Nie musisz trzeć cukinii. Kotlety zrobisz zupełnie inaczej

Szukasz pomysłu na ciekawy, niebanalny i przede wszystkim smaczny obiad? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment znajdziesz się w kulinarnym niebie!

Kotlety cukinioweKotlety cukiniowe
Źródło zdjęć: © Archiwum własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Wychodząc z założenia, że w kuchni nie może być nudno i coś się musi dziać, ciągle testuje nowe przepisy. I tak też było ostatnio. A, że jestem pod wielkim wrażeniem otrzymanego efektu, od razu chcę podzielić się genialną recepturą również z tobą.

Dlatego jeśli masz dość gotowania w kółko tego samego i poszukujesz jakiejś odmiany, pomysł na oryginalne kotlety na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą

Kotlety bez grama mięsa

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zaznaczyć jedną rzecz. Nawet najlepsze kawałki mięsne jedzone na okrągło, mogą się w końcu znudzić. Dlatego też dziś przychodzę z ciekawym pomysłem na obiad bez mięsa

Zamiast mięsa w roli głównej wystąpi warzywo, na które trwa obecnie sezon. Chodzi oczywiście o cukinię. Jednak nie musisz jej trzeć na tarce, by zrobić pyszne kotleciki. Z poniższym przepisem, zrobisz je w mgnieniu oka.

Cukinia może stać się bazą pysznego obiadu
Cukinia może stać się bazą pysznego obiadu © Adobe Stock | An-T

Jak zrobić kotlety z cukinii bez ścieranie jej na tarce?

Do przygotowania dzisiejszych kotletów potrzebujesz kilku podstawowych składników. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1,5 cukinii,
  • 2 jajka,
  • 40 g mąki,
  • 90 g bułki tartej,
  • 80 g żółtego sera,
  • 1/2 natki pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. Warzywa nie trzeba obierać, dlatego tak ważne jest, aby dobrze je oczyścić
  2. Następnie zielone warzywo pokrój w okrągłe lub podłużne plastry.
  3. Przerzuć je od razu do miski i posyp solą, po czym odstaw na 20 minut. W tym czasie cukinia puści soki.
  4. W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce żółty ser i posiekać drobno pietruszkę. 
  5. W pierwszej misce umieść mąkę.
  6. W drugiej misce wymieszaj: jajka, starty ser oraz pietruszkę. Nie zapomnij także o przyprawach tj. soli, pieprzu i czosnku granulowanym.
  7. Zaś w trzeciej wysyp bułkę tartą. 
  8. Po 20 minutach odsącz kawałki cukinii z nadmiaru wody. Następnie panieruj każdy kawałek najpierw w mące, potem jajecznej mieszance i na końcu w bułce tartej. 
  9. Tak przygotowane kotlety smaż na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego!

Warzywne kotlety, podobnie jak te tradycyjne, za każdym razem odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni. Tobie też polecam ten trik. 

I na koniec jeszcze jedna dobra wiadomość. Gotowe kotlety możesz serwować z ulubionymi dodatkami. Będzie pasować tu dosłownie wszystko - surówki, kiszonki, ziemniaki, a nawet kasze. Dzięki temu, przekąski z cukinii długo ci się nie znudzą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
Tak należy przechowywać miód. Wiele osób wciąż popełnia błąd i się psuje
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯