Bije na głowę nawet babciny rosołek. Oto najzdrowsza zupa świata

Zupa miso, znana również jako zupa miso-shiru, to wyjątkowe danie, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wyjątkowe, bo nazywa się je "najzdrowszym na świecie". Ta aromatyczna i sycąca zupa ma swoje korzenie głęboko w tradycji kulinarnej Japonii, a jej smak i historia stanowią fascynujący punkt wyjścia do odkrywania kultury tego kraju.

Zupę miso można jeść na śniadanie, obiad i kolacjęZupę miso można jeść na śniadanie, obiad i kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupę miso-shiru kojarzymy z kuchnią japońską. Warto jednak pamiętać, że prawdopodobnie powstała w Chinach ok. 500 roku p.n.e. i dopiero stamtąd dotarła do Japonii razem z buddyzmem w VI/VII wieku. Japońska wersja różni się od chińskiego pierwowzoru, który składał się z soi, zboża, wody, alkoholu i soli. Natomiast zgodnie z japońskim zwyczajem, składniki zupy mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawinęłam łososia w papiloty i zapiekłam ze szparagami. Wyszło tak dobre, że robię to przez przerwy

Z czego składa się zupa miso-shiru?

Centralnym składnikiem zupy miso jest pasta miso, będąca produktem fermentacji soi lub innych ziaren z dodatkiem soli i czasem ziaren ryżu lub jęczmienia. To właśnie pasta miso nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i bogactwa aromatu.

Zupa miso może przybrać wiele różnych wariantów, zależnie od regionu Japonii i dostępnych składników. Podstawowym elementem zupy (poza pastą miso) jest bulion, znany jako dashi. Bulion dashi, przygotowywany z wodorostów kombu i płatków bonito (suszonego tuńczyka), stanowi bazę smakową potrawy.

Zupa miso nazywana jest najzdrowszą na świecie
Zupa miso nazywana jest najzdrowszą na świecie © Pixabay

Do bulionu dodawane są inne składniki, takie jak tofu w kostkach, kawałki wodorostów wakame, plasterki marchewki i cebula dymka (w zupie tej można znaleźć niemal każdy typowo japoński składnik). Dodatki tworzą bogaty i zrównoważony smak, który jest zarówno wyrazem tradycji, jak i nowoczesnej kreatywności w japońskiej kuchni.

Najzdrowsza na świecie. Sekret młodego wyglądu i witalności

W Japonii zupę miso jada się praktycznie codziennie. Często podaje się ją na śniadanie, co jest wyrazem troski o zdrową i zrównoważoną dietę. Zupa miso wykazuje bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Fermentowana pasta miso jest bogata w białko, witaminy i minerały.

Proces fermentacji jest kluczowy - wpływa na głęboki smak potrawy, jednocześnie przyczyniając się do wzbogacenia jej wartości odżywczych. To właśnie przez wzgląd na fermentowaną soję zupę miso-shiru nazywa się "najzdrowszą potrawą świata".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟