Zrobiłam pierogi z nietypowymi grzybami. Mężowi tak posmakowały, że chodzi je zbierać co 2 dni

W tym roku kurki pojawiły się wyjątkowo szybko. Zapaleni grzybiarze już w lipcu zebrali całe kosze tych pysznych grzybów. Ja również niedawno wróciłam z lasu z pokaźnymi zbiorami. Postanowiłam zrobić z nich pierogi i to był strzał w dziesiątkę.

Aromatyczne pierogi z kurkami.Aromatyczne pierogi z kurkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierwsze kurki pojawiają się w lasach już w czerwcu, a sezon na te grzyby kończy się późną jesienią, w listopadzie. W tym czasie możemy zebrać całe kosze tych niezwykle aromatycznych grzybów.

Zastanawiasz się, jak wykorzystać kurki w kuchni? Jeśli przejadła ci się jajecznica, makaron, kluski i kotlety z kurkami, koniecznie wypróbuj przepis na aromatyczne pierogi z kurkowym farszem. Zakochasz się w tym niezwykłym smaku. Mój mąż, gdy pierwszy raz ich spróbował, był wniebowzięty. Teraz regularnie chodzi do lasu po kurki i prosi, by zrobić z nimi pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Gdzie szukać kurek?

Kurki, czyli pieprznik jadalny to bardzo aromatyczne grzyby o charakterystycznym, słodkim posmaku. Gdzie szukać kurek? Jeśli chcesz zebrać kosz świeżych grzybów, wybierz się na spacer do lasu iglastego. Najczęściej rosną pod sosnami i świerkami, ale równie często spotkasz je w okolicy dębów i buków. Tak jak mówi słynne, polskie przysłowie, najlepiej szukać ich po deszczu.

Aromatyczne pierogi z kurkową wkładką. Zakochasz się od pierwszego kęsa

Kurki doskonale komponują się z daniami mącznymi i mięsnymi. Możesz przygotować z nich pyszny, śmietanowy sos, zupę czy risotto. Możliwości jest naprawdę dużo. Jeśli jednak masz dość makaronów, klusek czy omletów z kurkami, przyrządź pierogi z kurkami. Ciężko o lepsze pierogi z sezonowym nadzieniem. Sekretem tych pierogów jest dobrze doprawiony farsz, a także miękkie, sprężyste, cienkie ciasto.

Przepis na aromatyczne pierogi z kurkami

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 500 lub 650,
  • 1/4 szklanki ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 60 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego (najlepszy będzie tłoczony na zimno),
  • 600 g kurek,
  • duża cebula,
  • ząbek czosnku,
  • dwie łyżki bułki tartej,
  • parmezan,
  • natka pietruszki,
  • świeżo mielony pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj razem z wodą. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, dodaj do niej roztwór z mleka i wody oraz masło lub olej. Zagnieć ciasto. Po ugnieceniu powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj miskę czystą ścierką i zabierz się za przygotowanie farszu.
  2. Kurki umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę, czosnek i natkę pietruszki posiekaj najdrobniej, jak potrafisz.
  3. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć na nie posiekane kurki. Smaż grzyby na wolnym ogniu przez kwadrans. Powinny być miękkie i sprężyste zarazem. Gotowe przełóż do miski.
  4. Ponownie rozgrzej patelnię i usmaż cebulkę. Powinna być złocista. Pod koniec smażenia, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  5. Gotową cebulkę wymieszaj z kurkami. Spróbuj farszu, po czym dosól go i dopraw wedle uznania. Nie żałuj pieprzu — nada pierogom charakteru.
  6. Rozłóż stolnicę i rozwałkuj na niej ciasto. Wykrój szklanką okrągłe kawałki i wypełnij je farszem. Pod koniec lepienia, wstaw garnek z wodą na kuchenkę.
  7. Ulepione pierogi wrzuć do wrzącej i osolonej wody. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj je przez jeszcze dwie minuty.
  8. Ugotowane pierogi posyp hojnie parmezanem z dodatkiem drobno posiekanej natki pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej