Magda Gessler nie gryzła się w język. Polacy nie potrafią robić pierogów

Mogłoby się wydawać, że Polacy wiedzą wszystko o robieniu pierogów. Magda Gessler ma jednak na ten temat odmienne zdanie. O co dokładnie chodzi? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Magda Gessler powiedziała co, sądzi o polskich pierogachMagda Gessler powiedziała co, sądzi o polskich pierogach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | fakt, freeskyline
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań naszej kuchni. To swego rodzaju klasyka, którą mogłoby się wydawać, potrafi zrobić każdy Polak. Nawet z zamkniętymi oczami. 

Ogromnym atutem pierogów jest również fakt, że możemy przygotować je w przeróżniej formie. Farsz ziemniaczano-serowy, kapuściano-grzybowy, mięsny, a nawet owocowy. Możliwości do wyboru jest naprawdę sporo, więc każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Magda Gessler oceniła kolejne polskie danie

Jednym z największych autorytetów kulinarnych w naszym kraju bez wątpienia jest Magda Gessler. Znawczyni sztuki kulinarnej i ceniona restauratorka bardzo często wypowiada się w mediach. Podczas takich rozmów zwraca uwagę na wiele ciekawych kwestii kulinarnych, w tym dzieli się sprawdzonymi patentami, które sama stosuje w swojej kuchni. Jednocześnie potrafi powiedzieć wprost, co jej zdaniem nie powinno mieć miejsca w żadnej kuchni. 

Ogromna wiedza, niesamowita kreatywność i otwartość na ludzi sprawiają, że program telewizyjny "Kuchenne Rewolucje" z udziałem gwiazdy stał się prawdziwym hitem. Pani Magdzie udało się też uratować wiele restauracji, które były bliskie zamknięcia. 

Problem z pierogami

Podczas wywiadu dla Faktu24, znana restauratorka została zapytana o polskie pierogi. Dziennikarz zapytał ją, przy jakim farszu Polacy mają największe problemy. Pani Magda nie musiała długo się zastanawiać nad odpowiedzią, od razu wskazała najsłabszy punkt.

Pierogi z mięsem są tragiczne. Zazwyczaj podaje się je z wygotowanym mięsem z kurczaka, w ogóle bez smaku. Ciasto do pierogów jest za grube. Do tego zawsze jest ono podlewane olejem i wrzątkiem, więc jest jak guma. Przezroczyste i ohydne. To są ogromne błędy.

tłumaczy Magda Gessler.

Mam jednak i dobre wiadomości. Pani Magda stwierdziła, że dużo lepiej idzie nam z pierogami ruskimi. Zaś najlepiej wychodzą nam pierogi z kaczką, choć niestety nie cieszą się one zbyt dużą popularnością.

Ilekroć je jadłam, byłam zaskoczona pozytywnie.

podsumowała ceniona restauratorka.

Co więcej, podczas rozmowy gwiazda zdradziła, że również w jej rodzinnym domu pierogi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Jej dzieci najbardziej lubiły kołduny z farszem na bazie baraniny, które pani Magda podawała w cieniutkim cieście na bazie wody i mąki. 

Magda Gessler ostro krytykuje pierogi Polaków. Jeden farsz robimy wprost tragicznie | FAKT24.PL

A ty jakie pierogi lubisz najbardziej? Masz swojego faworyta? A może tak jak ja jesteś rozdarty, bo trudno zdecydować się na jedno rozwiązanie. Z niecierpliwością czekam na twoją odpowiedź!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska