Magda Gessler robi kluski śląskie tylko z 4 składników. Proste i szybkie

Najsłynniejsza polska restauratorka pokazała, jak przyrządza kluski śląskie. Jaki jest patent Magdy Gessler na tę popularną potrawę? Minimalizm i przemyślane składniki. Jakie? Zobacz przepis i sam się przekonaj!

Magda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskieMagda Gessler pokazała, jak przyrządza kluski śląskie
Źródło zdjęć: © Canva.com, Facebook

Kluski śląskie są jedną z tych potraw, których nazwa wyjątkowo nie jest myląca. Podczas gdy na przykład pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, tak historia klusek śląskich rzeczywiście sięga Śląska. Z początku przyrządzano je jedynie z dwóch składników: mąki i ziemniaków. Wkrótce zauważono jednak, że konsystencję takiego ciasta można jeszcze dopracować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Dzisiaj wiemy już, że żeby kluski śląskie wyszły idealnie puszyste, należy do nich dodać jeszcze jajka. O nadanie im charakteru i smaku dba natomiast sól. To właśnie na te składniki postawiła w swoim przepisie Magda Gessler. Słynna kucharka zdradziła swój sposób na przygotowanie tej tradycyjnej potrawy, jednocześnie pozostawiając nam wolną rękę co do tego, co dalej z tym zrobimy.

A tu gama pomysłów może być naprawdę bogata. Jakiś czas temu pisaliśmy o kluskach śląskich w zupełnie nowym wydaniu — z farszem na bazie pieczarek, fety i szpinaku. Oczywiście można postawić również na bardziej tradycyjne rozwiązania. Te smaczne kluski doskonale pasują do różnego rodzaju sosów mięsnych, na przykład z polędwiczką wieprzową lub kaczką.

Ile jest gospodyń — tyle pomysłów. Warto jednak zadbać o to, żeby podstawa — czyli kluski — wyszły idealne. Oto przepis Magdy Gessler, dzięki któremu będziesz miał to jak w banku.

Kluski śląskie według Magdy Gessler

Składniki:

  • ziemniaki,
  • mąka ziemniaczana,
  • jajko,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki
Kluski śląskie - przepis słynnej restauratorki © canva.com
  1. Pewnie zauważyłeś, że w przepisie nie została podana dokładna gramatura składników. Spokojnie: zasada zachowania proporcji przy gotowaniu klusek śląskich jest bardzo prosta i zaraz ją zobaczysz. Najpierw ugotuj ziemniaki-tyle, ile chcesz. Z 1 kilograma powinno wyjść około 30 klusek.
  2. Ugotowane kartofle ostudź, zmiel lub rozgnieć praską. Przełóż je do miski, a następnie wyjmij na chwilę 1/4 całej masy. W jej miejsce wsyp mąkę, a następnie ponownie włóż wyjęte ziemniaki.
  3. Do miski wbij jajko i dosyp pół łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi.
  4. Z ciasta uformuj teraz kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kciukiem zrób w nich wgłębienia.
  5. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione