Wydajemy krocie na ten suplement. Wystarczy zalać łupiny z cebuli wrzątkiem, a efekt ten sam

To, że cebula jest zdrowa, wiemy. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że łupiny tego warzywa to nie tylko środek barwiący, lecz niezwykle cenne źródło potężnego antyoksydantu? Wiele osób sięga po niego, kupując kolejne opakowanie suplementu w aptece. A wystarczy nie wyrzucać łupin z cebuli. 

ObrazekCebula jest warzywem o niezwykłych właściwościach - Pyszności; Fot. Adobe Stock/TikTik: Zielony Zagonek Ewa Kozioł (screenshot)

- Każdy wyrzuca łupki cebuli, a jest to megabłąd, ponieważ są zdrowsze od samej cebuli - mówi dyplomowana zielarka Ewa Kozioł, prowadząca bloga i profile w mediach społecznościowych pod nazwą "Zielony Zagonek". Ekspertka dodaje, że w łupinach cebuli znajdują się duże ilości bioaktywnego związku, który jest składnikiem wielu suplementów diety. Nie trzeba więc sięgać po farmaceutyki. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka łupek cebuli!

Cebula zamiast farmaceutyków? Zacznij korzystać z łupin

Zielarka tłumaczy, że łupiny cebuli są doskonałym środkiem leczniczym o szerokim zakresie terapeutycznym. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, że są doskonałym lekiem na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Specjalistka dodaje, że według ostatnich badań w łuskach cebuli znajdują się duże ilości kwercetyny - bioaktywnego związku roślinnego o działaniu antyoksydacyjnym. Kwercetyna jest niezbędna do zdrowego wzrostu przeciwciał, które walczą z infekcjami.

- Zawarta w cebuli kwercetyna to potężny przeciwutleniacz, wspomaga układ odpornościowy, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, dzięki czemu możemy skutecznie walczyć z grypą i przeziębieniem. Dodatkowo zapobiega dosłownie wszystkim stanom zapalnym. Dlatego nie kupuj drogich suplementów z kwercetyną, tylko zachowuj łupki cebuli na zdrowie  - tłumaczy Ewa Kozioł w nagraniu dostępnym na TikToku.

Podpowiedziała również, jak przygotować bogaty w drogocenne składniki wywar na bazie łupin z cebuli. Według jej przepisu, do przyrządzenia cebulowej mikstury potrzebujesz łupin z dwóch małych cebul. Te wystarczy, że zalejesz litrem zimnej wody i doprowadzisz całość do wrzenia. Pamiętaj, by gotować wywar ok. 15 minut. Po tym czasie przecedź go i poczekaj aż ostygnie, by móc dodać miód. Tak przygotowany możesz pić trzy razy dziennie (po jednej szklance).

Właściwości kwercetyny

Kwercetyna to naturalny związek chemiczny. Posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyhistaminowe. Jest również znana ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak ochrona przed chorobami serca, zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typów nowotworów, wzmacnianie układu odpornościowego, poprawa funkcji mózgu i redukcja objawów alergii. Co więcej, badania laboratoryjne sugerują, że kwercetyna może działać przeciwnowotworowo, hamując wzrost komórek rakowych.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem