Ani mięso, ani twaróg. Górale robią pierogi z zupełnie innym dodatkiem

Czy wiesz, jakie pierogi jedzą górale? Okazuje się, że mają własną recepturę na kultowy obiad. Co można znaleźć w ich przepisie?

Górale mają swój własny patent na pierogi
Górale mają swój własny patent na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CrispyMedia

06.09.2023 07:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Do niedawna myślałam, że o pierogach wiem już wszystko. Nie dość, że często goszczą w mojej kuchni, to jeszcze testuje różne kombinacje. Oczywiście niekwestionowanym faworytem wśród moich bliskich są tradycyjne pierogi ruskie

Aby jednak szybko się nie przejadły, od czasu do czasu serwuje pierogi z zupełnie innym farszem lub ciastem. Ostatnio jednak przeżyłam niemałe zaskoczenie, kiedy dowiedziałam się o kolejnej ciekawej wersji pierogów. Jeśli więc jesteś miłośnikiem tego dania, koniecznie musisz sprawdzić, o co chodzi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Górale mają swój własny patent na pierogi

Na pewno nie jeden raz byłeś z wizytą w polskich górach. I na pewno kosztowałeś też tamtejszych przysmakówoscypkiem i kwaśnicą na czele. Ale czy wiedziałeś, że górale mają też własną wersję pierogów?

Pierogi łomnicańskie, bo to o nich mowa, to góralska wersja kultowego dania, które wyróżnia się przede wszystkim smakiem. Dlaczego? Otóż zgodnie z tradycją jako farsz do góralskich pierogów powinno użyć się bryndzy. To właśnie owczy ser sprawia, że danie to jest jedyne w swoim rodzaju. Oczywiście to nie koniec różnic, bo samo ciasto na te wyjątkowe pierogi składa się z ziemniaków. Do tego omasta ze skwarek i genialny obiad dla całej rodziny jest już gotowy!

Farsz do góralskich pierogów składa się z bryndzy
Farsz do góralskich pierogów składa się z bryndzy© Adobe Stock | Fanfo

Jak zrobić góralskie pierogi?

Wiesz, już czym charakteryzują się góralskie pierogi. Czas dowiedzieć się, jak je zrobić w zaciszu własnego domu!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżki mleka,
  • 300 g bryndzy,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i obrania ziemniaków.
  2. Następnie zetrzyj je na tarce, po czym odstaw na chwilę.
  3. Kiedy puszczą soki, odlej je.
  4. Do ziemniaków dodaj następnie jajko, mąkę oraz mleko. Nie zapomnij też o przyprawach — solipieprzu.
  5. Dokładnie wymieszaj składniki. W rezultacie tych działań powinieneś otrzymać ziemniaczane ciasto, z którym łatwo pracować. 
  6. Czas na farsz. Aby go zrobić, do sera owczego dodaj drugie jajko. Dokładnie wymieszaj. 
  7. Wcześniej przygotowane ciasto podziel na części i z każdego takiego elementu przy pomocy wałka zrób dość gruby placek.
  8. Następnie weź szklankę i zacznij wycinać kółka.
  9. Na każdym takim kółku rozprowadź część farszu, po czym dokładnie zlep, aby farsz był dobrze otulony ziemniaczanym ciastem z każdej strony. 
  10. Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie minimum przez 12 minut. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o opisanej wersji pierogów. Zamierzasz przetestować je w swojej kuchni? A może już je jadłeś i chcesz podzielić się swoją opinią? Z chęcią dowiem się, co o nich myślisz.