WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

To najzdrowsza ryba w panierce. W dodatku świetnie smakuje

Przyrządzając rybę w panierce w ten sposób, możemy cieszyć się boskim smakiem, a jednocześnie nie przejmować konsekwencjami zdrowotnymi. To jedyny taki patent na chrupiącą rybkę na obiad, dlatego koniecznie musisz go znać!

Ryba w panierce? Tylko w ten sposób Ryba w panierce? Tylko w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik-komputerowy

Ryby (poza nielicznymi wyjątkami, których historia mrozi krew w żyłach) to samo zdrowie. Zdrowie, które według dietetyków — a także specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia — powinniśmy serwować swojemu organizmowi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dobrze przyswajalne białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe same się przecież nie dostarczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Problem polega na tym, że od zawsze najbardziej smakowała nam ryba smażona w panierce. Też tak masz? Trudno się temu dziwić. Chrupiąca, zezłocona skórka skrywająca delikatne, rybie mięso to zestaw, któremu trudno nam się oprzeć. Niestety, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i wypowiedzieć to głośno: to też najmniej zdrowy sposób przyrządzania ryb.

To dlatego bardzo ucieszył nas fakt, że istnieje sposób na to, by — jak mówi porzekadło — zjeść ciastko i mieć ciastko. Tak, przygotowanie ryby w panierce w sposób zdrowy jest możliwe. Trzeba do tego użyć piekarnika. Nic prostszego, prawda? W takim razie do dzieła!

Pieczona ryba w panierce

Składniki:

  • Filety z ulubionej ryby (około 700 g),
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • odrobina startej skórki z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna © Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Rybę poporcjuj według własnego uznania. Oprósz je solą, pieprzem.
  2. Bułkę tartą, parmezan, oliwę, startą skórkę z cytryny i posiekaną drobno pietruszkę wymieszaj w jednym naczyniu. Użyj tej mieszanki do panierowania ryby.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią kawałki panierowanej ryby. Wstaw do gorącego już piekarnika.
  4. Piecz przez kwadrans, a następnie wyjmij blaszkę. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami. Oto pomysł na zdrowy obiad w kilka chwil. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd