Pyszne kotlety siekane z piekarnika. Zrobisz je błyskawicznie i bez grama tłuszczu

Kotlety siekane to fantastyczna propozycja dla osób, które mają już dość tych tradycyjnych. Te, choć na pewno są pyszne, potrafią być nudne, bo już się przejadły. Co więcej, kotlety siekane smakują nie tylko lepiej i są bardziej soczyste, ale do ich przygotowania nie potrzebujemy ani grama tłuszczu. 

Kotleciki siekane - przepis. Fot. YouTube/Kulinarna WiolaKotleciki siekane - przepis. Fot. YouTube/Kulinarna Wiola

Domowe kotlety to jedna z najlepszych propozycji na obiad. Tradycyjne przepisy w większości przewidują jednak smażenie na głębokim tłuszczu. To niezbyt zdrowe rozwiązanie. Warto więc postawić na coś, czego nie trzeba smażyć na patelni, a wystarczy włożyć do piekarnika. To również duża oszczędność czasu, ale i produktu.

Kotlety siekane z piekarnika - przepis. Bez ani grama tłuszczu

Składniki:

                
  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • pół czerwonej papryki,
  • pół zielonej papryki,
  • pół cebuli,
  • kilka pieczarek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • szczypta chili,
  • pół łyżeczki przyprawy do kurczaka.
Pierś z kurczaka. Fot. Pixabay
Pierś z kurczaka. Fot. Pixabay

Przepis na obłędnie pyszne siekane kotleciki z warzywami. Sposób przygotowania krok po kroku

Przygotowanie siekanych kotlecików z warzywami jest bardzo proste. Co najlepsze, pozwala wyczyścić lodówkę z wszelkich warzyw, które nie są już tak jędrne, jak w chwili zakupu.

Sposób przygotowania:

        
  1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
  2. Podobnie postępujemy z warzywami i wrzucamy wszystko do jednej dużej miski, w której z łatwością wymieszamy dużą liczbę składników.
  3. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy, aż do wyrobienia się gęstego ciasta.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy łyżką kotleciki.
  5. Pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Jeśli zależy nam na czasie, kotleciki nadają się również do usmażenia na patelni.
  6. Podajemy z ulubionym sosem - świetnie sprawdzi się sos czosnkowy bądź tzatziki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Wlej szklankę do pomidorówki jak Robert Makłowicz. Zupa nabierze smaku i wyrazistości
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Doświadczeni grzybiarze go uwielbiają. Ma obłędny smak i przy smażeniu nie chłonie tłuszczu
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Piję rano zamiast kawy. Ten napój dodaje więcej energii i poprawia koncentrację
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
Najlepsi cukiernicy dodają do kruchego ciasta. Jest delikatne i nie namaka
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
To dlatego kiszona kapusta ciemnieje. Większość z nas popełnia banalny błąd
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Tych grzybów nigdy nie susz. Stają się niesmaczne, a niektóre nawet toksyczne
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Szatkuję kapustę i zalewam prostym sosikiem. Jest tak pyszna, że wolę ją od mięsa
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Kroję gruszki i zalewam szybką masą. 5 minut pracy, a resztę robi piekarnik
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej