Kroję i wrzucam do rękawa. Szybszego i zdrowszego obiadu nie znajdziesz
Masz dość gotowania na okrągło tego samego? A może czujesz już przesyt smażonymi i mięsnymi obiadami w panierce? Jeśli tak, dzisiejsza propozycja obiadowa skradnie twoje serce od pierwszego kęsa.
15.09.2023 19:30
Uwielbiam tradycyjną kuchnię, dlatego na moim stole często pojawiają się przepyszne gołąbki, fenomenalne pierogi z przeróżnym farszem, czy klasyczny schabowy z ziemniakami i kolorową surówką. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zaszaleć w kuchni i podać na obiad coś zupełnie innego.
I taki właśnie będzie dzisiejszy przepis. Nie dość, że przygotujesz go bez grama smażonego mięsa w panierce, co w naszej kuchni jest już chyba czymś normalnym. To jeszcze sama praca nad przepisem będzie czymś nowym i odświeżającym jednocześnie. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysłowy obiad dla całej rodziny
Dlatego też jeśli w domu masz małe niejadki, sam czujesz, że dopadła cię kulinarna monotonia i po prostu musisz odpocząć od typowych mięsnych obiadów, postaw na dzisiejszą perełkę kulinarną.
Gwarantuję, że zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Co więcej, do przygotowania obiadu wykorzystasz całą masę warzyw oraz pyszną rybę, więc będzie się działo. Będzie to jednocześnie bardzo zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny. A ty tak naprawdę nawet się przy nim zbytnio nie napracujesz. Całą pracę wykona za ciebie piekarnik. Czego chcieć więcej?
Przepis na hitowy obiad już czeka
Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, mam jeszcze jedną ważną wiadomość. Oprócz warzyw, ryby i przypraw, będziesz potrzebować tak naprawdę rękawa do pieczenia.
Składniki:
- 4 filety białej ryby,
- ½ cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- 6 ziemniaków,
- 2 pomidory
- 2 marchewki,
- ½ szkl. zielonego groszku,
- 2 garści fasolki szparagowej,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia warzyw. Następnie obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki lub przeciśnij go przez praskę. Zaś cytrynę pokrój w małe ćwiartki.
- Teraz zajmij się rybą. Dopraw ją solą i pieprzem. Nie zapomnij też o delikatnym skropleniu cytryną.
- Wszystkie składniki przerzuć do rękawa i dokładnie wymieszaj, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły.
- Na koniec wstaw rękaw z zawartością do piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. Smacznego!
I to wszystko. Jak sam widzisz, pyszny, ciekawy i przede wszystkim oryginalny obiad można przygotować w mgnieniu oka. Takiej uczcie nie odmówi żaden członek rodziny. Po prostu nie ma takiej opcji!