PoradyMagda Gessler nie gryzła się w język. Polacy nie potrafią robić pierogów

Magda Gessler nie gryzła się w język. Polacy nie potrafią robić pierogów

Mogłoby się wydawać, że Polacy wiedzą wszystko o robieniu pierogów. Magda Gessler ma jednak na ten temat odmienne zdanie. O co dokładnie chodzi? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Magda Gessler powiedziała co, sądzi o polskich pierogach
Magda Gessler powiedziała co, sądzi o polskich pierogach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube | fakt, freeskyline

09.09.2023 11:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chyba zgodzisz się ze mną, że pierogi to jedno z najbardziej popularnych dań naszej kuchni. To swego rodzaju klasyka, którą mogłoby się wydawać, potrafi zrobić każdy Polak. Nawet z zamkniętymi oczami. 

Ogromnym atutem pierogów jest również fakt, że możemy przygotować je w przeróżniej formie. Farsz ziemniaczano-serowy, kapuściano-grzybowy, mięsny, a nawet owocowy. Możliwości do wyboru jest naprawdę sporo, więc każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magda Gessler oceniła kolejne polskie danie

Jednym z największych autorytetów kulinarnych w naszym kraju bez wątpienia jest Magda Gessler. Znawczyni sztuki kulinarnej i ceniona restauratorka bardzo często wypowiada się w mediach. Podczas takich rozmów zwraca uwagę na wiele ciekawych kwestii kulinarnych, w tym dzieli się sprawdzonymi patentami, które sama stosuje w swojej kuchni. Jednocześnie potrafi powiedzieć wprost, co jej zdaniem nie powinno mieć miejsca w żadnej kuchni. 

Ogromna wiedza, niesamowita kreatywność i otwartość na ludzi sprawiają, że program telewizyjny "Kuchenne Rewolucje" z udziałem gwiazdy stał się prawdziwym hitem. Pani Magdzie udało się też uratować wiele restauracji, które były bliskie zamknięcia. 

Problem z pierogami

Podczas wywiadu dla Faktu24, znana restauratorka została zapytana o polskie pierogi. Dziennikarz zapytał ją, przy jakim farszu Polacy mają największe problemy. Pani Magda nie musiała długo się zastanawiać nad odpowiedzią, od razu wskazała najsłabszy punkt.

Pierogi z mięsem są tragiczne. Zazwyczaj podaje się je z wygotowanym mięsem z kurczaka, w ogóle bez smaku. Ciasto do pierogów jest za grube. Do tego zawsze jest ono podlewane olejem i wrzątkiem, więc jest jak guma. Przezroczyste i ohydne. To są ogromne błędy.

tłumaczy Magda Gessler.

Mam jednak i dobre wiadomości. Pani Magda stwierdziła, że dużo lepiej idzie nam z pierogami ruskimi. Zaś najlepiej wychodzą nam pierogi z kaczką, choć niestety nie cieszą się one zbyt dużą popularnością.

Ilekroć je jadłam, byłam zaskoczona pozytywnie.

podsumowała ceniona restauratorka.

Co więcej, podczas rozmowy gwiazda zdradziła, że również w jej rodzinnym domu pierogi cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Jej dzieci najbardziej lubiły kołduny z farszem na bazie baraniny, które pani Magda podawała w cieniutkim cieście na bazie wody i mąki. 

Magda Gessler ostro krytykuje pierogi Polaków. Jeden farsz robimy wprost tragicznie | FAKT24.PL

A ty jakie pierogi lubisz najbardziej? Masz swojego faworyta? A może tak jak ja jesteś rozdarty, bo trudno zdecydować się na jedno rozwiązanie. Z niecierpliwością czekam na twoją odpowiedź!