Masz zamiar mrozić kurki? Koniecznie wykorzystaj babciny trik

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Ale czy wiesz, jak je mrozić, aby zachowały swój wyjątkowy smak i strukturę? Ze sprawdzonym patentem babci Zosi nie będziesz miał najmniejszych problemów!

ObrazekJak mrozić kurki?/źródło: Africa Studio/Adobe Stock, Cleop6atra/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Od kilku tygodni wielu Polaków odwiedza lokalne lasy w poszukiwaniu przepysznych kurek. I nie ma się co dziwić, biorąc pod uwagę ogromny potencjał drzemiący w tych grzybach. Osobiście najbardziej lubię makaron z sosem kurkowym, który mogę jeść dosłownie na śniadanie, obiad i kolację. I tak w kółko!

Oczywiście kurki można przygotować na wiele innych sposobów. O czym najlepiej świadczy nasza bogata baza ze sprawdzonymi przepisami. Znajdziesz tam wiele cennych inspiracji, które zachwycają zarówno smakiem, jak i formą. Oprócz przepisów czeka na ciebie wiele cennych porad, dzięki którym m.in. w mgnieniu oka oczyścisz delikatne skarby lasu. Nie zwlekaj więc ani sekundy i bierz się za czytanie.

Ciesz się smakiem grzybów nawet w środku zimy

Dziś zajmiemy się kolejnym etapem pracy z kurkami. Masz już je oczyszczone i co teraz? Oczywiście kurki smakują najlepiej na świeżo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zachować ich potencjał na dłużej. W jaki sposób? Otóż kluczem do sukcesu jest tu oczywiście zamrożenie smacznych grzybów.

Tym samym nie zmarnuje się ani jedna kurka, a ty będziesz mógł zrobić grzybową ucztę nawet w środku zimy. Dlatego jeśli wróciłeś z lasu z pełnym koszykiem kurek, warto je poporcjować i część po prostu zamrozić. Pamiętaj jednak, że należy zrobić to w ściśle określony sposób, aby po rozmrożeniu nie straciły swoich walorów.

Obrazek
Na bazie kurek można przygotować wiele pysznych dań/źródło: Norbert/Adobe Stock

Babcia Zosia podpowiada jak mrozić kurki

Jak to zrobić? Z pomocą przychodzi niezawodna babcia Zosia. Oczyszczonych kurek nie możesz po prostu przerzucić do woreczków lub pojemników i włożyć do zamrażarki. Jeśli właśnie tak postąpisz, nie masz co liczyć, że rozmrożone grzyby zachowają swoją strukturę i smak. Zamiast jędrnych kurek, będziesz mieć gąbczaste grzyby, które w dodatku mogą okazać się bardzo gorzkie. Prawda, że nie brzmi to dobrze?

Na szczęście moja kulinarna encyklopedia nie zawiodła i tym razem. Babcia Zosia zdradziła mi, że zawsze przed mrożeniem kurek, nie pomija kluczowego kroku. Kiedy już dokładnie oczyści zebrane w lesie grzyby, zawsze je blanszuje we wrzątku z dodatkiem soli.

Jak to wygląda w praktyce? Otóż moja babcia najpierw zagotowuje wodę z dodatkiem soli. Kiedy w garnku pojawiają się bąbelki, wrzuca do środka grzyby na 2-3 minuty. Po tym czasie od razu je odcedza i zalewa zimną wodą, aby zahamować proces dalszego gotowania. Po co to robi? Otóż dzięki krótkiej kąpieli w mieszance z dodatkiem soli, grzyby zachowują swoją jędrność. Nie są też po rozmrożeniu gorzkawe w smaku.

Oczywiście grzyby po takiej kąpieli należy dokładnie osuszyć, zanim włożysz je do zamrażarki. Najlepiej też od razu podzielić je mniejsze porcje, aby w razie potrzeby mieć dokładną ilość grzybów zawsze pod ręką. W końcu rozmrożonych grzybów nie powinno mrozić się po raz kolejny. To jednak nie koniec cennych informacji od babci Zosi. Kurki w zamrożonej wersji powinno przechowywać się od 6 do 8 miesięcy, nie dłużej. Dlatego też warto na worku lub pojemniku zapisać dokładną datę mrożenia.

I to wszystko! Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby cieszyć się smakiem genialnych kurek nawet w zimie. Koniecznie daj mi znać, czy byłeś już w tym roku na grzybobraniu? Ja mam za sobą już kilka takich wypadów.

Ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu: Jajecznica z kurkami podana w zapieczonej bułce

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej