To najzdrowsza ryba w panierce. W dodatku świetnie smakuje

Przyrządzając rybę w panierce w ten sposób, możemy cieszyć się boskim smakiem, a jednocześnie nie przejmować konsekwencjami zdrowotnymi. To jedyny taki patent na chrupiącą rybkę na obiad, dlatego koniecznie musisz go znać!

Ryba w panierce? Tylko w ten sposób
Ryba w panierce? Tylko w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik-komputerowy

25.01.2024 | aktual.: 26.04.2024 13:02

Ryby (poza nielicznymi wyjątkami, których historia mrozi krew w żyłach) to samo zdrowie. Zdrowie, które według dietetyków — a także specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia — powinniśmy serwować swojemu organizmowi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Dobrze przyswajalne białko, witaminy i zdrowe kwasy tłuszczowe same się przecież nie dostarczą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Problem polega na tym, że od zawsze najbardziej smakowała nam ryba smażona w panierce. Też tak masz? Trudno się temu dziwić. Chrupiąca, zezłocona skórka skrywająca delikatne, rybie mięso to zestaw, któremu trudno nam się oprzeć. Niestety, trzeba spojrzeć prawdzie w oczy i wypowiedzieć to głośno: to też najmniej zdrowy sposób przyrządzania ryb.

To dlatego bardzo ucieszył nas fakt, że istnieje sposób na to, by — jak mówi porzekadło — zjeść ciastko i mieć ciastko. Tak, przygotowanie ryby w panierce w sposób zdrowy jest możliwe. Trzeba do tego użyć piekarnika. Nic prostszego, prawda? W takim razie do dzieła!

Pieczona ryba w panierce

Składniki:

  • Filety z ulubionej ryby (około 700 g),
  • 1/2 szklanki startego parmezanu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • odrobina startej skórki z cytryny,
  • natka pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz.
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna
Ryba w panierce z piekarnika nadal będzie zdrowa i smaczna© Canva | gbh007

Sposób przygotowania:

  1. Rybę poporcjuj według własnego uznania. Oprósz je solą, pieprzem.
  2. Bułkę tartą, parmezan, oliwę, startą skórkę z cytryny i posiekaną drobno pietruszkę wymieszaj w jednym naczyniu. Użyj tej mieszanki do panierowania ryby.
  3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni z termoobiegiem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na nią kawałki panierowanej ryby. Wstaw do gorącego już piekarnika.
  4. Piecz przez kwadrans, a następnie wyjmij blaszkę. Podawaj rybę z ulubionymi dodatkami. Oto pomysł na zdrowy obiad w kilka chwil. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
rybapieczona rybaprzepis
Wybrane dla Ciebie