WAŻNE
TERAZ

"Koniec 12-dniowej wojny". Prezydent Iranu ogłasza

Popisowa szarlotka Magdy Gessler. Z talerzy znika błyskawicznie

Szarlotka — wypiek, który znamy i uwielbiamy. Połączenie owoców ze słodkim ciastem z kruszonką. Któż go nie zna? Magda Gessler ma swój oryginalny przepis na ten deser. Ciasto wychodzi wspaniałe — jest miękkie i rozpływa się w ustach. Można pokusić się o stwierdzenie, że to prawdziwe dzieło sztuki.

Szarlotka Magdy GesslerSzarlotka Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Sezon na jabłka trwa w pełni, więc koniecznie go wykorzystaj. Przygotuj z tych owoców przepyszną szarlotkę, która zawróci wszystkim w głowie. Jeśli jednak nie chcesz wykorzystywać tradycyjnego przepisu, sprawdź recepturę samej Magdy Gessler. Możesz być pewna, że ta szarlotka na pewno nie będzie zakalcem. Ciasto rozpływa się w ustach, jest bardzo kruche i maślane. Od razu znika z talerzy i nie da się mu oprzeć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Szarlotka według Magdy Gessler - jak ją zrobić?

To zaczynamy kulinarną przygodę. Zacznij od przygotowań i zwróć uwagę na potrzebne składniki. Na liście znajdują się:

  • 2 kilogramy jabłek,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 200 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • cukier puder do ozdobienia ciasta.
Szarlotka
Szarlotka © WIKIMEDIA COMMONS | Picasa

Szybko zauważysz, że przygotowanie nieco różni się od tego tradycyjnego. Dzięki temu jednak szarlotka nie będzie zakalcem. Wszystko, co musisz zrobić, to postępowanie według poniższej instrukcji:

  1. Po pierwsze zagnieć mąkę z masłem, żółtkiem, szczyptą soli i połową cukru. Masa powinna być gładka i jednolita.
  2. Ciasto podziel na dwie części — jedna musi być większa od drugiej. Tę większą zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
  3. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Duś z resztą cukru i cynamonem. Jabłka muszą stać się miękkie, powinny się wręcz rozpadać.
  4. Większy kawałek ciasta wyłóż na blaszkę. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
  5. Na podpieczone ciasto wysyp dwie łyżki bułki tartej.
  6. Ułóż też masę jabłkową, a całość przykryj startą na tarce resztą ciasta.
  7. Całość piecz jeszcze przez 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  8. Szarlotkę posyp cukrem pudrem.

Ciasto uzależnia i szybko zniknie z talerza. Możesz podawać je na przykład z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Będzie smakowało niemalże tak samo, jak w restauracji.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze