Robię wieczorem, jem rano. Wymiata złogi z jelit jak szczoteczka
Chyba zgodzisz się ze mną, że rano bardzo często brakuje nam czasu na przyrządzenie smacznego i pożywnego śniadania. Ale wcale nie musi tak być. Wykorzystaj dzisiejszy patent, a na pewno nie pożałujesz!
15.08.2023 19:09
Zarówno moja babcia, jak i mama zawsze powtarzały mi, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i nigdy nie należy go pomijać. I faktycznie nie wyobrażam sobie rozpoczęcia dnia bez pożywnego i smacznego posiłku.
Wielu moich znajomych dziwi się wręcz, jak to robię, że mam czas każdego dnia zjeść śniadanie z całą rodziną. A nie jak oni, jem coś w biegu, jednocześnie odprowadzając maluchy do przedszkola. Jaki jest mój sekret? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zdrowe śniadanie w zasięgu ręki
Zarówno ja, jak i moi bliscy zaczynamy dzień od zdrowego śniadania, które robię dzień wcześniej. Zanim położę się do łóżka, przygotowuję podstawową mieszankę, którą rano tylko wzbogacam o kolejne składniki.
Dzięki temu rozwiązaniu mam pewność, że moi bliscy każdego dnia jedzą pożywne śniadanie, które ma wiele cennych wartości odżywczych. Co więcej, dzięki różnym dodatkom nigdy nie mają go dość.
Jak zrobić muesli dr Birchera?
W śniadaniowym menu króluje u nas musli, które zostało opracowane przez szwajcarskiego dr Birchera. Jego bazą są płatki, których nie trzeba gotować. Wystarczy zalać je wodą wieczorem i odstawić do napęcznienia.
Kolejnego dnia do płatków dodaje się jabłko starte na tarce, orzechy oraz suszone owoce. Oczywiście przepis można lekko modyfikować, aby szybko się nie przejadł. Wystarczy, że co jakiś czas zmienisz dodatki, przyprawy lub dodasz np. jogurt grecki. I śniadanie każdego dnia jest zupełnie inne!
Jakie korzyści daje takie śniadanie?
Po pierwsze, śniadanie z przepisu dr Birchera jest źródłem energii do pracy nawet na kilka godzin. Co więcej, jest bardzo sycące, dlatego też podjadanie pomiędzy posiłkami odejdzie w niepamięć. Mieszanka wpłynie też korzystnie na pracę układu pokarmowego. Warto również dodać, że w takim śniadaniu można znaleźć wiele witamin i cennych minerałów. Nie zabraknie tu też białka oraz błonnika.
Korzyści zdrowotne w połączeniu z szybkim i prostym przepisem to wystarczające argumenty, które powinny przekonać cię do wykorzystania receptury na pyszną owsiankę jeszcze dziś.
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co ty serwujesz najczęściej na śniadanie dla swoich bliskich? Słyszałeś wcześniej o patencie na zdrowe i pożywne śniadanie szwajcarskiego uczonego?