Mama braci Golec robi genialną kwaśnicę. Lepszy przepis na góralską zupę nie istnieje

Czy istnieje osoba, której w kwestii przygotowania kwaśnicy można zaufać bardziej, niż prawdziwej Góralce? Mama słynnych braci Golec zdradziła, jak gotuje zupę, o której Łukasz i Paweł Golec śpiewali kiedyś w jednym ze swoich największych hitów. Jej przepis jest doskonały, a już pierwsza łyżka sprawi, że poczujemy się jak w górach. 

ObrazekKwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: GOLEC UORKIESTRA

Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, która do dziś jest chlubą i chwałą mieszkańców górzystych rejonów Polski. Górale przez lata utrzymywali przepis na nią w sekrecie, a różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem — chociaż bardzo wyraźna w smaku — pozostawała tajemnicą. Dzisiaj wszelkie wątpliwości są już rozwiane, a receptura kwaśnicy — powszechnie znana. Istnieją jednak kolosalne różnice pomiędzy sposobem przygotowania tej zupy przez różne gospodynie. My jednak skłaniamy się do zaufania w tej kwestii mamie braci Golec. O jej kwaśnicy powstawały w końcu nawet pieśni...

Obrazek
Kwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Facebook: GOLEC UORKIESTRA

To właśnie Paweł i Łukasz Golec zdradzili przepis swojej mamy Ireny na kwaśną zupę, o której niegdyś śpiewali "gdy widzę kwaśnicę to kwicę". Ponoć jej zjedzenie to nie tylko boskie doznania smakowe, ale również sposób na różnego rodzaju dolegliwości. Jesteś ciekawy takim połączeniem przyjemnego z pożytecznym? Oto przepis!

Kwaśnica według mamy braci Golec

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 l wody
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
Obrazek
Kwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez około godzinę, a następnie dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), listki laurowe i ziele angielskie.
  2. Po około 10-15 minutach możesz już dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W tym czasie, w oddzielnym garnku,ugotuj też kapustę kiszoną.
  3. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, do garnka dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, kminek, sól i pieprz. Na koniec dodaj do kwaśnicy sok po kiszeniu kapusty. Smacznego!

Kwaśnica mamy braci Golec jest pycha, ale nasza młoda kapusta też nie jest zła.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione