Bije na głowę nawet babciny rosołek. Oto najzdrowsza zupa świata

Zupa miso, znana również jako zupa miso-shiru, to wyjątkowe danie, które zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Wyjątkowe, bo nazywa się je "najzdrowszym na świecie". Ta aromatyczna i sycąca zupa ma swoje korzenie głęboko w tradycji kulinarnej Japonii, a jej smak i historia stanowią fascynujący punkt wyjścia do odkrywania kultury tego kraju.

Zupę miso można jeść na śniadanie, obiad i kolacjęZupę miso można jeść na śniadanie, obiad i kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zupę miso-shiru kojarzymy z kuchnią japońską. Warto jednak pamiętać, że prawdopodobnie powstała w Chinach ok. 500 roku p.n.e. i dopiero stamtąd dotarła do Japonii razem z buddyzmem w VI/VII wieku. Japońska wersja różni się od chińskiego pierwowzoru, który składał się z soi, zboża, wody, alkoholu i soli. Natomiast zgodnie z japońskim zwyczajem, składniki zupy mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawinęłam łososia w papiloty i zapiekłam ze szparagami. Wyszło tak dobre, że robię to przez przerwy

Z czego składa się zupa miso-shiru?

Centralnym składnikiem zupy miso jest pasta miso, będąca produktem fermentacji soi lub innych ziaren z dodatkiem soli i czasem ziaren ryżu lub jęczmienia. To właśnie pasta miso nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i bogactwa aromatu.

Zupa miso może przybrać wiele różnych wariantów, zależnie od regionu Japonii i dostępnych składników. Podstawowym elementem zupy (poza pastą miso) jest bulion, znany jako dashi. Bulion dashi, przygotowywany z wodorostów kombu i płatków bonito (suszonego tuńczyka), stanowi bazę smakową potrawy.

Zupa miso nazywana jest najzdrowszą na świecie
Zupa miso nazywana jest najzdrowszą na świecie © Pixabay

Do bulionu dodawane są inne składniki, takie jak tofu w kostkach, kawałki wodorostów wakame, plasterki marchewki i cebula dymka (w zupie tej można znaleźć niemal każdy typowo japoński składnik). Dodatki tworzą bogaty i zrównoważony smak, który jest zarówno wyrazem tradycji, jak i nowoczesnej kreatywności w japońskiej kuchni.

Najzdrowsza na świecie. Sekret młodego wyglądu i witalności

W Japonii zupę miso jada się praktycznie codziennie. Często podaje się ją na śniadanie, co jest wyrazem troski o zdrową i zrównoważoną dietę. Zupa miso wykazuje bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Fermentowana pasta miso jest bogata w białko, witaminy i minerały.

Proces fermentacji jest kluczowy - wpływa na głęboki smak potrawy, jednocześnie przyczyniając się do wzbogacenia jej wartości odżywczych. To właśnie przez wzgląd na fermentowaną soję zupę miso-shiru nazywa się "najzdrowszą potrawą świata".

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione