Gotujesz rosół na takim mięsie? Magda Gessler od razu wylałaby go do toalety

Często serwujesz rosół w swoim domu? Jeśli tak, na jakim mięsie go robisz? Zdaniem Magdy Gessler wielu Polaków popełnia spory błąd przy gotowaniu pysznej zupy. Też tak robisz?

Gotujesz rosół na takim mięsie? Magda Gessler od razu wylałaby go do toaletyMagda Gessler wie dokładnie, co zrobić, aby rosół był idealny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | magdagessler_official, ungvar
SKOMENTUJ

Chyba nie przesadzę, jeśli napiszę, że rosół to wręcz nasze dobro narodowe. Tę genialną zupę zna każdy Polak, a wielu domach nie sposób wyobrazić sobie niedzielnego obiadu właśnie bez rosołu. O ogromnej popularności i randze rosołu może świadczyć również fakt, że to właśnie on jest serwowany podczas ważnych uroczystościach rodzinnych, jak chociażby chrzest, komunia czy wesele. 

Dlatego też mogłoby się wydawać, że tak dobrze znana i lubiana zupa nie ma przed nami tajemnic. Ba, każdy z nas jest w stanie zrobić ją z zamkniętymi oczami. Ale czy na pewno? Zdaniem niekwestionowanego guru sztuki kulinarnej w naszym kraju, wielu Polaków gotuje rosół na złym mięsie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Magda Gessler mówi wprost

Magdy Gessler z pewnością nie trzeba nikomu przedstawiać. Barwna i ceniona restauratorka na przestrzeni lat przeprowadziła całą masę niesamowitych metamorfoz restauracji na terenie całej Polski.

Jednocześnie nie osiada na laurach i nadal edukuje nasze społeczeństwo na temat gotowania. Nie inaczej jest w przypadku rosołu. Otóż zdaniem celebrytki gotowanie rosołu na bazie kurczaka nie jest dobrym pomysłem. A chyba zgodzisz się ze mną, że to właśnie na kurze robi się najczęściej rosół w wielu polskich domach. Stwierdzenie gwiazdy może być zatem szokujące dla wielu osób.

Zdaniem Magdy Gessler rosół ugotowany na kurze nie jest wcale najlepszym rozwiązaniem. Jeśli zależy ci na wyjątkowym i bogatym smaku domowej zupy, użyj mięsa wołowego lub kaczki. Tylko z taką bazą rosół będzie zachwycał zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Co jeszcze warto wiedzieć o gotowaniu rosołu?

To jednak nie koniec przydatnych informacji na dziś. Okazuje się bowiem, że Magda Gessler ma więcej cennych rad odnośnie gotowania rosołu. Po pierwsze, jej zdaniem dodanie soli do gotującej się zupy w odpowiednim momencie, również ma ogromne znaczenie. Kiedy należy to zrobić? Tak naprawdę pod koniec gotowania, ok. 10 minut przed zakończeniem pracy nad domową zupą. 

Kolejną kluczową rolę w przygotowaniu idealnego rosołu odgrywają warzywa. Zdaniem pani Magdy im jest ich więcej, tym lepiej. Należy jednak pamiętać, że rosół gotujemy tylko na świeżych warzywach. O mrożonkach nawet nie może być tutaj mowy. 

No i na koniec warto wspomnieć o czasie gotowania domowego rosołu. Zdaniem restauratorki przygotowanie idealnej zupy wymaga czasu. Należy więc uzbroić się w cierpliwość. Ale naprawdę warto, bo jeśli zrobisz wszystko zgodnie z jej wskazówkami, to w twojej kuchni jeszcze dziś może pojawić się idealna zupa pod każdym względem. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, na jakim mięsie ty gotujesz rosół. Nie zapomnij także wspomnieć, jak często ta pyszna zupa gości na twoim stole? Gotujesz ją co niedzielę?

Wybrane dla Ciebie

Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie