Katarzyna Bosacka sięgnęła w sklepie po paczkę pierogów z mięsem. Kiedy spojrzała na etykietę, zamarła

Absolutnie kochamy pierogi. Najczęściej wybieramy te ruskie, chociaż często zdarza się, że kupujemy lub robimy inne. Wybór zazwyczaj pada na te z mięsem. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić kupne pierogi. Kiedy spojrzała na etykietę, była przerażona. Skład pozostawiał wiele do życzenia.

Katarzyna BosackaKatarzyna Bosacka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Zastanawiacie się, ile mięsa jest w gotowcach i czy warto je kupować? Katarzyna Bosacka postanowiła rozwiać nasze wątpliwości. Nie ma zbyt dobrych informacji dla fanów paczkowanych pierogów ze sklepu. Poza tym, że nie ma tam praktycznie mięsa, to cały skład jest tragiczny. Jak podaje Bosacka "takie pierogi zawierają często sztuczne aromaty, konserwant — sorbinian potasu czy wypełniacze".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chwyciłam za karton po mleku i przygotowałam w nim pyszny deser. Moja rodzina go uwielbia

Katarzyna Bosacka przeczytała etykietę paczki pierogów. Zamarła

Pierwszą czerwoną flagą jest bardzo mała ilość mięsa. W jednej paczce jest tylko 27 procent, w kolejnej 24 procent. To jednak nie jest najgorszy wynik — w ostatniej paczce znajdziemy tylko 15 procent mięsa. Oprócz tego w składzie znajdziemy mnóstwo konserwantów i wypełniaczy, na przykład błonnik pszenny i teksturat grochowy. W wielu przypadkach możemy zauważyć, że farszu jest tyle, co kot napłakał. Ciasto zaś jest jedną wielką kluchą.

Jak sprawdzić, czy będziemy mieć do czynienia z dobrymi w smaku pierogami? Jeśli na pierwszym miejscu składu zauważymy mąkę, produkt będzie zawierał niewiele farszu. Oznacza to, że takie pierogi powinniśmy wyrzucić do kosza. Nie będą zbyt wartościowe, bo większość stanowi ciasto. Oczywiście są na rynku produkty dobrej jakości, ale trzeba ich poszukać. Nie jest to jednak proste.

Katarzyna Bosacka przestrzega przed kupnymi pierogami. W komentarzach obiecała fanom, że wkrótce pojawi się grafika z dokładnymi składami. Będziemy wiedzieć, których paczek nie powinniśmy wkładać do koszyka. Wygląda na to, że lepiej i bezpieczniej zrobić samemu pierogi w domu. Wtedy jesteśmy pewni tego, co jest w środku. Wiemy, że mięsa będzie bardzo dużo.

Katarzyna Bosacka ocenia pierogi z mięsem
Katarzyna Bosacka ocenia pierogi z mięsem © Instagram

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie