PrzepisDania mięsneMielone Magdy Gessler są wyjątkowo smaczne. Sekretem jest mięso, jakie do nich daje

Mielone Magdy Gessler są wyjątkowo smaczne. Sekretem jest mięso, jakie do nich daje

Mielone Magdy Gessler
Mielone Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
24.08.2023 19:07

Mielone Magdy Gessler są wyjątkowe. Restauratorka ma swój własny przepis na to tradycyjne, polskie danie. Jej sekretem jest przede wszystkim mięso, jakie wybiera oraz ciekawe proporcje. Wyjaśniamy, jak zrobić klopsy według Magdy Gessler.

Jakie mięso najczęściej dodajemy do kotletów? Większość z nas wybiera takie, które było wcześniej zmielone. Dzięki temu mamy o wiele mniej roboty. Jednak nie jest to zbyt dobry pomysł, takie mięso pozostawia wiele do życzenia. Ma bardzo słabą jakość. Magda Gessler poleca, by kupić mięso w kawałku i samemu je zmielić. Możemy sami zdecydować, jak bardzo tłuste będą kotlety. Jeśli chcemy, by były chude, wycinamy najbardziej tłuste części, a resztę mielimy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone najczęściej robimy z wieprzowiny, ale dobrym pomysłem jest mieszanie mięs. Magda Gessler dokłada też wołowinę, dzięki czemu kotlety mają o wiele ciekawszy smak. Istotne jest to, byśmy zachowali odpowiednie proporcje. Wieprzowiny powinno być o 1/3 więcej niż wołowiny.

Jak zrobić mielone Magdy Gessler?

Na początku przygotuj wszystkie składniki. Będą to:

  • pół kilograma wołowiny,
  • 800 gramów szynki wieprzowej,
  • 3 cebule,
  • 2 jajka,
  • czerstwa bułka,
  • mleko,
  • 3 łyżeczki majeranku,
  • olej,
  • bułka tarta,
  • sól i pieprz.

Samo przygotowanie wymaga odrobiny cierpliwości, ale efekty są tego warte. Połączenie dwóch mięs, odpowiednie proporcje i dobór dodatków to klucz do sukcesu. Postępuj według poniżej instrukcji:

  1. Umyj mięso i je zmiel w specjalnej maszynce do mięsa. Dolej odrobinę wody i wyrabiaj przez trzy minuty. Dzięki temu mięso nabierze powietrza i podczas jedzenia od razu wyczujemy, że jest lekkie i pulchne.
  2. Obierz cebulę, a następnie ją drobno pokrój i usmaż na maśle. Cebula powinna się zeszklić.
  3. Zalej bułkę mlekiem i odstaw na kilka minut, by dobrze się namoczyła.
  4. Do mięsa mielonego dodaj cebulę, jajka, odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę, majeranek oraz sól i pieprz. Wyrób masę na kotlety.
  5. Uformuj kulki i obtocz je w bułce tartej. Smaż mielone Magdy Gessler z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju lub smalcu. Kotlety powinny być dobrze zarumienione.
Mielone Magdy Gessler
Mielone Magdy Gessler© Wikimedia Commons
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także