To najzdrowsza ryba w panierce. W dodatku świetnie smakuje

Przyrządzając rybę w panierce w ten sposób, możemy cieszyć się boskim smakiem, a jednocześnie nie przejmować konsekwencjami zdrowotnymi. To jedyny taki patent na chrupiącą rybkę na obiad, dlatego koniecznie musisz go znać!

To najzdrowsza ryba w panierce. W dodatku świetnie smakujeRyba w panierce? Tylko w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik-komputerowy
SKOMENTUJ

Ryby (poza nielicznymi wyjątkami, których historia mrozi krew w żyłach) to samo zdrowie. Zdrowie, które według dietetyków — a także specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia — powinniśmy serwować swojemu organizmowi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dobrze przyswajalne białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe same się przecież nie dostarczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Babeczki a'la Ferrero Rocher. Smakują i wyglądają obłędnie

Problem polega na tym, że od zawsze najbardziej smakowała nam ryba smażona w panierce. Też tak masz? Trudno się temu dziwić. Chrupiąca, zezłocona skórka skrywająca delikatne, rybie mięso to zestaw, któremu trudno nam się oprzeć. Niestety, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i wypowiedzieć to głośno: to też najmniej zdrowy sposób przyrządzania ryb.

To dlatego bardzo ucieszył nas fakt, że istnieje sposób na to, by — jak mówi porzekadło — zjeść ciastko i mieć ciastko. Tak, przygotowanie ryby w panierce w sposób zdrowy jest możliwe. Trzeba do tego użyć piekarnika. Nic prostszego, prawda? W takim razie do dzieła!

Pieczona ryba w panierce

Składniki:

  • Filety z ulubionej ryby (około 700 g),
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • odrobina startej skórki z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna © Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Rybę poporcjuj według własnego uznania. Oprósz je solą, pieprzem.
  2. Bułkę tartą, parmezan, oliwę, startą skórkę z cytryny i posiekaną drobno pietruszkę wymieszaj w jednym naczyniu. Użyj tej mieszanki do panierowania ryby.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią kawałki panierowanej ryby. Wstaw do gorącego już piekarnika.
  4. Piecz przez kwadrans, a następnie wyjmij blaszkę. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami. Oto pomysł na zdrowy obiad w kilka chwil. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia