Soczysty obiad z kurczakiem za grosze - pieczone roladki drobiowe z pieczarkami i serem
02.08.2022 16:51, aktual.: 15.09.2023 15:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mięso drobiowe i pieczarki to fantastyczne połączenie. Wiedzą o tym wszyscy miłośnicy grzybów. Jeśli masz ochotę na potrawę skrywającą w sobie te dwa składniki, wypróbuj nasze pieczone roladki drobiowe. Gwarantujemy wspaniałe doznania smakowe. Poniżej podajemy przepis na to pyszne danie.
Jeśli chcesz zachwycić całą swoją rodzinę, to polecamy wykonać nasze roladki drobiowe. Oprócz pysznych grzybów, skrywają one w sobie również delikatnie ciągnący się ser żółty. Całość idealnie współgra ze sobą. Danie nie tylko odznacza się wyjątkowymi walorami smakowymi. Należy zaznaczyć, że roladki również pięknie prezentują się na talerzu. Polecamy podawać je w towarzystwie ugotowanych ziemniaczków.
Zobacz cały nasz przepis na naszym kanale YouTube:
Pieczone roladki drobiowe - składniki
1 cebula
500 g pieczarek
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
2 filety z piersi kurczaka
4 plastry szynki
4 plastry sera żółtego
200 ml śmietanki 18 %
Przepis krok po kroku:
Pieczarki pokrój w drobne kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj pieczarki. Grzyby powinny zmięknąć oraz nabrać pięknego, brązowego koloru.
W kolejnym kroku dodaj posiekany koper wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łopatki i smaż jeszcze przez chwilę.
Około 3/4 przygotowanego nadzienia grzybowo - cebulowego odłóż do oddzielnego naczynia. Pozostałą część pozostaw na patelni. Dodaj do niej śmietanę. Następnie całość wymieszaj i smaż przez krótki czas. Powstały sos odłóż na bok - polejesz nim gotowe danie.
Pierś kurczaka przekrój na pół, tak aby powstały dwa duże plastry mięsa. Następnie rozbij je tłuczkiem. Polecamy uprzednio zawinąć je w folię spożywczą, a następnie ułożyć na drewnianej desce.
Plaster sera żółtego zwiń w rulon, a następnie zawiń go w plasterek szynki. Uprzednio rozbite mięso połóż na folii do pieczenia. Posyp je solą i pieprzem. Następnie ułóż na nim sporą ilość nadzienia grzybowo - cebulowego. Pamiętaj, aby nadzienie znajdowało się pośrodku mięsa.
Następnie na nadzieniu połóż zawinięty w plasterek szynki ser żółty. W kolejnym kroku zamknij nadzienie w kurczaku. W związku z tym nałóż krótsze boki mięsa na nadzienie, a następnie delikatnie zawiń mięso w rulon - zerknij na filmik, tam krok po kroku pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Całość dokładnie zawiń w folię do pieczenia. Roladki zwiąż na końcach za pomocą sznurka. Dzięki temu podczas obróbki termicznej potrawa zachowa piękny kształt. Tak przygotowane roladki układaj na blasze, jeden obok drugiego. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 - 20 minut.
Gotowe danie polej uprzednio przygotowanym sosem. Roladki drobiowe wspaniale smakują z dodatkiem sałatki i ugotowanych ziemniaczków.