Wydajemy krocie na ten suplement. Wystarczy zalać łupiny z cebuli wrzątkiem, a efekt ten sam

To, że cebula jest zdrowa, wiemy. Ale czy zdajemy sobie sprawę, że łupiny tego warzywa to nie tylko środek barwiący, lecz niezwykle cenne źródło potężnego antyoksydantu? Wiele osób sięga po niego, kupując kolejne opakowanie suplementu w aptece. A wystarczy nie wyrzucać łupin z cebuli. 

ObrazekCebula jest warzywem o niezwykłych właściwościach - Pyszności; Fot. Adobe Stock/TikTik: Zielony Zagonek Ewa Kozioł (screenshot)

- Każdy wyrzuca łupki cebuli, a jest to megabłąd, ponieważ są zdrowsze od samej cebuli - mówi dyplomowana zielarka Ewa Kozioł, prowadząca bloga i profile w mediach społecznościowych pod nazwą "Zielony Zagonek". Ekspertka dodaje, że w łupinach cebuli znajdują się duże ilości bioaktywnego związku, który jest składnikiem wielu suplementów diety. Nie trzeba więc sięgać po farmaceutyki. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka łupek cebuli!

Cebula zamiast farmaceutyków? Zacznij korzystać z łupin

Zielarka tłumaczy, że łupiny cebuli są doskonałym środkiem leczniczym o szerokim zakresie terapeutycznym. Mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne, co sprawia, że są doskonałym lekiem na przeziębienie i infekcje górnych dróg oddechowych. Specjalistka dodaje, że według ostatnich badań w łuskach cebuli znajdują się duże ilości kwercetyny - bioaktywnego związku roślinnego o działaniu antyoksydacyjnym. Kwercetyna jest niezbędna do zdrowego wzrostu przeciwciał, które walczą z infekcjami.

- Zawarta w cebuli kwercetyna to potężny przeciwutleniacz, wspomaga układ odpornościowy, wspomaga leczenie górnych dróg oddechowych, dzięki czemu możemy skutecznie walczyć z grypą i przeziębieniem. Dodatkowo zapobiega dosłownie wszystkim stanom zapalnym. Dlatego nie kupuj drogich suplementów z kwercetyną, tylko zachowuj łupki cebuli na zdrowie  - tłumaczy Ewa Kozioł w nagraniu dostępnym na TikToku.

Podpowiedziała również, jak przygotować bogaty w drogocenne składniki wywar na bazie łupin z cebuli. Według jej przepisu, do przyrządzenia cebulowej mikstury potrzebujesz łupin z dwóch małych cebul. Te wystarczy, że zalejesz litrem zimnej wody i doprowadzisz całość do wrzenia. Pamiętaj, by gotować wywar ok. 15 minut. Po tym czasie przecedź go i poczekaj aż ostygnie, by móc dodać miód. Tak przygotowany możesz pić trzy razy dziennie (po jednej szklance).

Właściwości kwercetyny

Kwercetyna to naturalny związek chemiczny. Posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyhistaminowe. Jest również znana ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak ochrona przed chorobami serca, zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych typów nowotworów, wzmacnianie układu odpornościowego, poprawa funkcji mózgu i redukcja objawów alergii. Co więcej, badania laboratoryjne sugerują, że kwercetyna może działać przeciwnowotworowo, hamując wzrost komórek rakowych.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej