Kroję i wrzucam do rękawa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie znajdziesz

Masz dość gotowania na okrągło tego samego? A może czujesz już przesyt smażonymi i mięsnymi obiadami w panierce? Jeśli tak, dzisiejsza propozycja obiadowa skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.

Obiad z rękawa z rybą w roli głównejObiad z rękawa z rybą w roli głównej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | olgavolodina
Marzena Pęcak

Uwielbiam tradycyjną kuchnię, dlatego na moim stole często pojawiają się przepyszne gołąbki, fenomenalne pierogi z przeróżnym farszem, czy klasyczny schabowy z ziemniakami i kolorową surówką. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i podać na obiad coś zupełnie innego.

I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Nie dość, że przygotujesz go bez grama smażonego mięsa w panierce, co w naszej kuchni jest już chyba czymś normalnym. To jeszcze sama praca nad przepisem będzie czymś nowymodświeżającym jednocześnie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Pomysłowy obiad dla całej rodziny

Dlatego też jeśli w domu masz małe niejadki, sam czujesz, że dopadła cię kulinarna monotonia i po prostu musisz odpocząć od typowych mięsnych obiadów, postaw na dzisiejszą perełkę kulinarną.

Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania obiadu wykorzystasz całą masę warzyw oraz pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowypożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. Czego chcieć więcej?

Obiad z rybą i warzywami
Obiad z rybą i warzywami © Adobe Stock | Lsantilli

Przepis na hitowy obiad już czeka

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną ważną wiadomość. Oprócz warzyw, ryby i przypraw, będziesz potrzebować tak naprawdę rękawa do pieczenia

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • ½ cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki, 
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia warzyw. Następnie obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki lub przeciśnij go przez praskę. Zaś cytrynę pokrój w małe ćwiartki
  3. Teraz zajmij się rybą. Dopraw ją solą i pieprzem. Nie zapomnij też o delikatnym skropleniu cytryną
  4. Wszystkie składniki przerzuć do rękawa i dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły. 
  5. Na koniec wstaw rękaw z zawartością do piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

I to wszystko. Jak sam widzisz, pyszny, ciekawy i przede wszystkim oryginalny obiad można przygotować w mgnieniu oka. Takiej uczcie nie odmówi żaden członek rodziny. Po prostu nie ma takiej opcji!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach