Magda Gessler robi kluski śląskie tylko z 4 składników. Proste i szybkie

Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przyrządza kluski śląskie. Jaki jest patent Magdy Gessler na tę popularną potrawę? Minimalizm i przemyślane składniki. Jakie? Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskieMagda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Kluski śląskie są jedną z tych potraw, których nazwa wyjątkowo nie jest myląca. Podczas gdy na przykład pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, tak historia klusek śląskich rzeczywiście sięga Śląska. Z początku przyrządzano je jedynie z dwóch składników: mąki i ziemniaków. Wkrótce zauważono jednak, że konsystencję takiego ciasta można jeszcze dopracować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Dzisiaj wiemy już, że żeby kluski śląskie wyszły idealnie puszyste, należy do nich dodać jeszcze jajka. O nadanie im charakteru i smaku dba natomiast sól. To właśnie na te składniki postawiła w swoim przepisie Magda Gessler. Słynna kucharka zdradziła swój sposób na przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, jednocześnie pozostawiając nam wolną rękę co do tego, co dalej z tym zrobimy.

A tu gama pomysłów może być naprawdę bogata. Jakiś czas temu pisaliśmy o kluskach śląskich w zupełnie nowym wydaniu — z farszem na bazie pieczarek, fety i szpinaku. Oczywiście można postawić również na bardziej tradycyjne rozwiązania. Te smaczne kluski doskonale pasują do różnego rodzaju sosów mięsnych, na przykład z polędwiczką wieprzową lub kaczką.

Ile jest gospodyń — tyle pomysłów. Warto jednak zadbać o to, żeby podstawa — czyli kluski — wyszły idealne. Oto przepis Magdy Gessler, dzięki któremu będziesz miał to jak w banku.

Kluski śląskie według Magdy Gessler

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki
Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki © canva.com
  1. Pewnie zauważyłeś, że w przepisie nie została podana dokładna gramatura składników. Spokojnie: zasada zachowania proporcji przy gotowaniu klusek śląskich jest bardzo prosta i zaraz ją zobaczysz. Najpierw ugotuj ziemniaki-tyle, ile chcesz. Z 1 kilograma powinno wyjść około 30 klusek.
  2. Ugotowane kartofle ostudź, zmiel lub rozgnieć praską. Przełóż je do miski, a następnie wyjmij na chwilę 1/4 całej masy. W jej miejsce wsyp mąkę, a następnie ponownie włóż wyjęte ziemniaki.
  3. Do miski wbij jajko i dosyp pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi.
  4. Z ciasta uformuj teraz kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  5. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯