Babeczki a'la gołąbki w miniaturowej wersji. Szybki przepis na obiad dla całej rodziny

Babeczki a'la gołąbki to szybki przepis na tradycyjną potrawę. Prezentują się bardzo elegancko, dzięki czemu świetnie sprawdzą się na rodzinnym spotkaniu lub imprezie w gronie znajomych. Jak je przygotować?

Obrazek
Ewa

Przepis na szybkie gołąbki

Przepisów na idealne gołąbki jest mnóstwo i każdy z nas ma swój sprawdzony patent. Jeden stawia na kapustę włoską, inny wypełnia je kaszą, a jeszcze ktoś robi po prostu gołąbki bez zawijania. Chociaż gołąbki to jedno z bardziej pracochłonnych dań, to są jednak patenty, dzięki którym oszczędzisz trochę czasu. Dziś postawiliśmy na pyszne babeczki a'la gołąbki, które zrobisz o wiele szybciej niż tradycyjną wersję. Dodatkowo prezentują się naprawdę elegancko na talerzu.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Babeczki a'la gołąbki

Składniki:

            
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 400 g sosu pomidorowego
  • 6 liści młodej kapusty - zblanszowane
  • 90 g sera żółtego

Sposób przygotowania:

Mięso mielone z indyka przełóż do miski. Dodaj jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy. Dopraw całość solą, pieprzem, czosnkiem i suszonym majerankiem. Dokładnie wymieszaj całość, żeby składniki równomiernie się połączyły.

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Na dno foremek do babeczek wlej odrobinę sosu pomidorowego. Możesz też użyć po prostu passaty lub koncentratu wymieszanego z wodą. Foremki wypełnij zblanszowanymi liśćmi młodej kapusty. Jak je zblanszować? Wrzuć liście na chwilę do wrzątku, a następnie zalej zimną wodą. Dzięki temu będą podgotowane, a jednocześnie wciąż zachowają nieco chrupkości.

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Następnie do każdej miseczki z kapusty włóż porcję mielonego mięsa oraz kawałek sera żółtego. Zawiń liście kapusty, przykryj formę do pieczenia (np. blaszką lub naczyniem żaroodpornym) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Po upieczeniu przykryj formę talerzem i odwróć, żeby wyciągnąć babeczki bez ryzyka rozwinięcia. Polej gołąbki pozostałą częścią sosu pomidorowego i serwuj na ciepło. Całość udekoruj dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Babeczki a'la gołąbki- Pyszności
Babeczki a'la gołąbki- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości