Zdrowa ryba, która ma chude mięso i mało ości. Jedz zamiast łososia i dorsza

Planujesz obiad z rybą w roli głównej, ale nie wiesz, na jaki gatunek ostatecznie się zdecydować? Postaw na solę, a z pewnością nie pożałujesz.

Dlaczego warto postawić właśnie na solę?Dlaczego warto jeść właśnie solę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio
Marzena Pęcak

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, dlaczego akurat sola powinna znaleźć się w twoim menu? Tym bardziej że w naszym kraju dużo większą popularnością cieszy się, chociażby łosoś oraz dorsz. Dlatego od razu wyjaśniam skąd ten wybór. Otóż nie dość, że sola ma wyjątkowy smak, to dodatkowo jest bogata w wiele wartości odżywczych. 

Co więcej, istnieje cała masa sprawdzonych przepisów z solą w roli głównej, które z pewnością staną się hitem w każdym domu. Przy takiej kombinacji smaków i korzyściach zdrowotnych, nie sposób przejść obok niej obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Dlaczego sola?

Ryba ta ma białe, delikatne i soczyste mięso. Jednocześnie zawiera bardzo mało tłuszczu i ma znikomą ilość ości, tym samym jej konsumpcja to czysta przyjemność. To oczywiście nie koniec atutów soli, bo jak już wspomniałam, skrywa ona ogromny potencjał prozdrowotny, dlatego może stanowić ważny element naszej diety

Sola bogata jest w takie witaminy jak: A, B12, oraz D. Co więcej, nie brakuje w niej ważnych minerałów z wapniem, potasem i magnezem na czele. Oczywiście można znaleźć w niej również kwasy omega-3 oraz sporą ilość białka.

Sola skrywa wiele cennych wartości odżywczych
Sola skrywa wiele cennych wartości odżywczych © Adobe Stock | lanych

Sola w kuchni — jak ją przyrządzić?

Skoro znasz już wszystkie zalety soli, czas skupić się na sposobie jej przyrządzenia. I już na starcie zaznaczam, że masz szerokie pole do popisu. Bohaterkę tego artykułu możesz spokojnie upiec, usmażyć, ugotować i przygotować na parze.

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że przyrządzisz ją na wiele ciekawych sposobów, to jeszcze pasuje do niej cała masa dodatków. Przygotuj lekkostrawną rybę według własnych upodobań i podawaj ją z kolorową sałatką, ziemniakami, ryżem oraz kaszą naprzemiennie. Dzięki tak szerokiemu wyborowi, sola szybko ci się nie znudzi, bo za każdym razem będziesz mógł wyczarować oryginalny obiad w ciekawym wydaniu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Mam nadzieję, że zaprezentowane wyżej informacje zachęcą cię do małych zmian w codziennej diecie. Warto wprowadzić do niej ryby, które moim zdaniem są przez nas często traktowane po macoszemu. A to naprawdę duży błąd, o czym świadczy ten artykuł. Dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś zaplanuj pyszny obiad z solą dla całej rodziny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości