Mama braci Golec robi genialną kwaśnicę. Lepszy przepis na góralską zupę nie istnieje

Czy istnieje osoba, której w kwestii przygotowania kwaśnicy można zaufać bardziej, niż prawdziwej Góralce? Mama słynnych braci Golec zdradziła, jak gotuje zupę, o której Łukasz i Paweł Golec śpiewali kiedyś w jednym ze swoich największych hitów. Jej przepis jest doskonały, a już pierwsza łyżka sprawi, że poczujemy się jak w górach. 

ObrazekKwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Adobe Stock oraz Facebook: GOLEC UORKIESTRA

Kwaśnica to tradycyjna góralska zupa, która do dziś jest chlubą i chwałą mieszkańców górzystych rejonów Polski. Górale przez lata utrzymywali przepis na nią w sekrecie, a różnica między kwaśnicą a kapuśniakiem — chociaż bardzo wyraźna w smaku — pozostawała tajemnicą. Dzisiaj wszelkie wątpliwości są już rozwiane, a receptura kwaśnicy — powszechnie znana. Istnieją jednak kolosalne różnice pomiędzy sposobem przygotowania tej zupy przez różne gospodynie. My jednak skłaniamy się do zaufania w tej kwestii mamie braci Golec. O jej kwaśnicy powstawały w końcu nawet pieśni...

Obrazek
Kwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Facebook: GOLEC UORKIESTRA

To właśnie Paweł i Łukasz Golec zdradzili przepis swojej mamy Ireny na kwaśną zupę, o której niegdyś śpiewali "gdy widzę kwaśnicę to kwicę". Ponoć jej zjedzenie to nie tylko boskie doznania smakowe, ale również sposób na różnego rodzaju dolegliwości. Jesteś ciekawy takim połączeniem przyjemnego z pożytecznym? Oto przepis!

Kwaśnica według mamy braci Golec

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 3 l wody
  • 0,5 kg podgardla wieprzowego
  • 6 ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka soku z kiszonej kapusty
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz
Obrazek
Kwaśnicy mamy braci Golec - Pyszności; foto: Adobe Stock

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj przez około godzinę, a następnie dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (z wyjątkiem ziemniaków), listki laurowe i ziele angielskie.
  2. Po około 10-15 minutach możesz już dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. W tym czasie, w oddzielnym garnku,ugotuj też kapustę kiszoną.
  3. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, do garnka dodaj kapustę, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, kminek, sól i pieprz. Na koniec dodaj do kwaśnicy sok po kiszeniu kapusty. Smacznego!

Kwaśnica mamy braci Golec jest pycha, ale nasza młoda kapusta też nie jest zła.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia