Nie musisz trzeć cukinii. Kotlety zrobisz zupełnie inaczej
Szukasz pomysłu na ciekawy, niebanalny i przede wszystkim smaczny obiad? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment znajdziesz się w kulinarnym niebie!
Wychodząc z założenia, że w kuchni nie może być nudno i coś się musi dziać, ciągle testuje nowe przepisy. I tak też było ostatnio. A, że jestem pod wielkim wrażeniem otrzymanego efektu, od razu chcę podzielić się genialną recepturą również z tobą.
Dlatego jeśli masz dość gotowania w kółko tego samego i poszukujesz jakiejś odmiany, pomysł na oryginalne kotlety na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Złam klasyczny przepis. Zrób "odwróconą tartę" z pomidorami i mozzarellą
Kotlety bez grama mięsa
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zaznaczyć jedną rzecz. Nawet najlepsze kawałki mięsne jedzone na okrągło, mogą się w końcu znudzić. Dlatego też dziś przychodzę z ciekawym pomysłem na obiad bez mięsa.
Zamiast mięsa w roli głównej wystąpi warzywo, na które trwa obecnie sezon. Chodzi oczywiście o cukinię. Jednak nie musisz jej trzeć na tarce, by zrobić pyszne kotleciki. Z poniższym przepisem, zrobisz je w mgnieniu oka.
Jak zrobić kotlety z cukinii bez ścieranie jej na tarce?
Do przygotowania dzisiejszych kotletów potrzebujesz kilku podstawowych składników. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. Zaczynamy!
Składniki:
- 1,5 cukinii,
- 2 jajka,
- 40 g mąki,
- 90 g bułki tartej,
- 80 g żółtego sera,
- 1/2 natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. Warzywa nie trzeba obierać, dlatego tak ważne jest, aby dobrze je oczyścić.
- Następnie zielone warzywo pokrój w okrągłe lub podłużne plastry.
- Przerzuć je od razu do miski i posyp solą, po czym odstaw na 20 minut. W tym czasie cukinia puści soki.
- W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce żółty ser i posiekać drobno pietruszkę.
- W pierwszej misce umieść mąkę.
- W drugiej misce wymieszaj: jajka, starty ser oraz pietruszkę. Nie zapomnij także o przyprawach tj. soli, pieprzu i czosnku granulowanym.
- Zaś w trzeciej wysyp bułkę tartą.
- Po 20 minutach odsącz kawałki cukinii z nadmiaru wody. Następnie panieruj każdy kawałek najpierw w mące, potem jajecznej mieszance i na końcu w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smaż na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego!
Warzywne kotlety, podobnie jak te tradycyjne, za każdym razem odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni. Tobie też polecam ten trik.
I na koniec jeszcze jedna dobra wiadomość. Gotowe kotlety możesz serwować z ulubionymi dodatkami. Będzie pasować tu dosłownie wszystko - surówki, kiszonki, ziemniaki, a nawet kasze. Dzięki temu, przekąski z cukinii długo ci się nie znudzą.