Popisowa szarlotka Magdy Gessler. Z talerzy znika błyskawicznie

Popisowa szarlotka Magdy Gessler. Z talerzy znika błyskawicznie

Szarlotka Magdy Gessler
Szarlotka Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
26.08.2023 15:46

Szarlotka — wypiek, który znamy i uwielbiamy. Połączenie owoców ze słodkim ciastem z kruszonką. Któż go nie zna? Magda Gessler ma swój oryginalny przepis na ten deser. Ciasto wychodzi wspaniałe — jest miękkie i rozpływa się w ustach. Można pokusić się o stwierdzenie, że to prawdziwe dzieło sztuki.

Sezon na jabłka trwa w pełni, więc koniecznie go wykorzystaj. Przygotuj z tych owoców przepyszną szarlotkę, która zawróci wszystkim w głowie. Jeśli jednak nie chcesz wykorzystywać tradycyjnego przepisu, sprawdź recepturę samej Magdy Gessler. Możesz być pewna, że ta szarlotka na pewno nie będzie zakalcem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo kruche i maślane. Od razu znika z talerzy i nie da się mu oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szarlotka według Magdy Gessler - jak ją zrobić?

To zaczynamy kulinarną przygodę. Zacznij od przygotowań i zwróć uwagę na potrzebne składniki. Na liście znajdują się:

  • 2 kilogramy jabłek,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 200 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder do ozdobienia ciasta.
Szarlotka
Szarlotka© WIKIMEDIA COMMONS | Picasa

Szybko zauważysz, że przygotowanie nieco różni się od tego tradycyjnego. Dzięki temu jednak szarlotka nie będzie zakalcem. Wszystko, co musisz zrobić, to postępowanie według poniższej instrukcji:

  1. Po pierwsze zagnieć mąkę z masłem, żółtkiem, szczyptą soli i połową cukru. Masa powinna być gładka i jednolita.
  2. Ciasto podziel na dwie części — jedna musi być większa od drugiej. Tę większą zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Duś z resztą cukru i cynamonem. Jabłka muszą stać się miękkie, powinny się wręcz rozpadać.
  4. Większy kawałek ciasta wyłóż na blaszkę. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wysyp dwie łyżki bułki tartej.
  6. Ułóż też masę jabłkową, a całość przykryj startą na tarce resztą ciasta.
  7. Całość piecz jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Ciasto uzależnia i szybko zniknie z talerza. Możesz podawać je na przykład z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Będzie smakowało niemalże tak samo, jak w restauracji.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także