Magda Gessler robi kluski śląskie tylko z 4 składników. Proste i szybkie

Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przyrządza kluski śląskie. Jaki jest patent Magdy Gessler na tę popularną potrawę? Minimalizm i przemyślane składniki. Jakie? Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskieMagda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook
SKOMENTUJ

Kluski śląskie są jedną z tych potraw, których nazwa wyjątkowo nie jest myląca. Podczas gdy na przykład pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, tak historia klusek śląskich rzeczywiście sięga Śląska. Z początku przyrządzano je jedynie z dwóch składników: mąki i ziemniaków. Wkrótce zauważono jednak, że konsystencję takiego ciasta można jeszcze dopracować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Dzisiaj wiemy już, że żeby kluski śląskie wyszły idealnie puszyste, należy do nich dodać jeszcze jajka. O nadanie im charakteru i smaku dba natomiast sól. To właśnie na te składniki postawiła w swoim przepisie Magda Gessler. Słynna kucharka zdradziła swój sposób na przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, jednocześnie pozostawiając nam wolną rękę co do tego, co dalej z tym zrobimy.

A tu gama pomysłów może być naprawdę bogata. Jakiś czas temu pisaliśmy o kluskach śląskich w zupełnie nowym wydaniu — z farszem na bazie pieczarek, fety i szpinaku. Oczywiście można postawić również na bardziej tradycyjne rozwiązania. Te smaczne kluski doskonale pasują do różnego rodzaju sosów mięsnych, na przykład z polędwiczką wieprzową lub kaczką.

Ile jest gospodyń — tyle pomysłów. Warto jednak zadbać o to, żeby podstawa — czyli kluski — wyszły idealne. Oto przepis Magdy Gessler, dzięki któremu będziesz miał to jak w banku.

Kluski śląskie według Magdy Gessler

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki
Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki © canva.com
  1. Pewnie zauważyłeś, że w przepisie nie została podana dokładna gramatura składników. Spokojnie: zasada zachowania proporcji przy gotowaniu klusek śląskich jest bardzo prosta i zaraz ją zobaczysz. Najpierw ugotuj ziemniaki-tyle, ile chcesz. Z 1 kilograma powinno wyjść około 30 klusek.
  2. Ugotowane kartofle ostudź, zmiel lub rozgnieć praską. Przełóż je do miski, a następnie wyjmij na chwilę 1/4 całej masy. W jej miejsce wsyp mąkę, a następnie ponownie włóż wyjęte ziemniaki.
  3. Do miski wbij jajko i dosyp pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi.
  4. Z ciasta uformuj teraz kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  5. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Wybrane dla Ciebie

W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nawy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nawy do dziś bawi do łez
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości