Zrobiłam pierogi z nietypowymi grzybami. Mężowi tak posmakowały, że chodzi je zbierać co 2 dni
W tym roku kurki pojawiły się wyjątkowo szybko. Zapaleni grzybiarze już w lipcu zebrali całe kosze tych pysznych grzybów. Ja również niedawno wróciłam z lasu z pokaźnymi zbiorami. Postanowiłam zrobić z nich pierogi i to był strzał w dziesiątkę.
25.08.2023 16:33
Pierwsze kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, a sezon na te grzyby kończy się późną jesienią, w listopadzie. W tym czasie możemy zebrać całe kosze tych niezwykle aromatycznych grzybów.
Zastanawiasz się, jak wykorzystać kurki w kuchni? Jeśli przejadła ci się jajecznica, makaron, kluski i kotlety z kurkami, koniecznie wypróbuj przepis na aromatyczne pierogi z kurkowym farszem. Zakochasz się w tym niezwykłym smaku. Mój mąż, gdy pierwszy raz ich spróbował, był wniebowzięty. Teraz regularnie chodzi do lasu po kurki i prosi, by zrobić z nimi pierogi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gdzie szukać kurek?
Kurki, czyli pieprznik jadalny to bardzo aromatyczne grzyby o charakterystycznym, słodkim posmaku. Gdzie szukać kurek? Jeśli chcesz zebrać kosz świeżych grzybów, wybierz się na spacer do lasu iglastego. Najczęściej rosną pod sosnami i świerkami, ale równie często spotkasz je w okolicy dębów i buków. Tak jak mówi słynne, polskie przysłowie, najlepiej szukać ich po deszczu.
Aromatyczne pierogi z kurkową wkładką. Zakochasz się od pierwszego kęsa
Kurki doskonale komponują się z daniami mącznymi i mięsnymi. Możesz przygotować z nich pyszny, śmietanowy sos, zupę czy risotto. Możliwości jest naprawdę dużo. Jeśli jednak masz dość makaronów, klusek czy omletów z kurkami, przyrządź pierogi z kurkami. Ciężko o lepsze pierogi z sezonowym nadzieniem. Sekretem tych pierogów jest dobrze doprawiony farsz, a także miękkie, sprężyste, cienkie ciasto.
Przepis na aromatyczne pierogi z kurkami
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typu 500 lub 650,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 60 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego (najlepszy będzie tłoczony na zimno),
- 600 g kurek,
- duża cebula,
- ząbek czosnku,
- dwie łyżki bułki tartej,
- parmezan,
- natka pietruszki,
- świeżo mielony pieprz,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj razem z wodą. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj do niej roztwór z mleka i wody oraz masło lub olej. Zagnieć ciasto. Po ugnieceniu powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj miskę czystą ścierką i zabierz się za przygotowanie farszu.
- Kurki umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
- Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć na nie posiekane kurki. Smaż grzyby na wolnym ogniu przez kwadrans. Powinny być miękkie i sprężyste zarazem. Gotowe przełóż do miski.
- Ponownie rozgrzej patelnię i usmaż cebulkę. Powinna być złocista. Pod koniec smażenia, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Gotową cebulkę wymieszaj z kurkami. Spróbuj farszu, po czym dosól go i dopraw wedle uznania. Nie żałuj pieprzu — nada pierogom charakteru.
- Rozłóż stolnicę i rozwałkuj na niej ciasto. Wykrój szklanką okrągłe kawałki i wypełnij je farszem. Pod koniec lepienia, wstaw garnek z wodą na kuchenkę.
- Ulepione pierogi wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez jeszcze dwie minuty.
- Ugotowane pierogi posyp hojnie parmezanem z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki.