Należą do najzdrowszych owoców świata. W Polsce mamy ich pod dostatkiem

W sklepie kupisz je za kilka złotych, chociaż pewnie od sąsiada dostaniesz całe wiadro za grosze. Są wybitnie uniwersalne w kuchni, a mnogość odmian sprawia, że każdy odnajdzie swój ulubiony smak. Najlepiej jednak smakują solo, świeżo zerwane z drzewa. A to, jak bardzo są zdrowe, doceniają specjaliści na całym świecie.

To jedne z najzdrowszych owoców świata To jedne z najzdrowszych owoców świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kerry Torrens, specjalista ds. żywienia, dietetyczka, członkini Brytyjskiego Stowarzyszenia na rzecz Żywienia i Medycyny Stylu Życia (BANT) opublikowała na łamach bbcgoodfood.com - kulinarnego portalu BBC - listę 20 najzdrowszych owoców. Według zestawienia specjalistki prym wśród tej grupy produktów wiodą jabłka, których u siebie mamy pod dostatkiem. Co się w nich takiego kryje, że znalazły się na najwyższym stopniu podium?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Dlaczego warto jeść jabłka? Są bogate w pektyny

Skórka jabłka jest bogatym źródłem pektyn, które mają zdolność oczyszczania naszego organizmu z toksyn. Dlatego są szczególnie polecane dla palaczy papierosów, osób mających w pracy styczność ze szkodliwymi substancjami, a także dla mieszkańców zanieczyszczonych miast. Pektyny pomagają oczyścić organizm, neutralizują toksyczne substancje, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu, chroniąc przed zawałem i miażdżycą.

Pektyny są rodzajem błonnika, który wspiera prawidłowy rozrost flory bakteryjnej w naszym układzie trawiennym. Wystarczy spożywać jeden owoc dziennie, aby pomóc w oczyszczaniu jelit z niestrawionych resztek pokarmowych i zapobiegać wystąpieniu różnych chorób układu trawiennego, w tym także nowotworów.

Pektyny pomagają również w regulacji poziomu cukru we krwi. Dlatego jabłka są doskonałym wyborem na przekąskę pomiędzy posiłkami. Jabłka mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, choć oczywiście nie należy przesadzać z ich spożywaniem. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny wybierać bardziej kwaśne odmiany jabłek, o twardym i chrupkim miąższu.

Jabłka należą do grupy najzdrowszych owoców
Jabłka należą do grupy najzdrowszych owoców © Pixabay

Jakie właściwości mają jabłka?

Jabłka są źródłem kwercetyny - potężnego przeciwutleniacza. Kwercetyna działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwwirusowo. Dzięki temu jabłka ograniczają rozwój cukrzycy, nadmiernej krzepliwości krwi i powstawania kwasu moczowego. Dodatkowo spożywanie pięciu lub więcej jabłek tygodniowo ma pozytywny wpływ na oddychanie, poprawiając funkcjonowanie płuc.

Jabłka mają również zdolność łagodzenia objawów zgagi i eliminowania nieświeżego oddechu. Regularne spożywanie octu jabłkowego, nawet w małych ilościach, może hamować rozwój infekcji. Dodatkowo, dzięki zawartości potasu, jabłka wspierają proces trawienia.

Potas pełni również inną ważną funkcję w naszym organizmie. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolu. Reguluje również poziom cholesterolu we krwi. Dlatego spożywanie jabłek może chronić nas przed rozwojem nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, a w konsekwencji także przed zawałem serca i udarem mózgu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟