Poszłam na pierogi. Ani takich smaków, ani cen się nie spodziewałam

Z krewetkami, kebabowe, meksykańskie, tajskie. Z bobem, bakłażanem, lawendą. Czarne, różowe, czerwone, fioletowe. W Krakowie od 11 do 15 sierpnia trwa święto polskiego specjału. Festiwal Pierogów, jak co roku, przyciągnął tłumy. Sprzedawcy nie mogą narzekać na małe zainteresowanie, a klienci na brak różnorodności. Tylu kolorów i smaków pierogów nie uświadczycie nigdzie indziej.

21. Festiwal Pierogów w Krakowie21. Festiwal Pierogów w Krakowie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | K.Cz.
SKOMENTUJ

Kilkunastu wystawców z Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej rozstawiło 16 niewielkich punktów gastronomicznych na krakowskim Małym Rynku. Przez środek, między stoiskami, ciągnie się rząd ławek i stołów, przy których można wygodnie raczyć się kupionymi specjałami. Cień zapewniają parasole, a atmosferę - słyszalna i z bliskiej, i dalszej odległości muzyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

21. Festiwal Pierogów na Małym Rynku w Krakowie. Moc smaków i kolorów

Gwoździem programu są pierogi. Wiele, wiele osób pojawiło się już przed południem w sercu Krakowa, by skosztować lokalnych przysmaków (stoiska czynne są od godziny 10). W sobotę już po godzinie 11 trudno było znaleźć miejsce przy stolikach. Wiele osób z tackami wypełnionymi kolorowymi lepiakami zajęło pobliski murek i schody.

Festiwal Pierogów to święto koloru i smaków. Nie sposób przejść obojętnie obok stoiska z intensywnie czerwonymi czy niebieskimi (!) pierogami. Jedna z podpytanych przeze mnie sprzedawczyń skomentowała, że dla uzyskania czerwonego koloru używa się soku z buraków, czasami gotowych barwników. Podobnie jest z niebieskimi, czarnymi i innymi lepiakami - niektóre swoją barwę zawdzięczają barwnikom spożywczym.

21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.

Na kolejnych stoiskach polskie tradycyjne propozycje mieszają się ze smakami typowymi dla innych krajów. Z jednej strony mamy pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem czy truskawkami, z drugiej zaś - kebabowe, meksykańskie, bolońskie, curry, carbonara czy greckie z oliwkami. Nie brakuje wersji tajskich, gruzińskich chinkali, a także pierogów "Barbie" i "Ken" o smaku malinowym i jagodowym.

21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.

Ile kosztują pierogi na Festiwalu Pierogów w 2023 roku?

Podczas 21. edycji festiwalu pierogi kosztują tyle samo, co w zeszłym roku - za jedną sztukę lepiaka trzeba zapłacić 4 zł. Niemało, ale chcąc skosztować wielu smaków, można skorzystać z "pakietów". Wszystkie stoiska oferują nieco niższą cenę za sztukę, jeśli kupi się ich więcej. I tak: za 5 pierogów zapłacimy ok. 17 zł, za 6 - 20 zł, za 10 - od 25 do 35 zł, w zależności od stoiska. Każdy pieróg może mieć inny smak, więc warto kombinować i testować nowe propozycje.


Jak powiedział mi jeden ze sprzedawców:


Ja najbardziej lubię tę z cukinią i kaszą. Ogólnie, najmniej schodzi tych ruskich i z mięsem. Klienci są zdecydowanie bardziej ciekawi nietypowych smaków.

Za 20 zł kupiłam 6 sztuk pierogów przy jednym stoisku, przy kolejnym zapłaciłam 4 zł za jedną sztukę pieroga "Barbie". Zdecydowałam się na pijaną wiśnię, jagodę z twarogiem (głównie ze względu na mocno niebieski kolor), jabłko w czekoladzie (znów przyciągnęła mnie czekoladowa barwa lepiaka), kurczaka curry, krewetkowe i polecane przez sprzedawcę - z cukinią i kaszą. Do pierogów można dobrać sobie dowolny sos, za darmo. Te stoją na stolikach przy stoiskach.

21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.

Nietypowe smaki pierogów na festiwalu w Krakowie

Sprzedawca miał rację. Farsz z cukinią i kaszą był zdecydowanie najlepszy - lekko gryczany, lekko orzechowy, idealnie doprawiony. Z dodatkiem śmietany to prawdziwe niebo w gębie. Dalej nie było tak kolorowo, mimo że kolorów na tacce nie brakowało. Pijana wiśnia była bardziej twarogowa niż wiśniowa, to samo tyczy się niebieskich pierogów z jagodami i twarogiem. Pierogi nadal były pyszne, ale owoce nie mogły przebić się przez smak sera.

Niestety, jabłko w czekoladzie mocno mnie rozczarowało. O ile sam jabłkowy farsz był naprawdę w punkt (z dodatkiem cynamonu), tak smak czekolady gdzieś zaginął, był bardzo niewyraźny. Pieróg o smaku "kurczak curry" pękał wypełniony po brzegi mocno mięsnym farszem, a krewetkowy - szpinakiem i ziołami. W tym drugim przypadku muszę jednak dodać, że smak krewetki był naprawdę intensywny, do tego farsz był mocno doprawiony czosnkiem (dla mnie na plus).

21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.

Lubię pierogi, ale nie jestem ich fanatyczką. Najlepsze, jakie jadłam, to te domowe i tego się trzymam. Niemniej, na pewno warto zajrzeć na Festiwal Pierogów i skosztować smaków, jakich na co dzień trudno uświadczyć.

21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.
21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.
21. Festiwal Pierogów w Krakowie
21. Festiwal Pierogów w Krakowie © Licencjodawca | K.Cz.

Karina Czernik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna