Zdrowa ryba, która ma chude mięso i mało ości. Jedz zamiast łososia i dorsza

Planujesz obiad z rybą w roli głównej, ale nie wiesz, na jaki gatunek ostatecznie się zdecydować? Postaw na solę, a z pewnością nie pożałujesz.

Dlaczego warto postawić właśnie na solę?Dlaczego warto jeść właśnie solę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio
Marzena Pęcak

Pewnie w tej chwili zastanawiasz się, dlaczego akurat sola powinna znaleźć się w twoim menu? Tym bardziej że w naszym kraju dużo większą popularnością cieszy się, chociażby łosoś oraz dorsz. Dlatego od razu wyjaśniam skąd ten wybór. Otóż nie dość, że sola ma wyjątkowy smak, to dodatkowo jest bogata w wiele wartości odżywczych. 

Co więcej, istnieje cała masa sprawdzonych przepisów z solą w roli głównej, które z pewnością staną się hitem w każdym domu. Przy takiej kombinacji smaków i korzyściach zdrowotnych, nie sposób przejść obok niej obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Dlaczego sola?

Ryba ta ma białe, delikatne i soczyste mięso. Jednocześnie zawiera bardzo mało tłuszczu i ma znikomą ilość ości, tym samym jej konsumpcja to czysta przyjemność. To oczywiście nie koniec atutów soli, bo jak już wspomniałam, skrywa ona ogromny potencjał prozdrowotny, dlatego może stanowić ważny element naszej diety

Sola bogata jest w takie witaminy jak: A, B12, oraz D. Co więcej, nie brakuje w niej ważnych minerałów z wapniem, potasem i magnezem na czele. Oczywiście można znaleźć w niej również kwasy omega-3 oraz sporą ilość białka.

Sola skrywa wiele cennych wartości odżywczych
Sola skrywa wiele cennych wartości odżywczych © Adobe Stock | lanych

Sola w kuchni — jak ją przyrządzić?

Skoro znasz już wszystkie zalety soli, czas skupić się na sposobie jej przyrządzenia. I już na starcie zaznaczam, że masz szerokie pole do popisu. Bohaterkę tego artykułu możesz spokojnie upiec, usmażyć, ugotować i przygotować na parze.

To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości. Nie dość, że przyrządzisz ją na wiele ciekawych sposobów, to jeszcze pasuje do niej cała masa dodatków. Przygotuj lekkostrawną rybę według własnych upodobań i podawaj ją z kolorową sałatką, ziemniakami, ryżem oraz kaszą naprzemiennie. Dzięki tak szerokiemu wyborowi, sola szybko ci się nie znudzi, bo za każdym razem będziesz mógł wyczarować oryginalny obiad w ciekawym wydaniu. Twoi bliscy na pewno będą zachwyceni.

Mam nadzieję, że zaprezentowane wyżej informacje zachęcą cię do małych zmian w codziennej diecie. Warto wprowadzić do niej ryby, które moim zdaniem są przez nas często traktowane po macoszemu. A to naprawdę duży błąd, o czym świadczy ten artykuł. Dlatego też nie zwlekaj i jeszcze dziś zaplanuj pyszny obiad z solą dla całej rodziny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej