PoradyPrzed smażeniem namocz kurki w tym płynie. Będą o wiele smaczniejsze

Przed smażeniem namocz kurki w tym płynie. Będą o wiele smaczniejsze

W czym moczyć kurki, aby smakowały najlepiej?/źródło: npls/Adobe Stock
W czym moczyć kurki, aby smakowały najlepiej?/źródło: npls/Adobe Stock
Marzena Pęcak
10.07.2023 13:29, aktualizacja: 12.07.2023 17:04

Przyniosłeś do domu kurki i planujesz je usmażyć? Koniecznie sprawdź, w czym dobrze je pomoczyć, aby nie straciły swojego wyjątkowego smaku. Wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować je w perfekcyjnym wydaniu!

Uwielbiam grzyby i mogłabym jeść je praktycznie non stop. Szczególną miłością darzę kurki, które nie tylko świetnie smakują, ale moim zdaniem fajnie się również prezentują. Nie zdziwi cię więc fakt, że to właśnie ten rodzaj grzybów najczęściej gości w mojej kuchni. I tobie również je polecam.

A jeśli nie wiesz, jak je przygotować i podać, zapraszam do naszej szerokiej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele kulinarnych perełek. Co więcej, możliwości podania jest tak dużo, że grzyby z pewnością szybko ci się nie przejedzą!

Jak przygotować kurki przed użyciem do przepisu?

Aby cieszyć się genialnym smakiem i strukturą pysznych kurek, oczywiście musimy je odpowiednio przygotować. Ostatnio pisaliśmy o sprawdzonym i szybkim sposobie na czyszczenie kurek, który polecają Lasy Państwowe. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj.

Dziś chciałabym dodać do tych informacji kolejną ważną kwestię. W wielu przepisach wykorzystujemy kurki w smażonej wersji. Niewiele osób jednak wie, że zanim umieścimy grzyby na patelni, warto namoczyć je w konkretnym płynie. Chodzi tu o niepozorne mleko, które sprawi, że pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczy. Dzięki 90-minutowej kąpieli w mleku za każdym razem będziesz mieć pewność, że Twoje grzyby na pewno nie wyjdą gorzkie. A co za tym idzie, będą idealnie smakować.

Kurki przed smażeniem dobrze pomoczyć w mleku/źródło: Imoflow, pixabay
Kurki przed smażeniem dobrze pomoczyć w mleku/źródło: Imoflow, pixabay

Kurki nie będą gorzkie, jeśli będziesz pamiętać również o kilku ważnych kwestiach

Co jeszcze możemy zrobić, aby wyeliminować możliwość gorzkiego posmaku w kurkach? Okazuje się, że duże znaczenie ma sam moment zbierania grzybów. Nie powinniśmy zbierać ich w okresie suszy i upałów. Jeśli jesteśmy w lesie iglastym, mamy większe szanse, że nasze skarby będą gorzkie.

Co więcej, oczyszczone i namoczone w mleku kurki, nie smażymy na oliwie z oliwy. Najlepiej przygotować je na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu.

I to wszystko! Teraz już wiesz, co zrobić, aby dokładnie oczyścić kurki i pozbyć się ich potencjalnie gorzkiego posmaku. Dzięki zaprezentowanym metodom zebrane skarby z lasu będą zachwycać nie tylko smakiem, ale i strukturą. Tylko grzyby przygotowane w odpowiedni sposób staną się bazą wielu pysznych dań. Zgadzasz się ze mną?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także