Babeczki a'la gołąbki w miniaturowej wersji. Szybki przepis na obiad dla całej rodziny
06.09.2022 10:36, aktual.: 15.09.2023 16:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Babeczki a'la gołąbki to szybki przepis na tradycyjną potrawę. Prezentują się bardzo elegancko, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na rodzinnym spotkaniu lub imprezie w gronie znajomych. Jak je przygotować?
Przepis na szybkie gołąbki
Przepisów na idealne gołąbki jest mnóstwo i każdy z nas ma swój sprawdzony patent. Jeden stawia na kapustę włoską, inny wypełnia je kaszą, a jeszcze ktoś robi po prostu gołąbki bez zawijania. Chociaż gołąbki to jedno z bardziej pracochłonnych dań, to są jednak patenty, dzięki którym oszczędzisz trochę czasu. Dziś postawiliśmy na pyszne babeczki a'la gołąbki, które zrobisz o wiele szybciej niż tradycyjną wersję. Dodatkowo prezentują się naprawdę elegancko na talerzu.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Babeczki a'la gołąbki
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- 1/3 szkl. bułki tartej
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 400 g sosu pomidorowego
- 6 liści młodej kapusty - zblanszowane
- 90 g sera żółtego
Sposób przygotowania:
Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki równomiernie się połączyły.
Na dno foremek do babeczek wlej odrobinę sosu pomidorowego. Możesz też użyć po prostu passaty lub koncentratu wymieszanego z wodą. Foremki wypełnij zblanszowanymi liśćmi młodej kapusty. Jak je zblanszować? Wrzuć liście na chwilę do wrzątku, a następnie zalej zimną wodą. Dzięki temu będą podgotowane, a jednocześnie wciąż zachowają nieco chrupkości.
Następnie do każdej miseczki z kapusty włóż porcję mielonego mięsa oraz kawałek sera żółtego. Zawiń liście kapusty, przykryj formę do pieczenia (np. blaszką lub naczyniem żaroodpornym) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po upieczeniu przykryj formę talerzem i odwróć, żeby wyciągnąć babeczki bez ryzyka rozwinięcia. Polej gołąbki pozostałą częścią sosu pomidorowego i serwuj na ciepło. Całość udekoruj dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!