Grecy łapią się za głowę, kiedy Magda Gessler dodaje ten składnik do sałatki. Karygodny błąd!
Sałatka grecka to kultowe danie znane w każdym zakątku świata. Jak się okazuje, swój patent na idealną kombinację smaków ma Magda Gessler. W czym tkwi jej sekret?
28.08.2023 12:25
Kiedy za oknem z nieba leje się żar, smaczne, kolorowe i pożywne sałatki są najlepszym rozwiązaniem obiadowym. Świetnie w tej roli spisze się m.in. sałatka grecka, która cieszy się ogromną popularnością. Ty też ją lubisz?
Jeśli tak, koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca. Już za chwilę dowiesz się, jak tę genialną mieszankę robi sama Magda Gessler. Tylko przygotuj się od razu na małe zaskoczenie. Okazuje się bowiem, że znawczyni sztuki kulinarnej dodaje do mieszanki pewien składnik. Dla Greków jest to zupełnie coś niezrozumiałego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka grecka — co musi się w niej znaleźć?
Jak sama nazwa wskazuje, genialna sałatka wywodzi się z kuchni greckiej. I na przestrzeni lat powstało wiele wariacji na jej temat. Można znaleźć w niej takie składniki jak: oliwki, pomidory, czerwona cebula i ogórek zielony.
Oczywiście w przepisie tym nie może zabraknąć też przepysznej fety, oliwy z oliwek oraz oregano. Już od samego pisania robię się głodna, dlatego od razu przechodzę do sedna sprawy!
Zobacz także
Jak sałatkę grecką robi Magda Gessler
Okazuje się, że znana i ceniona restauratorka w przypadku sałatki greckiej ma własny patent. Choć dla Greków takie połączenie nie mieści się w głowach, Magda Gessler do kultowego dania dodaje sałatę. Ty też tak robisz?
Jednocześnie zwraca uwagę na składniki użyte do przepisu. Gwiazda stawia tylko na świeże i dobrej jakości produkty. I zasada ta tyczy się zarówno warzyw, jak i oliwy. Oczywiście w jej przepisie nie może zabraknąć również aromatycznego oregano.
Składniki:
- 2 pomidory,
- 1 główka sałaty,
- 1 ogórek,
- 1 czerwona cebula,
- 1 garść czarnych oliwek,
- 200 g fety,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu winnego,
- przyprawy: sól, pieprz i oregano.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem należy rozpocząć od dokładnego umycia i osuszenia warzyw.
- Następnie porwij sałatę na mniejsze kawałki.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka, ogórka w cienkie plasterki, a pomidory w małe ćwiartki.
- Nie zapomnij także o fecie, która powinna zostać pokrojona w drobną kostkę. Możesz ją również drobno pokruszyć.
- Na sałacie ułóż pomidory. Podobnie zrób z pozostałymi warzywami.
- Do sałatki dodaj teraz wcześniej przygotowaną fetę oraz oliwki.
- Na koniec połącz w małej miseczce ocet i oliwę. Nie zapomnij doprawić mieszanki przy pomocy przypraw.
- Tak przygotowany dodatek rozprowadź na sałatce. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, czy często robisz sałatkę grecką w swoim domu. Jeśli tak, to jakie składniki muszą się w niej znaleźć?