Kroję i wrzucam do rękawa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie znajdziesz

Masz dość gotowania na okrągło tego samego? A może czujesz już przesyt smażonymi i mięsnymi obiadami w panierce? Jeśli tak, dzisiejsza propozycja obiadowa skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.

Obiad z rękawa z rybą w roli głównejObiad z rękawa z rybą w roli głównej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | olgavolodina

Uwielbiam tradycyjną kuchnię, dlatego na moim stole często pojawiają się przepyszne gołąbki, fenomenalne pierogi z przeróżnym farszem, czy klasyczny schabowy z ziemniakami i kolorową surówką. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i podać na obiad coś zupełnie innego.

I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Nie dość, że przygotujesz go bez grama smażonego mięsa w panierce, co w naszej kuchni jest już chyba czymś normalnym. To jeszcze sama praca nad przepisem będzie czymś nowymodświeżającym jednocześnie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast bułek wybrałam gofry. Takie burger to strzał w dziesiątkę

Pomysłowy obiad dla całej rodziny

Dlatego też jeśli w domu masz małe niejadki, sam czujesz, że dopadła cię kulinarna monotonia i po prostu musisz odpocząć od typowych mięsnych obiadów, postaw na dzisiejszą perełkę kulinarną.

Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania obiadu wykorzystasz całą masę warzyw oraz pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowypożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. Czego chcieć więcej?

Obiad z rybą i warzywami
Obiad z rybą i warzywami © Adobe Stock | Lsantilli

Przepis na hitowy obiad już czeka

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną ważną wiadomość. Oprócz warzyw, ryby i przypraw, będziesz potrzebować tak naprawdę rękawa do pieczenia

Składniki:

  • 4 filety białej ryby,
  • ½ cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 pomidory
  • 2 marchewki, 
  • ½ szkl. zielonego groszku,
  • 2 garści fasolki szparagowej,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia warzyw. Następnie obierz je i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Czosnek pokrój w cienkie plasterki lub przeciśnij go przez praskę. Zaś cytrynę pokrój w małe ćwiartki
  3. Teraz zajmij się rybą. Dopraw ją solą i pieprzem. Nie zapomnij też o delikatnym skropleniu cytryną
  4. Wszystkie składniki przerzuć do rękawa i dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły. 
  5. Na koniec wstaw rękaw z zawartością do piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!

I to wszystko. Jak sam widzisz, pyszny, ciekawy i przede wszystkim oryginalny obiad można przygotować w mgnieniu oka. Takiej uczcie nie odmówi żaden członek rodziny. Po prostu nie ma takiej opcji!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie