PrzepisZupyW Portugalii na weselu zamiast rosołu serwują inną zupę. Jest aromatyczna i pyszna

W Portugalii na weselu zamiast rosołu serwują inną zupę. Jest aromatyczna i pyszna

Caldo verde
Caldo verde
Źródło zdjęć: © Getty Images | Rodrigo Moreira

24.08.2023 19:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Portugalczycy jedzą ją przed głównym posiłkiem lub jako późną kolację, często jest podawana także podczas wesel czy urodzin. Caldo verde zachwyca smakiem i aromatem, a przygotowanie tej pysznej zupy nie należy do wyjątkowo trudnych zadań kulinarnych.

Minho to urokliwy region położony w północnej Portugalii. Słynie z licznych zabytków będących pamiątką po niezwykłej historii, sięgającej czasów Celtów i Imperium Rzymskiego. Miłośnicy dobrej kuchni kojarzą ten zakątek kraju ze znakomitym trunkiem – vinho verde oraz jedną z najpopularniejszych portugalskich potraw, czyli zupą caldo verde, której receptura wywodzi się właśnie z Minho.

Początkowo było to danie biedniejszych warstw społecznych, jednak z czasem stało się przysmakiem narodowym. Do upowszechnienia specjału przyczynił się m.in. słynny pisarz Camilo Castelo Branco. Autor blisko 260 (!) książek często wspominał w nich o caldo verde, czyli "zielonym bulionie", który zawdzięczał kolor dodatkowi kapusty galicyjskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do dziś zupę jada się w wielu portugalskich domach i restauracjach, często gości na stołach także przy okazji rodzinnych uroczystości czy świąt, takich jak dzień św. Jana obchodzony w Porto czy dzień św. Antoniego w Lizbonie. Jak ją przygotować?

Z czego zrobić caldo verde

Według tradycyjnych, portugalskich przepisów w składzie zupy powinna znaleźć się bardzo popularna na Półwyspie Iberyjskim kapusta galicyjska, czyli jedna z odmian kapusty ogrodowej, charakteryzująca się mięsistymi liśćmi o dość intensywnym smaku.

W Polsce jest to warzywo trudno dostępne, ale z powodzeniem możemy je zastąpić jarmużem, który już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (był uprawiany jako roślina ozdobna), walory kulinarne, ale również właściwości prozdrowotne, które potwierdziły współczesne badania naukowe.

Jarmuż to skarbnica błonnika (poprawia perystaltykę jelit i pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego) oraz chlorofilu – ta cenna substancja oczyszcza wątrobę i nerki, wspomaga procesy metaboliczne i trawienne oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi (m.in. dziąseł, gardła, skóry, błony śluzowej żołądka i jelit), wrzodami, hemoroidami, a nawet astmą.

Roślina jest bogata w witaminy (C, A, K i z grupy B) czy sulforafan – związek fitochemiczny stymulujący wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Jarmuż powinien też gościć w diecie osób dbających o linię – 100 g dostarcza zaledwie 29 kalorii. To również jedno z najbogatszych naturalnych źródeł luteiny, silnego przeciwutleniacza, chroniącego także nasze oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej oraz filtrującego szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie".

Tradycyjnym składnikiem caldo verde jest chouriço – portugalska kiełbasa wyrabiana z wieprzowiny, tłuszczu i przypraw, z dodatkiem czerwonego wina. Jest mniej pikantna niż jej hiszpański odpowiednik, chorizo, który jednak też świetnie sprawdza się jako dodatek do zupy.

Przepis na caldo verde

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek (1/4 szklanki), po czym dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, chouriço lub chorizo (300 g). Smażymy 5 minut, aż się zarumieni z każdej strony.

Caldo verde
Caldo verde© Getty Images | luoman

Wyjmujemy wędlinę za pomocą łyżki cedzakowej, a na pozostałym w naczyniu tłuszczu podsmażamy przez kilka minut pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki czosnku (2-3 ząbki). Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki (6 średnich), wszystko zalewamy zimną wodą (8 szklanek), połowę płynu może też stanowić bulion z kurczaka.

Zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 15-20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie miksujemy.

Dodajemy umyty i posiekany jarmuż (pół kilograma), ponownie zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Caldo verde przelewamy do misek (Portugalczycy używają ceramicznych naczyń, zwanych tigel). Do każdej porcji dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę. Zupę serwuje się z kukurydzianym chlebem broa, ale świetnie sprawdzą się też grzanki natarte masłem i czosnkiem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także