Przepis Magdy Gessler na danie popularne w PRL. Dziś wiele osób na sam widok kręci nosem
Jak zrobić smaczne, aromatyczne i miękkie flaczki? Przepisem na to danie podzieliła się Magda Gessler w programie "Kuchenne Rewolucje". Czas odczarować tę słynną polską zupę. Traktujemy ją jako relikt PRL-u, a w rzeczywistości, odpowiednio przygotowana, rozkocha niejedno podbniebienie.
31.08.2023 11:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Flaczki wołowe według przepisu Magdy Gessler to prawdziwa eksplozja smaków. Gospodyni programu "Kuchenne Rewolucje" do flaczków dodaje imbir, który nadaje potrawie ostrości i właściwości rozgrzewających Dodawanie imbiru do flaczków to jednak żadne novum - już staropolskie przepisy wskazywały na to, by smak tego dania urozmaicać korzennymi przyprawami. Koniecznie sprawdźcie przepis Magdy Gessler na przepyszne flaki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Flaczki wołowe - przepis Magdy Gessler z "Kuchennych Rewolucji"
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (pokrojonych, obgotowanych - wskazówki poniżej),
- 1 mała gicz cielęca,
- 2-3 średnie marchewki,
- 1 pietruszka,
- pół korzenia selera,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ziarna pieprzu czarnego,
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 40 g słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- majeranek do smaku.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Flaki wrzuć do garnka razem z giczą i zalej je wodą. Zacznij gotować wywar na wolnym ogniu.
- Kiedy woda nabierze temperatury, dodaj warzywa - marchewkę, pietruszkę, selera - starte na tarce o grubych oczkach, a także liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i sól według uznania.
- Kiedy gicz zmięknie, wyjmij ją z garnka i obierz z mięsa. Następnie pokrój kawałki mięsa z giczy cielęcej i wrzuć z powrotem do garnka z flakami.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowany dodaj do zupy.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podgrzewaj całość do uzyskania ciemnej zasmażki. Następnie dolej odrobinę płynu z garnka, zamieszaj i przełóż do zupy, ponownie zagotowuj całość.
- Flaki dopraw tartą gałką muszkatołową, papryką, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z chlebem.
To musisz wiedzieć, chcąc przygotować miękkie i smaczne flaczki wołowe
Jakie flaki kupić? W sprzedaży dostępne są flaki w płatach (które trzeba samodzielnie przygotować od podstaw) oraz już pokrojone i obgotowane (np. mrożone). Pamiętaj, by wybierać flaki, które mają żółtawoszary kolor. Unikaj tych białych - to znak, że moczone były w mocnych np. octowych roztworach. Postaraj się znaleźć godnego zaufania dostawcę flaków.
W przypadku flaków w płatach należy je dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki (jeszcze nie w paski). Pokrojone flaki gotuje się w osolonej wodzie (woda musi całkiem przykryć flaki) bez przykrycia przez 20 minut. Po tym należy odcedzić produkt i oczyścić z błonek i tłuszczu, a następnie pokroić na małe paseczki.
Pokrojone flaczki należy obgotować jeszcze dwa razy po 20 minut bez przykrycia. Po trzecim gotowaniu sprawdź, czy zapach flaków ci odpowiada. Jeśli nie, powtórz czynność jeszcze jeden/dwa razy. Pamiętaj, że po każdym gotowaniu flaki będą miększe. Podobnie postępuj z gotowymi flakami ze sklepu. Opłucz je i obgotuj dwa-trzy razy, do uzyskania pożądanej miękkości i zapachu produktu.