PoradyTym uratujesz rosół, który wyszedł "zbyt cienki". Dużo lepszy i zdrowszy niż popularna Maggi

Tym uratujesz rosół, który wyszedł "zbyt cienki". Dużo lepszy i zdrowszy niż popularna Maggi

Mało wyrazisty i prawie przezroczysty rosół wiele osób ratuje sztucznymi dodatkami, m.in. przyprawą Maggi. Jej świetnym naturalnym zamiennikiem jest lubczyk ogrodowy, jednak bywa, że nie zawsze zdaje egzamin. Jeśli potrzebujesz intensywnego, wyrazistego dodatku, postaw na inną znaną przyprawę. Ma podobny smak, ale jest znacznie zdrowsza.

Rosół wyszedł za cienki? Dodaj kilka kropel tej przyprawy
Rosół wyszedł za cienki? Dodaj kilka kropel tej przyprawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2023 12:56

Aromatyczny, klarowny rosół o głębokim i wyrazistym smaku to punkt honoru większości gospodyń i gospodarzy. Najlepiej, jeśli przyrządzony jest na bazie wyłącznie naturalnych składników, bez sztucznych dodatków. Niekiedy jednak sięgamy do szafek kuchennych po Maggi, by nadać zupie bardziej intensywnego smaku umami. Zapomnij o tej praktyce i postaw na znacznie zdrowszą i równie wyrazistą przyprawę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co dodać do rosołu zamiast Maggi?

Najpopularniejszą przyprawą podkreślającą smak rosołu, ale też nadającą mu nieco bardziej "mięsnego" smaku, kiedy wyszedł mało wyrazisty, jest Maggi. Dawniej przyprawa ta bazowała na wyciągu z lubczyka ogrodowego (którego zwykliśmy potocznie nazywać "maggi"), teraz jednak jest mieszaniną wielu składników potencjalnie szkodliwych dla zdrowia, jak glutaminian sodu oraz rybonukleotyd disodowy.

Zdecydowanie zdrowszym zamiennikiem Maggi, pozwalającym na wydobycie z zupy smaku umami, jest... sos sojowy. Nie kosztuje majątku, bez problemu też dostaniemy ten produkt w popularnych dyskontach. Wystarczy dodać kilka kropel sosu sojowego do rosołu pod koniec gotowania. Pamiętaj, by robić to stopniowo. Pozwoli to na uzyskanie pożądanego smaku bez zdominowania całej potrawy przez słoność sosu sojowego.

Sos sojowy uratuje mało wyrazisty rosół
Sos sojowy uratuje mało wyrazisty rosół© Pixabay

Czym różni się Maggi od sosu sojowego?

Sos sojowy to fermentowany sos, którego głównymi składnikami są soja, pszenica, sól i woda. Kupując przyprawę, warto wybierać tę o jak najniższej zawartości soli i cukru, i jak najwyższej zawartości soi - soja powinna znajdować się na pierwszym miejscu w składzie.

Maggi zrobiona jest z pszenicy, jednak w jej składzie znajdziemy duże ilości soli i konserwantów. Przede wszystkim jednak sos sojowy jest produktem naturalnym, a Maggi to syntetyczny dodatek do żywności, który powstaje na bazie soli, glutaminianu sodu, glukozy, ekstraktu drożdżowego oraz sztucznych aromatów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
maggisos sojowyrosół
Wybrane dla Ciebie