Ani mięso, ani twaróg. Górale robią pierogi z zupełnie innym dodatkiem

Czy wiesz, jakie pierogi jedzą górale? Okazuje się, że mają własną recepturę na kultowy obiad. Co można znaleźć w ich przepisie?

Górale mają swój własny patent na pierogiGórale mają swój własny patent na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CrispyMedia
SKOMENTUJ

Do niedawna myślałam, że o pierogach wiem już wszystko. Nie dość, że często goszczą w mojej kuchni, to jeszcze testuje różne kombinacje. Oczywiście niekwestionowanym faworytem wśród moich bliskich są tradycyjne pierogi ruskie

Aby jednak szybko się nie przejadły, od czasu do czasu serwuje pierogi z zupełnie innym farszem lub ciastem. Ostatnio jednak przeżyłam niemałe zaskoczenie, kiedy dowiedziałam się o kolejnej ciekawej wersji pierogów. Jeśli więc jesteś miłośnikiem tego dania, koniecznie musisz sprawdzić, o co chodzi!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Górale mają swój własny patent na pierogi

Na pewno nie jeden raz byłeś z wizytą w polskich górach. I na pewno kosztowałeś też tamtejszych przysmakówoscypkiem i kwaśnicą na czele. Ale czy wiedziałeś, że górale mają też własną wersję pierogów?

Pierogi łomnicańskie, bo to o nich mowa, to góralska wersja kultowego dania, które wyróżnia się przede wszystkim smakiem. Dlaczego? Otóż zgodnie z tradycją jako farsz do góralskich pierogów powinno użyć się bryndzy. To właśnie owczy ser sprawia, że danie to jest jedyne w swoim rodzaju. Oczywiście to nie koniec różnic, bo samo ciasto na te wyjątkowe pierogi składa się z ziemniaków. Do tego omasta ze skwarek i genialny obiad dla całej rodziny jest już gotowy!

Farsz do góralskich pierogów składa się z bryndzy
Farsz do góralskich pierogów składa się z bryndzy © Adobe Stock | Fanfo

Jak zrobić góralskie pierogi?

Wiesz, już czym charakteryzują się góralskie pierogi. Czas dowiedzieć się, jak je zrobić w zaciszu własnego domu!

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 1 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżki mleka,
  • 300 g bryndzy,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od umycia i obrania ziemniaków.
  2. Następnie zetrzyj je na tarce, po czym odstaw na chwilę.
  3. Kiedy puszczą soki, odlej je.
  4. Do ziemniaków dodaj następnie jajko, mąkę oraz mleko. Nie zapomnij też o przyprawach — solipieprzu.
  5. Dokładnie wymieszaj składniki. W rezultacie tych działań powinieneś otrzymać ziemniaczane ciasto, z którym łatwo pracować. 
  6. Czas na farsz. Aby go zrobić, do sera owczego dodaj drugie jajko. Dokładnie wymieszaj. 
  7. Wcześniej przygotowane ciasto podziel na części i z każdego takiego elementu przy pomocy wałka zrób dość gruby placek.
  8. Następnie weź szklankę i zacznij wycinać kółka.
  9. Na każdym takim kółku rozprowadź część farszu, po czym dokładnie zlep, aby farsz był dobrze otulony ziemniaczanym ciastem z każdej strony. 
  10. Tak przygotowane pierogi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie minimum przez 12 minut. Smacznego!

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi, co myślisz o opisanej wersji pierogów. Zamierzasz przetestować je w swojej kuchni? A może już je jadłeś i chcesz podzielić się swoją opinią? Z chęcią dowiem się, co o nich myślisz.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza