Nie musisz trzeć cukinii. Kotlety zrobisz zupełnie inaczej
Szukasz pomysłu na ciekawy, niebanalny i przede wszystkim smaczny obiad? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment znajdziesz się w kulinarnym niebie!
25.08.2023 15:40
Wychodząc z założenia, że w kuchni nie może być nudno i coś się musi dziać, ciągle testuje nowe przepisy. I tak też było ostatnio. A, że jestem pod wielkim wrażeniem otrzymanego efektu, od razu chcę podzielić się genialną recepturą również z tobą.
Dlatego jeśli masz dość gotowania w kółko tego samego i poszukujesz jakiejś odmiany, pomysł na oryginalne kotlety na pewno sprawdzi się w twojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety bez grama mięsa
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę zaznaczyć jedną rzecz. Nawet najlepsze kawałki mięsne jedzone na okrągło, mogą się w końcu znudzić. Dlatego też dziś przychodzę z ciekawym pomysłem na obiad bez mięsa.
Zamiast mięsa w roli głównej wystąpi warzywo, na które trwa obecnie sezon. Chodzi oczywiście o cukinię. Jednak nie musisz jej trzeć na tarce, by zrobić pyszne kotleciki. Z poniższym przepisem, zrobisz je w mgnieniu oka.
Jak zrobić kotlety z cukinii bez ścieranie jej na tarce?
Do przygotowania dzisiejszych kotletów potrzebujesz kilku podstawowych składników. Cała procedura jest bajecznie prosta, więc na pewno sobie z nią poradzisz. Zaczynamy!
Składniki:
- 1,5 cukinii,
- 2 jajka,
- 40 g mąki,
- 90 g bułki tartej,
- 80 g żółtego sera,
- 1/2 natki pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz i czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od dokładnego umycia i osuszenia cukinii. Warzywa nie trzeba obierać, dlatego tak ważne jest, aby dobrze je oczyścić.
- Następnie zielone warzywo pokrój w okrągłe lub podłużne plastry.
- Przerzuć je od razu do miski i posyp solą, po czym odstaw na 20 minut. W tym czasie cukinia puści soki.
- W międzyczasie możesz zetrzeć na tarce żółty ser i posiekać drobno pietruszkę.
- W pierwszej misce umieść mąkę.
- W drugiej misce wymieszaj: jajka, starty ser oraz pietruszkę. Nie zapomnij także o przyprawach tj. soli, pieprzu i czosnku granulowanym.
- Zaś w trzeciej wysyp bułkę tartą.
- Po 20 minutach odsącz kawałki cukinii z nadmiaru wody. Następnie panieruj każdy kawałek najpierw w mące, potem jajecznej mieszance i na końcu w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety smaż na dobrze nagrzanej i natłuszczonej patelni z obu stron. Smacznego!
Warzywne kotlety, podobnie jak te tradycyjne, za każdym razem odsączam na ręczniku kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu z patelni. Tobie też polecam ten trik.
I na koniec jeszcze jedna dobra wiadomość. Gotowe kotlety możesz serwować z ulubionymi dodatkami. Będzie pasować tu dosłownie wszystko - surówki, kiszonki, ziemniaki, a nawet kasze. Dzięki temu, przekąski z cukinii długo ci się nie znudzą.