Mielone Magdy Gessler są wyjątkowo smaczne. Sekretem jest mięso, jakie do nich daje

Mielone Magdy Gessler są wyjątkowe. Restauratorka ma swój własny przepis na to tradycyjne, polskie danie. Jej sekretem jest przede wszystkim mięso, jakie wybiera oraz ciekawe proporcje. Wyjaśniamy, jak zrobić klopsy według Magdy Gessler.

Mielone Magdy GesslerMielone Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Jakie mięso najczęściej dodajemy do kotletów? Większość z nas wybiera takie, które było wcześniej zmielone. Dzięki temu mamy o wiele mniej roboty. Jednak nie jest to zbyt dobry pomysł, takie mięso pozostawia wiele do życzenia. Ma bardzo słabą jakość. Magda Gessler poleca, by kupić mięso w kawałku i samemu je zmielić. Możemy sami zdecydować, jak bardzo tłuste będą kotlety. Jeśli chcemy, by były chude, wycinamy najbardziej tłuste części, a resztę mielimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, ale dobrym pomysłem jest mieszanie mięs. Magda Gessler dokłada też wołowinę, dzięki czemu kotlety mają o wiele ciekawszy smak. Istotne jest to, byśmy zachowali odpowiednie proporcje. Wieprzowiny powinno być o 1/3 więcej niż wołowiny.

Jak zrobić mielone Magdy Gessler?

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Będą to:

  • pół kilograma wołowiny,
  • 800 gramów szynki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • czerstwa bułka,
  • mleko,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz.

Samo przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekty są tego warte. Połączenie dwóch mięs, odpowiednie proporcje i dobór dodatków to klucz do sukcesu. Postępuj według poniżej instrukcji:

  1. Umyj mięso i je zmiel w specjalnej maszynce do mięsa. Dolej odrobinę wody i wyrabiaj przez trzy minuty. Dzięki temu mięso nabierze powietrza i podczas jedzenia od razu wyczujemy, że jest lekkie i pulchne.
  2. Obierz cebulę, a następnie ją drobno pokrój i usmaż na maśle. Cebula powinna się zeszklić.
  3. Zalej bułkę mlekiem i odstaw na kilka minut, by dobrze się namoczyła.
  4. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, jajka, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, majeranek oraz sól i pieprz. Wyrób masę na kotlety.
  5. Uformuj kulki i obtocz je w bułce tartej. Smaż mielone Magdy Gessler z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Kotlety powinny być dobrze zarumienione.
Mielone Magdy Gessler
Mielone Magdy Gessler © Wikimedia Commons
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯