę stosowania antybiotyków i pestycydów. Dodatkowo system ten uniemożliwia ucieczkę ryb. Producent łososia jurajskiego posiada certyfikat ASC, co oznacza, że prowadzi zrównoważoną hodowlę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯