Babeczki a'la gołąbki w miniaturowej wersji. Szybki przepis na obiad dla całej rodziny

Babeczki a'la gołąbki to szybki przepis na tradycyjną potrawę. Prezentują się bardzo elegancko, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na rodzinnym spotkaniu lub imprezie w gronie znajomych. Jak je przygotować?

Obrazek
Ewa
SKOMENTUJ

Przepis na szybkie gołąbki

Przepisów na idealne gołąbki jest mnóstwo i każdy z nas ma swój sprawdzony patent. Jeden stawia na kapustę włoską, inny wypełnia je kaszą, a jeszcze ktoś robi po prostu gołąbki bez zawijania. Chociaż gołąbki to jedno z bardziej pracochłonnych dań, to są jednak patenty, dzięki którym oszczędzisz trochę czasu. Dziś postawiliśmy na pyszne babeczki a'la gołąbki, które zrobisz o wiele szybciej niż tradycyjną wersję. Dodatkowo prezentują się naprawdę elegancko na talerzu.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Babeczki a'la gołąbki

Składniki:

            
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 400 g sosu pomidorowego
  • 6 liści młodej kapusty - zblanszowane
  • 90 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki równomiernie się połączyły.

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Na dno foremek do babeczek wlej odrobinę sosu pomidorowego. Możesz też użyć po prostu passaty lub koncentratu wymieszanego z wodą. Foremki wypełnij zblanszowanymi liśćmi młodej kapusty. Jak je zblanszować? Wrzuć liście na chwilę do wrzątku, a następnie zalej zimną wodą. Dzięki temu będą podgotowane, a jednocześnie wciąż zachowają nieco chrupkości.

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Następnie do każdej miseczki z kapusty włóż porcję mielonego mięsa oraz kawałek sera żółtego. Zawiń liście kapusty, przykryj formę do pieczenia (np. blaszką lub naczyniem żaroodpornym) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Po upieczeniu przykryj formę talerzem i odwróć, żeby wyciągnąć babeczki bez ryzyka rozwinięcia. Polej gołąbki pozostałą częścią sosu pomidorowego i serwuj na ciepło. Całość udekoruj dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki