Magda Gessler robi kluski śląskie tylko z 4 składników. Proste i szybkie

Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przyrządza kluski śląskie. Jaki jest patent Magdy Gessler na tę popularną potrawę? Minimalizm i przemyślane składniki. Jakie? Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskieMagda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Kluski śląskie są jedną z tych potraw, których nazwa wyjątkowo nie jest myląca. Podczas gdy na przykład pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, tak historia klusek śląskich rzeczywiście sięga Śląska. Z początku przyrządzano je jedynie z dwóch składników: mąki i ziemniaków. Wkrótce zauważono jednak, że konsystencję takiego ciasta można jeszcze dopracować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Dzisiaj wiemy już, że żeby kluski śląskie wyszły idealnie puszyste, należy do nich dodać jeszcze jajka. O nadanie im charakteru i smaku dba natomiast sól. To właśnie na te składniki postawiła w swoim przepisie Magda Gessler. Słynna kucharka zdradziła swój sposób na przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, jednocześnie pozostawiając nam wolną rękę co do tego, co dalej z tym zrobimy.

A tu gama pomysłów może być naprawdę bogata. Jakiś czas temu pisaliśmy o kluskach śląskich w zupełnie nowym wydaniu — z farszem na bazie pieczarek, fety i szpinaku. Oczywiście można postawić również na bardziej tradycyjne rozwiązania. Te smaczne kluski doskonale pasują do różnego rodzaju sosów mięsnych, na przykład z polędwiczką wieprzową lub kaczką.

Ile jest gospodyń — tyle pomysłów. Warto jednak zadbać o to, żeby podstawa — czyli kluski — wyszły idealne. Oto przepis Magdy Gessler, dzięki któremu będziesz miał to jak w banku.

Kluski śląskie według Magdy Gessler

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki
Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki © canva.com
  1. Pewnie zauważyłeś, że w przepisie nie została podana dokładna gramatura składników. Spokojnie: zasada zachowania proporcji przy gotowaniu klusek śląskich jest bardzo prosta i zaraz ją zobaczysz. Najpierw ugotuj ziemniaki-tyle, ile chcesz. Z 1 kilograma powinno wyjść około 30 klusek.
  2. Ugotowane kartofle ostudź, zmiel lub rozgnieć praską. Przełóż je do miski, a następnie wyjmij na chwilę 1/4 całej masy. W jej miejsce wsyp mąkę, a następnie ponownie włóż wyjęte ziemniaki.
  3. Do miski wbij jajko i dosyp pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi.
  4. Z ciasta uformuj teraz kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  5. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości